Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:04 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Învinşi de legea electorală sau de contracandidaţi Marii perdanţi ai alegerilor de duminică

ro

12 Jun, 2012 01:00 2924 Marime text
primari.jpgPrezenţa masivă la vot, de peste 65% la nivelul judeţului, dacă vorbim de mediul rural, şi de peste 55% în marile oraşe şi în municipiu, a împrăştiat ca un fum temerile legate de legitimitatea votului. N-am avut, aşadar, la aceste alegeri locale, primari aleşi de doar 20% dintre votanţi.

Legea care prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin n-a fost de bun augur pentru 14 primari din judeţul Constanţa, care au pierdut alegerile locale. Văzute ca un avantaj considerabil pentru putere, în cazurile Mangalia şi Cernavodă votul electoratului sau campaniile duse de contracandidaţi au demonstrat că „poporul este mai presus de lege". Pe lângă economia făcută prin organizarea unui singur de tur de scrutin, evidenţa faptelor a demonstrat, cel puţin în cazul judeţului Constanţa, că un singur tu de scrutin a stimulat participarea la vot.

Prezenţa masivă la vot, de peste 65% la nivelul judeţului, dacă vorbim de mediul rural, şi de peste 55% în marile oraşe şi în municipiu, a împrăştiat ca un fum temerile legate de legitimitatea votului. N-am avut, aşadar, la aceste alegeri locale, primari votaţi de doar 20% dintre votanţi. Cu alte cuvinte, oameni pe care 80% dintre votanţi nu i-au dorit. Am avut însă alte paradoxuri, candidaţi care au intrat în campania electorală la câteva procente, nesemnificative, şi care au reuşit să câştige în localităţile lor, persoane de existenţa cărora nimeni nu ştia înainte de data de 1 mai şi care au reuşit să escaladeze primării grele.

primariinfunctie-DumitruBocai.jpg14 edili au plecat acasă după votul din 10 iunie. Studii de caz în acest sens rămân mandatele de primar din localităţile Ovidiu, unde din favorit primarul în funcţie, Dumitru Bocai, a ieşit al treilea. Tras la indigo este şi cazul Primăriei Murtfatlar, urmând, dacă vreţi, acelaşi traseu al candidaţilor, un rezultat similar, cu primarul în funcţie Gheorghe Cojocaru, al treilea clasat, un candidat al PNL fiind anunţat câştigător în noaptea alegerilor, iar un primar PSD declarat câştigător în dimineaţa de 11 iunie.

primariinfunctie-GheorgheCojocaru.jpg

Mangalia, Cernavodă şi Kogălniceanu, fief-uri PSD pierdute

Cineva spunea că toate cele trei localităţi s-au aflat în ultimii ani sub protectoratul direct al lui Nicuşor Constantinescu, aşadar înfrângerile pot fi trecute în dreptul domniei sale. Mihai Claudiu Tusac (Mangalia), Mariana Mircea (Cernavodă) şi Valer Iosif Mureşan (Mihail Kogălniceanu) părăsesc astfel funcţia de primar, învinşi la puncte de Zanfir Iorguş (PDL), Gheorghe Hânsă (PNL) şi Anca Belu (PNL).

primariinfunctie-ValerMuresan070.jpg

Ce primari în funcţie au mai pierdut alegerile!

Alegerile au fost pierdute fără drept de apel şi de primarii din Cuza Vodă - Eugen Dumitru (PSD), Saligny - Gabriel Tătulescu (independent), Târguşor - Iulian Bârsan (PSD), Cogealac - Cati Hristu (PDL), Ghindăreşti - Simion Vasile (PDL), Saraiu - Vasile Băjan (PSD), Ciobanu - Ioan Suciu (PSD), Dobromir - Iusein Visel (PSD) şi Pecineaga - Niculae Stan (PSD).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • costel 13 Jun, 2012 18:01 cel mai mare perdant este primarul din Fantanele... nimeni nu se astepta sa piarda... acolo era patria lui Nicusor