Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:41 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Candidatura trebuie girata de o mie de semnaturi

ro

05 Aug, 2004 00:00 562 Marime text

Criterii noi pentru alegerile preliminare la PSD

Deoarece pentru strangerea semnaturilor este necesar mai mult timp, listele de candidati se vor definitiva pana la data de 20 august, campania pentru alegerile preliminare va incepe pe 21 august, iar in data de 5 septembrie vor avea loc alegerile * Actualii parlamentari sunt convinsi ca acest criteriu al strangerii celor 1000 de semnaturi nu este dificil de realizat * Actualii parlamentari sunt indecisi in ceea ce priveste participarea la alegerile din 5 septembrie * Dintre actualii deputati, se pare ca numai Liana Naum, Tudor Balta si Marian Motoc ar mai fi tentati sa intre in competitia electorala, in vreme ce altii au dubii, din diferite motive

Biroul de Coordonare al PSD a finalizat metodologia de desfasurare a alegerilor preliminare pentru stabilirea listelor parlamentare, unul dintre criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca membrii de partid care vor sa candideze in aceste alegeri fiind sa stranga 1000 de semnaturi. Metodologia de desfasurare a alegerilor a fost trimisa in teritorii, conducerile organizatiilor judetene urmand a le face cunoscute membrilor partidului. Practic, din aceasta saptamana s-a dat startul privind depunerile de candidaturi pentru alegerile preliminare. In teritoriu au fost trimise si formularele tip pe care trebuie sa le completeze cei care vor sa candideze, si anume declaratiile de avere si de interese. Astazi, conducerea locala a PSD va organiza o sedinta de instruire a membrilor organizatiei cu privire la alegerile preliminare. Criteriul strangerii celor 1000 de semnaturi pentru depunerea candidaturilor este necesar in cazul depasirii numarului de doi sau trei candidati pe un loc din Parlament. Deoarece pentru strangerea semnaturilor este necesar mai mult timp, listele de candidati se vor definitiva pana la data de 20 august, campania pentru alegerile preliminare va incepe pe 21 august, iar in data de 5 septembrie vor avea loc alegerile. Potrivit conducerii PSD, alegerile preliminare se adreseaza tuturor membrilor partidului si se vor desfasura in toate judetele, atat in mediul urban, cat si in cel rural. O parte a actualilor parlamentari de Constanta ai PSD considera ca introducerea acestui sistem de desemnare a candidatilor va duce la imbunatatirea calitatii viitorilor membri ai partidului. Ei sustin ca, totusi, schimbarea de pe o zi pe alta a criteriilor de inscriere in aceasta cursa ar putea naste incidente in cadrul filialelor. Actualii parlamentari sunt convinsi ca acest criteriu al strangerii celor 1000 de semnaturi nu este dificil de realizat, in conditiile in care majoritatea au cabinete parlamentare in judet, iar contactul lor cu oamenii exista. Dintre actualii deputati, se pare ca numai Liana Naum, Tudor Balta si Marian Motoc ar mai fi tentati sa intre in competitia electorala, in vreme ce altii au dubii, din diferite motive. Unii au primit oferte tentante, altii pur si simplu nu mai doresc sa-si petreaca alti patru ani in Parlament, iar o alta categorie, din care fac parte no name-uri de tipul Traian Rece sau Octavian Mitu, nu se mai invart in sistemul care sa le permita sa mai intre cu bocancii intr-o organizatie, cum s-a intamplat in anul 2000. Cert este ca, pana in acest moment, nici un membru al PSD local nu si-a depus candidatura pentru alegerile preliminare, multi dintre ei nefiind informati cu privire la obligativitatea strangerii celor 1000 de semnaturi.

Se pot face interventii pe liste si dupa alegerile preliminare

Biroul Coordonator al PSD va putea interveni in stabilirea listelor de candidati pentru Parlament si inainte si dupa alegerile preliminare din partid. Biroul Coordonator al PSD are dreptul sa decida, pana in ziua votarii la alegerile preliminare, la propunerea Delegatiei Permanente a organizatiei judetene, asupra oricarui candidat de pe lista care nu respecta criteriile si conditiile stabilite. Biroul Coordonator va verifica reprezentarea pe liste a tinerilor si femeilor in proportia stabilita, 30%, respectiv 25%. Aceste procente sunt verificate si la nivelul fiecarui judet, iar unde nu sunt respectate, birourile executive judetene pot interveni si asigura prezenta tinerilor si femeilor pe listele finale, pe locurile eligibile, in ordinea descrescatoare a voturilor obtinute de acestia la alegerile preliminare. Listele finale de candidati vor fi analizate pe fiecare judet in parte de catre Biroul Coordonator si apoi se vor supune confirmarii Biroului Executiv Central al partidului. Pentru desfasurarea alegerilor preliminarii se vor infiinta Biroul Electoral National, cate un birou electoral judetean si birouri electorale teritoriale. Biroul electoral judetean va trebui sa fie compus din sapte membri ai partidului, dintre care, de regula, trei juristi, iar birourile electorale teritoriale vor avea cate trei membri ai partidului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii