Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:04 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mandatul lui Tusac inceteaza. Alegeri in 60 de zile (EXCLUSIVITATE)

ro

30 Dec, 2009 20:10 3891 Marime text

tusac_mandat_1.jpgLa primăria Mangalia a sosit, recent, „Raportul de Control privind verificarea modului în care au fost respectate şi aplicate prevederile legale în vigoare de către Instituţia Prefectului Judeţului Constanţa, Primăria Municipiului Mangalia şi Consiliul Local al Municipiului Mangalia". Controlul Corpului de Control al Primului Ministru a avut loc în perioada 20-23 octombrie 2009 şi a vizat intervalul iulie-septembrie 2009.

Astfel, cei doi consilieri care au efectuat controlul au verificat modul în care Prefectul Judeţului Constanţa şi-a exercitat controlul de legalitate asupra actelor administrative emise de primăria Mangalia, verificarea legalităţii actelor administrative emise de Primarul Municipiului Mangalia în perioada mai sus-amintită, precum şi verificarea legalităţii actelor administrative emise de către Consiliul Local Mangalia în acelaşi interval.

Printre datele generale cuprinse în raport se arată că, în perioada iulie-septembrie 2009, prefect al judeţului era Tit Liviu Brăiloiu, primar al Mangaliei Mihai Claudiu Tusac, secretar al oraşului, numit temporar de către primar, a fost Daniel Vlădescu, jurist în cadrul Serviciului Juridic al primăriei, iar Consiliul Local Mangalia este format din 19 consilieri. În ceea ce priveşte Instituţia Prefecturii, în raport se arată că „ultima şedinţă de consiliu din anul 2008 a avut loc pe 25 noiembrie, când au fost adoptate hotărâri de la numerele 154-173. Următoarele acte administrative adoptate de Consiliul Local Mangalia ne-au fost transmise de consilierul local Paul Foleanu, în calitate de preşedinte de şedinţă (...). Aceste hotărâri au fost adoptate de consiliul local în patru şedinţe extraordinare, convocate de consilierii locali şi una ordinară, convocată de primarul municipiului, dar că nu au fost transmise datorită refuzului secretarului de a le înregistra şi comunica".

„Obiectiv alimentar" ilegal în Portul Turistic Mangalia

Primarul Municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, a emis în perioada iulie-septembrie 2009 598 dispoziţii de primar, care au vizat acordarea de ajutoare sociale, numiri pe posturi, numirea unor comisii interne. Consilierii Corpului de Control al Primului Ministru au verifficat, prin sondaj, o parte dintre acestea. În raport se menţionează un exemplu al unei autorizaţii de construcţie, nr. 138, emisă către SC LGV Invest Quality SRL, cu sediul în Tulcea, pentru un „obiectiv alimentar", situat în Portul Turistic Mangalia.

Raportul arată că, întrucât Portul Turistic Mangalia aparţine domeniului public al municipiului, construcţiile ce urmau să fie ridicate pe acesta trebuiau să aibă la bază un contract de închiriere aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Mangalia. La solicitarea echipei de control a CCPM, primarul nu a pus la dispoziţie hotărârea Consiliului Local privind aprobarea contractului de închiriere care a stat a baza acordării autorizaţiei de construire, susţinând că acel contract a fost încheiat de Administraţia Domeniului Public şi Privat (ADPP), societate aflată în subordinea primăriei.

Brăiloiu a emis ordinele de incompatibilitate pentru Fleanu şi Griguţă fără să verifice în prealabil

În continuare se arată că Paul Foleanu a informat prefectul despre starea de incompatibilitate a primarului Tusac, dar şi Agenţia Naţională de Integritate. Consilierul Foleanu, alături de colegul său de partid, Ioan Griguţă, fac subiectul unui alt capitol al raportului. În acesta se arată că, deşi Brăiloiu i-a considerat incompatibili cu funcţiile de directori ai Neptun-Olimp şi, respectiv al SC Şantierul Naval 2 Mai Mangalia SA, acest lucru nu s-a adeverit, iar prefectul judeţului de la vremea respectivă fusese informat de acest lucru atât de Ministerul Turismului, cât şi de cel al Economiei.: „Cele două ordine de încetare de drept a mandatului de consilier local ale domnilor Paul Foleanu şi Ioan Griguţă au fost emise de Prefectul Judeţului Constanţa Liviu-Tit Brăiloiu fără o verificare prealabilă a stării de incompatibilitate a celor doi consilieri".

