Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:24 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce fac parlamentarii nostri

ro

08 Jul, 2009 03:02 1399 Marime text

cap_2.jpgDeputatul Gheorghe Dragomir (PNL) şi senatorul Mircea Banias (PD-L) s-au evidenţiat prin prezenţa în şedinţele de plen # Brătianu (PSD), Marinescu (PSD) şi Chirilă (PD-L), sunt câţiva dintre deputaţii foarte activi în comisii # Senatorul Puiu Haşotti (PNL), se află în topul iniţiatorilor de propuneri legislative

Introducerea votului uninominal le permite românilor să-şi monitorizeze mult mai bine deputatul şi senatorul care le reprezintă interesele în Parlamentul României.

Pe lângă prezenţa în colegiu, electoratul este interesat şi de activitatea pe care parlamentarul o desfăşoară la Bucureşti, acolo unde se iau decizii care le pot influenţa viaţa. Institutul pentru Politici Publice (IPP)  a dat publicităţii un raport privind activitatea parlamentarilor în sesiunea februarie-iunie anul curent. După ce în urmă cu puţin timp am prezentat în paginile cotidianului nostru cheltuielile pe care le-au avut deputaţii şi senatorii, dar şi câte iniţiative legislative şi interpelări, a venit rândul ca electoratul de la mal de mare să afle cât de prezenţi au fost aceştia la şedinţele de plen, văzută ca „o primă condiţie pentru îndeplinirea mandatului".

În perioada monitorizată, deputaţii au fost solicitaţi să participe la 311 şedinţe în plen pentru a-şi exprima opţiunile prin vot.

Deputatul Colegiului 1, Gheorghe Dragomir (PNL), a participat la 307 şedinţe clasându-se pe locul VIII din 334.

Amet Aledin (UDTTMR), deputat al Colegiului 2 şi Matei Brătianu (PSD), deputat în Colegiul 7, au votat în 276 de şedinţe, în clasament fiind pe poziţia 61şi 62. Ei sunt urmaţi de: Constantin Chirilă (PD-L) - colegiul 4, prezent la 261 de şedinţe ( locul 105),  Ibram Iusein (UDTR) - Colegiul 9 prezent la 260 voturi finale (locul 111), Zanfir Iorguş (PD-L) - Colegiul 5 prezent la 243 întruniri de lucru (loc 142), Maria Stavrositu (PD-L) - Colegiul 10, prezentă la 239 de şedinţe  (loc 149).

Clasamentul pe judeţ se continuă cu: Marinescu Antonella (PSD) - Colegiul 9 - prezentă la 212  (locul 184), Manuela Mitrea (PSD)- colegiul 8 - prezentă la 197 voturi finale (loc 203), Cristina Ileana Dumitrache (PSD) - Colegiul 3 - prezentă la 118 şedinţe (loc 282), Lupu Mihai (PNL)  - Colegiul 2 - prezent la 95 din 311 şedinţe de plen (loc 297) şi Eduard Stelian Martin (PSD) -Colegiul 6 - prezent la 42 de şedinţe (loc 321). Un top al prezenţei la vot pe formaţiuni arată astfel: minorităţi - 77%

PD-L - 72%, UDMR - 71%, PSD+PC - 63% şi PNL - 57%.

Banias, lider la prezenţa în Senat

În Senatul României, judeţul Constanţa are patru reprezentanţi, cel mai responsabil dovedindu-se a fi Mircea Banias (PD-L) în Colegiul 4. Din totalul celor 213 şedinţe în plen, el a participat la 171, ceea ce l-a clasat pe locul 39 din 137. La mare distanţă de Banias se află Nicolae Moga (PSD) - Colegiul 2 - prezent la 137 întruniri ale senatorilor (loc 78), urmat de Alexandru Mazăre (PSD) - colegiul 3, prezent la 116 voturi finale ( loc 89) şi Puiu Haşotti (PNL) - Colegiul 1, acre a votat de 96 de ori în plen (loc 99). Clasamentul pe formaţiuni politice, la Senat, arată astfel: PD-L 70%, UDMR  58%, PSD+PC  56% şi PNL   50%

Brătianu, Chirilă, Dragomir - pe baricade

Activitatea în comisiile de specialitate este adesea invocată drept scuză a absenţei unor parlamentari la diverse voturi. Numai că cei de la IPP au monitorizat şi participarea parlamentarilor în comisii. Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice s-a întrunit în 40 de şedinţe, iar deputatul PD-L de Constanţa, Constantin Chirilă, care activează aici, nu a înregistrat nici o absenţă. Nici deputatul PSD Matei Brătianu nu a chiulit de la cele 46 de şedinţe ale Comisiei pentru industrii şi servicii, dar are două absenţe de la întrunirile Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor (n.r. au fost 35 de şedinţe), unde deţine şi funcţia de secretar. În Comisia pentru buget, finanţe şi bănci constănţenii sunt reprezentaţi de deputatul PSD Eduard Martin care din 26 de reuniuni a absentat la şase, precum şi de deputatul PNL Gheorghe Dragomir, prezent la toate şedinţele.

comisie_de_specialitate.jpgDovadă de responsabilitate

Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic are în componenţa sa un deputat social-democrat de la Constanţa - Antonella Marinescu şi unul de la PD-L - Zanfir Iorguş, cei doi fiind prezenţi la toate cele 47 de şedinţe. De responsabilitate a dat dovadă şi deputatul Ibram Iusein (UDTR), vicepreşedinte al Comisiei pentru sănătate şi familie, care n-a absentat la nici una dintre cele 46 de şedinţe. Deputatul PD-L Maria Stavrositu, membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, nu a înregistrat decât o singură absenţă din totalul de 42 de şedinţe ale comisiei. Amet Aledin (UDTTMR) - vicepreşedinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a fost un exemplu pentru colegii din comisie, neavând vreo absenţă în cont (membrii întrunindu-se în 43 de şedinţe). Social-democratele Cristina Dumitrache şi Manuela Mitrea, membre ale Comisiei pentru politică externă au absentat o singură dată, comisia întrunindu-se de 31 de ori. În schimb, Dumitrache a tras chiulul şi de la trei şedinţe ale Comisiei pentru egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi, care s-a reunit de 47 de ori.

În topul iniţiativelor legislative

La Camera Deputaţilor, democrat-liberalul Constantin Chirilă se află în topul propunerilor legislative înaintate, ocupând locul IV cu 22 de iniţiative, din care una a fost retrasă, celelalte fiind în diverse etape ale procesului legislativ. La polul opus se situează Antonella Marinescu, social-democrata neavând vreo iniţiativă.

În Senat, liderul grupului parlamentar PNL, Puiu Haşotti este singurul intrat în top. El s-a clasat pe locul şase având 13 iniţiative legislative la activ.

{mos_ri:parlamentari}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii