Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:15 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul prefect Culetu, catre Mazare „I-as sugera sa renunte la taxa de bariera pentru a spala imaginea Constantei"

ro

08 Mar, 2010 04:04 1455 Marime text
Fostul prefect liberal al judeţului Constanţa, Dănuţ Culeţu, primul care a îndrăznit să atace în instanţa de contencios administrativ hotărârea de Consiliu Local prin care s-a introdus taxa de barieră în staţiunea Mamaia, susţine că în mod indirect, succesul avocatului bucureştean Laurenţiu Veţeleanu - care a obţinut o decizie favorabilă de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, a ţinut şi de demersurile sale premergătoare.

„Mă bucur că acţiunea avocatului a primit câştig de cauză pentru că modul în care am gândit noi la prefectură a fost corect", a evidenţiat fostul prefect.

La sfârşitul lunii ianuarie, după ce iniţial CNCD hotărâse, în urma demersului avocatului Laurenţiu Veţeleanu, taxa de barieră în staţiunea Mamaia era declarată nediscriminatorie, Consiliul încuviinţa că aceasta încalcă legislaţia drepturilor omului şi obliga autoritatea emitentă a hotărârii - Primăria Municipiului Constanţa - să-i plătească acestuia despăgubiri. Câştigul avocatului a venit la cinci ani după ce fostul prefect Dănuţ Culeţu a început demersurile de suspendare a birului perceput de autorităţile locale pentru traversarea Mamaiei.

Taxă la limita legii

„Demersul meu a fost legal, bazat pe documentaţia de la primărie. Eu am considerat că taxa este discriminatorie şi am atacat-o în instanţă. Am avut satisfacţia de a câştiga, în primul an, în 2006, când taxa a fost suspendată. În al doilea an, taxa s-a aprobat din nou, am atacat din nou în instanţă şi am constatat cu surprindere că de această dată s-a dat câştig de cauză primăriei. Nu vreau să comentez deciziile instanţei pentru că nu vreau să intru în capcana, că unele decizii pot fi greşite. Schimbarea de optică nu face decât să creeze anumite breşe pentru continuarea impunerii unor anumite taxe, care, dacă nu sunt ilegale, sunt la limita legii", a susţinut Culeţu, precizând că a fost deranjat de faptul că ulterior au fost răspândite panouri prin tot oraşul care îl evidenţiau, că inamicul public numărul unu este prefectul.

Acesta a mai adăugat că la momentul iniţierii demersurilor de eliminare a taxei, Prefectura a invocat prevederile europene, care spun că nu poţi încălca dreptul la liberă circulaţie. „Mă bucur că acţiunea avocatului de la Bucureşti a primit câştig de cauză pentru că modul în care am gândit noi la prefectură a fost corect", a mai completat fostul reprezentant al Guvernului în teritoriu.

Chiar dacă va fi păstrată şi în acest an, aşa cum a susţinut primarul Radu Mazăre la începutul anului, Culeţu l-a sfătuit pe acesta că cea mai bună soluţie pentru ca imaginea proastă a Constanţei să fie curăţată, ar fi suspendarea acestei, cu atât mai mult cu cât suntem într-o perioadă economică dificilă: „În această perioadă cred că ar trebui să se renunţe la perceperea ei măcar datorită faptului că există şi o hotărâre judecătorească şi că suntem într-un an de criză. I-aş sugera domnului primar să se gândească mai bine, să renunţe la taxă pentru a spăla imaginea Constanţei. Dacă ar renunţa la taxă s-ar pune capăt acestei discuţii referitoare la taxa de barieră care aruncă o imagine negativă asupra municipiului".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • coco - Bucuresti 08 Mar, 2010 19:20 Dar de taxa de parcare pe care o ia firma primarului din Eforie Brailoiu, pentru masinile fara nr. de Cta. parcate in strada, de ce nu spuneti nimic. Nu tu loc amenajat, nu indicator, nu tarif, nu marcaj, etc, si vine un smecher cu o chitanta aiurea si-ti ia banii. Unde se duc acesti bani ?