Raportul a ajuns, firesc, şi la capitolul „dizolvarea Consiliului Local Mangalia", cerută de edilul Tusac. Consilierii Corpului de Control al Primului Ministru au prezentat, în acest sens, sentinţa Tribunalului Constanţa, prin care a fost respinsă ca nefondată acţiunea lui Tusac: „În lunile octombrie şi noiembrie 2008 primarul Municipiului Mangalia nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a convca şedinţele ordinare lunare ale consiliului local (...). Primarul a încercat să acrediteze ideea că şedinţa ordinară pe care avea obligaţia de a o convoca pentru luna ianuarie 2009 va avea loc pe 2.02.2009 arătând că în cee două zile care despart aceste două ţedinţe (cea din 31 ianuarie şi cea din 2 februarie) nu sunt probleme atât de urgente entru comunitate. Exact în cele două zile a luat hotărârea de a sesiza insanţa de judecată cu cererea de dizolvare, de unde rezultă faptul că dizolvarea Consiliului Local Mangalia a fost premeditată, toate acţiunile primarului urmărind acest scop".

Măsuri propuse: Tusac demis, alegeri în 60 de zile

Concluziile raportului Corpului de Control al Primului Ministru sunt clare: prin cererea de dizolvare a Consiliului Local primarul Tusac a blocat desfăşurarea activităţii acestuia şi, implicit, luarea unor hotărâri în interesul comunităţii locale; tot acesta a încălcat prevederile art. 39 (1) din legea 215 prin neconvocarea şedinţelor ordinare pe lunile iulie, august, septembrie 2009, în lipsa unei sentinţe definitive şi irevocabile a Tribunalului Constanţa şi nu a luat măsuri de eliminare a stării de incompatibilitate cu funcţia de primar. Se mai arată că Tusac a emis ilegal autorizaţia de construire a restaurantului din Portul Turistic Mangalia.

Daniel Vlădescu nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu şi nu a aplicat prevederile Legii 161/2003, art. 91, alin. 4 şi 6, privind incompatibilitatea primarului, aceste două concluzii fiind „aplicabile" şi prefectului.

Măsurile propuse de Corpul de Control sunt cele prevăzute de Legea 161/2003, art. 91, alin. 4 şi 6. Acestea spun că „(4) În situaţia în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunţă la una din cele două funcţii incompatibile în termenul prevăzut la alin.(3), prefectul va emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului de ales local la data împlinirii termenului de 15 zile sau, după caz, 60 de zile, la propunerea secretarului unităţii administrativ-teritoriale. Orice persoană poate sesiza secretarul unităţii administrativ- teritoriale şi (6) În cazul primarilor, prefectul va propune Guvernului stabilirea datei pentru alegerea unui nou primar".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Negrut 06 Jan, 2010 11:46 Tusac = prostie rara!!!!!!!! tu sa c astigi !
  • fat frumos 05 Jan, 2010 16:53 minca a promis ca nu va taia si nu va spanzura pe nimeni,dar se pare ca incepe spanzuratoarea in primarie.si culmea, nu minca taie si spanzura,ci consilierii locali.daca totul era corect,il lasau pe minca sa conduca,pana la noi alegeri.dar se vede cu ochiul liber ca tot iorgus conduce primaria, din umbra ce-i drept,in frunte cu foleanu si restul care iau decizii, din ura.
  • alba neagra 04 Jan, 2010 20:00 Da s-au gasit sa-l dea pe Tusac jos dar de Iorgus 12 ani de zile de mafiotism cu Raim,Beinur si alte gasti mafiote,cu petreceri cu prafuri in sediul PDL Mangalia in biroul lui Iorgus!Nimeni nu a mai zis nimic pentru ca este protejatul si cotizator la Base alt promotor al prafurilor din neam!
  • surmelis argentina pusa 04 Jan, 2010 18:09 Ar trebui verificati si eliberati din functii si CONSILIERII LOCALI, ca doar nu sunt USA DE BISERICA.Primarul a lucrat impreuna cu CONSILIERII LOCALI.
  • BRAVO 04 Jan, 2010 00:44 E BINE ASA PRIMAR N-A AVUT MANGALIA DE CIND E EA SA FACI CHIULAMBALE DE PASTI INTR-UN PARC A COROR COPACI SINT NEINGRIJITI CE VARUITI ETC. CU BERBECUL LA PROTAP SI IN JURUL TAU DEZASTRU ECOLOGIC VAI DE VOI MANGALIOTILOR . MACAR IORGUS STIA UN LUCRU UDE VEDEA PADURE TAIA SI VINEA LOCUL SI NU SE VEDEA NIMIC.
  • surmelis argentina pusa 01 Jan, 2010 13:53 Cand va inceta mandatele primarului NADRAG TUDOR si a consilierilor locali din orasul HARSOVA de Constanta ???