Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:50 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Preaviz" pentru sefii PD-L din deconcentrate

ro

04 Feb, 2010 03:08 2691 Marime text

cap_5.jpgDoar 24 de zile mai au acoperire legală actualii directori ai instituţiilor deconcentrate pentru a deţine aceste funcţii

Pentru a pune stop incertitudinii ce domneşte în instituţiile deconcentrate, dar şi pentru a nu risca înlăturarea din funcţii de conducere a mii de democrat-liberali, Cabinetul Boc trebuie să acţioneze rapid.

Declararea ca neconstituţională şi a Ordonanţei de Urgenţă nr. 105/2009 şi publicarea deciziei Curţii Constituţionale a României în Monitorul Oficial a declanşat numărătoarea inversă pentru directorii coordonatori şi cei adjuncţi din instituţiile deconcentrate. Potrivit legislaţiei în vigoare, Guvernul trebuie să rezolve în termen de 45 de zile această problemă.

Până acum, judecătorii Curţii Constituţionale a României au respins două ordonanţe de urgenţă emise în 2009, prin care formaţiunile aflate la putere şi-au putut recompensa colegii de partid „devotaţi cauzei". Primul normativ declarat neconstituţional a fost OUG 37/2009 emisă în aprilie pentru a permite promovare clientelei PSD şi PD-L obstrucţionată de cea liberală, ce fusese instalată în anul 2005 dar care, între timp, era protejată de Statutul funcţionarului public. În urma contestării formulate de PNL, CCR a decis: este neconstituţională. Neînţelegerile politice au dus la retragerea de la guvernare a PSD şi, în consecinţă, Cabinetul Boc II a venit cu o altă ordonanţă, OUG nr. 105/2009, emisă în octombrie, de data aceasta ţinta fiind „retrogradarea" şefilor social-democraţilor din deconcentrate pentru a oferi cale liberă promovării altor democrat-liberali. Însă, CCR a dat al doilea verdict de neconstituţionalitate, iar situaţia şefilor pedelişti a devenit incertă, poziţiile deţinute putând fi, oricând, „atacate".

ordonanta_pdl.jpgSe apropie „scadenţa"

În data de 27 februarie, OUG nr. 105/2009 va fi anulată şi toţi directorii de deconcentrate rămân fără acoperire legală. Atunci, expiră şi termenul limită până la care actualul Executiv va trebui să definitiveze normativul în baza căruia să-şi poată menţine oamenii pe poziţie. Doar 24 de zile directorii instituţiilor deconcentrate, promovaţi de PD-L, pot sta liniştiţi. Cel puţin tot atât vor trebui să aştepte şi şefii deconcentratelor ce au fost eliberaţi din funcţii ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti, cum este cazul celor de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional. Actualii directori ai instituţiilor amintite anterior - Boris Parpală (PSD) şi respectiv Virgil Lungu (PNL) pot sta şi ei liniştiţi tot până pe 27 februarie când, dacă Executivul va da dovadă de abilitatea necesară, vor fi nevoiţi să predea ştafeta... sau, poate, nu.

Aşadar, pe lângă presiunea termenului limită, directorii PD-L sunt „ameninţaţi" de pretenţiile UDMR şi ale minorităţilor - „legiferate" prin diverse acorduri semnate la Centru, dar şi de deciziile ce se vor lua în alte procese intentate de liberali sau social-democraţi care sunt pe rol.

Surse democrat-liberale au avansat ideea că situaţia colegilor lor se va clarifica şi în favoarea lor. Într-o primă fază se pare că se va recurge la un normativ prin care directorii de deconcentrate vor deveni funcţionari publici cu statut special a căror numire va fi tot pe linie politică. Între timp, pentru că propunerea aceasta va fi, cu certitudine, tot neconstituţională, parlamentarii vor iniţia o lege care să fie aprobată de Legislativ.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii