Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:01 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consilierii locali au aprobat taxe si impozite reduse la Mangalia

ro

22 Dec, 2009 02:16 1454 Marime text

Premieră în cadrul Consiliului Local Mangalia: toate formaţiunile politice ce fac parte din acest organism au fost prezente la şedinţa ordinară, convocată ieri dimineaţă. Din cele 51 de proiecte de pe ordinea de zi propusă de primarul suspendat Mihai Claudiu Tusac, consilierii au dezbătut numai 14, restul fiind amânate.

La acestea, au mai fost adăugate alte trei proiecte, propuse de comisiile de specialitate - aprobarea listei de priorităţi pentru anul 2009, cuprinzând dosarele depuse pentru locuinţe sociale, aprobarea programului local multianual privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe, precum şi aprobarea micşorării tarifului gigacaloriei.

Consilierii locali au validat un nou coleg, pe Mihai Crăciun (PDL), care a înlocuit-o astfel pe Laura Condur, devenită incompatibilă pe această funcţie, din cauza funcţiei de manager al Sanatoriului Balnear Mangalia. Consilierii locali au mai aprobat lista nominală a unor terenuri ce fac parte din domeniul privat al Municipiului Mangalia, trecerea unor terenuri din domeniul public al oraşului în cel privat, precum şi utilizarea fondului de rulment pe anul 2009, care va fi folosit pentru acoperirea unei părţi a cheltuielilor pentru subvenţia la încălzire. Datoria actuală a primăriei este de 24 de miliarde de lei vechi pentru 2008 şi de 37 de miliarde de lei vechi pentru 2009.

Festivalurile, taxate cu 5% din valoarea biletelor

Aleşii locali au votat, cu patru abţineri ale PSD-ului, taxele şi impozitele pentru 2010. Cu excepţia celor pe care Guvernul a stabilit că trebuie majorate, toate celelalte au fost substanţial reduse, cu până la 50%.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2010, terenurile arabile intravilane vor fi impozitate cu sume cuprinse între 7 lei/ha şi 46 de lei/ha, în funcţie de amplasament şi de ceea ce se cultivă pe acestea, în timp ce acelea aflate în extravilan vor fi impozitate cu sume cuprinse între 1 leu/ha şi 48 de lei/ha. Contractele de publicitate vor reprezenta 3% din valoarea contractului exclusiv TVA, afişajul în locul desfăşurării activităţii - 23 lei/mp, spectacolele vor fi taxate cu 2% din valoarea sumei strânse din vânzarea biletelor, festivalurile cu 5%, în timp ce discotecile vor plăti 0,16 lei/mp/zi.

Pentru eliberarea certificatelor de urbanism până la 150 mp, taxa locală pe 2010 este de 4 lei, pentru suprafeţe cuprinse între 151 mp şi 250 mp - 5 lei, pentru 251-500 mp - 6 lei, pentru 501-750 mp - 8 lei, în timp ce, pentru suprafeţe de peste 1.000 mp 12 lei + 0,01 lei/mp pentru fiecare metru pătrat care depăşeşte 1.000 de metri pătraţi.

Cetăţenii vor mai plăti 14 lei pentru eliberarea autorizaţiilor sanitare, 10 lei pentru avizarea certificatului de urbanism, 57 de lei pentru eliberarea certificatului de producător pentru produsele animaliere, apicole sau pentru produse vegetale (pentru o suprafaţă de peste 10 ha), 300 de lei pentru eliberarea sau vizarea anuală a autorizaţiei privind desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică sezonieră şi 500 de lei pentru aceeaşi taxă, achitată de data aceasta de cei ce derulează aceeaşi activitate permanent.

Taxa hotelieră, redusă la jumătate

Veste bună pentru hotelierii din sudul litoralului. Taxa hotelieră, percepută pentru fiecare bilet, pentru o noapte de cazare, a scăzut de la 5% la 2%, fie că e vorba despre hoteluri de o stea, fie de cinci stele, dar şi pentru campinguri şi moteluri.

La fel de fericiţi se pot declara şi comercianţii sezonieri. Pentru comercializarea de carte, presă, vederi, taxa va fi de 0,75 lei/mp/zi, comercializarea de produse de artizanat va fi taxată cu 5 lei/mp/zi, comercilizarea de legume-fructe - 3,50 lei/mp/zi, amplasarea de aparate de popcorn, vată de zahăr, îngheţată etc. - 8,32 lei/mp/zi. Organizarea de şantiere în baza autorizaţiei de construire va fi de 0,74 lei/mp/zi, ocuparea domeniului public cu panouri publicitare fixe şi mobile - 1,17 lei/mp/zi, taxa de folosinţă a domeniului public şi privat al Municipiului Mangalia de reţelele de cablu TV, telefonie, internet etc. - 0,11 lei/m liniar/lunar.

Taxa pentru vizitarea muzeului va fi de 5 lei şi 2,5 lei pentru elevi, studenţi, pensionari.

Respinse taxele ce condiţionau deschiderea hotelurilor la 1 mai

Agenţii economici au „scăpat" de o serie de taxe, propuse la finele anului trecut spre aprobare. De exemplu, spun consilierii locali din Mangalia, dacă o farmacie era condiţionată să aibă un serviciu de noapte, de o taxă de 100 de milioane de lei, acest bir a fost retras cu totul. Au mai fost retrase, de asemenea, taxa de habitat, dar şi taxele ce urmau să fie impuse agenţilor ce nu deschideau la 1 mai activitatea hotelieră, sume ce ajungeau până la 50.000 de lei.

Aleşii din Mangalia spun că micşorarea taxelor şi impozitelor nu va duce la o reducere drastică a bugetului local: „Anul acesta s-a cheltuit, pentru salubrizarea oraşului şi strângerea gunoiului dezorganizat, jumătate din suma pe care am cheltuit-o în 2008. Deci, iată că am găsit o parte din sursa pierderilor de la buget".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii