Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:27 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consilierii din Mangalia nu au vrut „camp rosu" pe stema Mangaliei

ro

23 Dec, 2009 02:28 1473 Marime text

În 2006, Municipiul Mangalia a primit, în urma votului consilierilor locali, o nouă stemă, cu elemente simbolice pentru zona oraşului. Acest lucru a fost decis de aleşii locali, întrucât fosta stemă a oraşului nu deţinea nici toate elementele prevăzute de lege şi nici nu trecuse de votul Guvernului României.

De atunci, stema Mangaliei este reprezentată de un scut triunghiular, cu marginile rotunjite. În primul câmp de aur, se află amplasat un far natural, în câmpul al doilea un caduceu de aur, însoţit de doi besanţi, tot de aur, iar în cel de al treilea câmp o galeră stilizată de argint, plutind pe valuri. Galera şi besanţii sunt figuri legate de descoperirile arheologice din zonă şi de existenţa vechiului Callatis. Farul şi caduceul reprezintă imaginea simbolică a activităţii portuare şi economiei prospere a zonei, bazată pe dezvoltarea turismului. Caduceul zeului Hermes, zeu al comerţului, este legat de activitatea economică. Culorile şi metalele au fost alese pentru a se armoniza cromatic şi pentru a sublinia simbolistica compoziţiei heraldice.

La ultima şedinţă a Consiliului Local Mangalia, aleşii din actuala administraţie au fost puşi în faţa unei situaţii inedite. Pe ordinea de zi a şedinţei a figurat un proiect de hotărâre cu privire la modificarea stemei Mangaliei. Consilieri au declarat că nu cunosc decât un singur motiv care să fi stat la baza deciziei iniţiatorului, primarul Mihai Claudiu Tusac: aceea de a înlocui „câmpul" verde, ce caracterizează stema, cu unul... roşu. Proiectul a fost respins.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii