Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:37 19 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Barbati, victime ale femeilor din politica

ro

24 Mar, 2009 02:57 1788 Marime text

Mariana_Gaju_07.jpgDeputatele Manuela Mitrea şi Maria Stavrositu, dar şi primăriţele Mariana Gâju şi Mariana Mircea le-au dat, la alegerile din 2008, lecţii de neuitat celor înscrişi în aceeaşi cursă electorală cu ele

Considerate sexul slab, potrivite, mai degrabă, pentru a avea grijă de casă şi de copii, o parte a politicienelor constănţene au reuşit prin propriile forţe să-i învingă, în cursa electorală, pe adversarii lor, reprezentanţi ai sexului tare. Vorbim despre acele femei care au ştiut să-şi câştige respectul în urma performanţelor pe plan profesional şi social şi care au ales să facă mai mult pentru comunitatea din care fac parte şi mai puţin pentru ele.
Fie că au fost victime în alegerile locale sau parlamentare, bărbaţii au fost învinşi de femei într-o cursă în care capacităţile intelectuale şi charisma au primat în faţa forţei fizice. Mult mai calculate şi răbdătoare decât majoritatea bărbaţilor aflaţi în peisajul politic, femeile care au reuşit să-şi învingă adversarii au dovedit că şi în acest plan al vieţii sociale pot fi convingătoare.
Luate în ordine cronologică, alegerile locale ne-au oferit câteva surprize, pentru unii plăcute, pentru învinşi mai puţin - femeile înscrise în cursa electorală din iunie au reuşit să le dea lecţii celor care credeau că vor deţine fâiele puterii.
Cea mai mare surpriză a localelor a fost, fără îndoială, victoria social-democratei de la Cernavodă, Mariana Mircea. Cu două mandate de consilier local la activ şi candidat pe listele finale ale PNL pentru Parlamentul European, Mariana Mircea a demonstrat că orice este posibil şi că oricine poate fi învins. Triumfătoare într-o luptă acerbă, dusă atât în plan mediatic, cât şi în spatele scenei, fosta adeptă a doctrinei liberale timp de 12 ani, recent convertită în PSD-istă, a luat frâiele puterii locale de la Cernavodă din mâna liberalului Gheorghe Hânsă. Cel despre care se spune că făcea legea de ani buni în singurul oraş nuclear al ţării. Nu a contat nici notorietatea pe care o are un candidat, nici anii petrecuţi în administraţia publică locală, ci doar competenţa. Iar cernăvodenii au demonstrat, în urma alegerilor din 1 iunie, că aveau nevoie de o schimbare.
Chiar dacă nu a fost o surpriză prea mare, primăriţa social-democrată de la Cumpăna, Mariana Gâju, a câştigat, pentru a treia oară consecutiv, mandatul de primar. Înscrisă în cursă alături de democrat-liberalul Dumitru Burcin, acelaşi adversar din 2004, Mariana Gâju a dat peste cap planurile celorlalţi şi a obţinut 78% din sufragii. O mână de fier şi una dintre cele mai agere personaje din administraţia publică de la malul mării, primăriţa a dovedit că bărbaţii pot fi învinşi uşor, din moment ce adversarul său a obţinut doar 13%.

Primari cu vechime, învinşi de novici

Mai puţin cunoscută în plan local, Gabriela Iacobici (PSD), noua primăriţă a comunei Grădina, cooptată recent în comunitate, l-a învins, din al doilea tur de scrutin, pe primarul liberal Ion Melcea. La doar nouă procente de Melcea, primarul perdant s-a văzut învins de una dintre reprezentantele aşa-zisului „sex slab", dovedind astfel că ambiţiile sale politice n-au fost suficiente într-o cursă deja câştigată.
Şi la Horia, primarul pesedist Gigel Sava a fost învins de PD-L-ista Vasilica Matei, din primul tur de scrutin, la diferenţă relativ mică, opt procente.

femei_in_politica_Cristina_Dumitrache_03.jpgPatru din zece colegii, pe mâna femeilor

Şi alegerile parlamentare de la finele lunii noiembrie au oferit surprize de proporţii bărbaţilor care au luptat cot la cot cu aspirantele la un mandat de deputat. Considerate mult prea fragile pentru a face faţă unui program încărcat şi unor probleme cărora nu le-ar putea găsi rezolvare, femeile au abordat cu încredere şi cu forţe proaspete scena politică, determinate să câştige lupta. Patru dintre ele au şi reuşit într-un final să-şi dovedească adversarii - bărbaţi.


O surpriză a reprezentat şi câştigarea mandatului de deputat în Colegiul 3 de către Cristina Dumitrache. Recent intrată în peisajul politic de vârf, la doar 28 de ani, Cristina a reuşit să „sufle" mandatul de sub ochii unor candidaţi cu state mai vechi în politică, cum ar fi fostul secretar de stat în ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu, dar şi democrat-liberalul cu tată celebru, Adrian Sponte.

femei_in_politica_Manuela_Mitrea_42.jpgMame deputat

De departe, cea mai bine poziţionată din acest punct de vedere este Manuela Mitrea. Cooptată în echipa primarului Radu Mazăre, pe motivul prieteniei cu Miron Mitrea (spun gurile rele), deputatul de Mehedinţi a obţinut mandatul, fără probleme, în faţa a şase adversari, dintre care o femeie, Paloma Petrescu. Cu 60% din  voturile cetăţenilor, Manuela Mitrea a dovedit că deţine toate capacităţile necesare, astfel că un adversar al sexului tare nu reprezintă un pericol de netrecut.
Şi Antonella Marinescu a fost trimfătoare în lupta pentru un fotoliul de deputat, învingând o a doua femeie aspirantă la deputăţie, în acelaşi colegiu, dar şi cinci bărbaţi. Consilier local aflat la cel de-al doilea mandat, Marinescu a demonstrat că viaţa de familie se poate îmbina perfect cu o carieră politică. Dintre excepţiile de la regula funcţiilor câştigate numai de bărbaţi face parte şi PD-L-ista Maria Stavrositu. De formaţie intelectuală, Stavrositu l-a învins, la alegerile trecute, pe Adrian Mihei, unul dintre deputaţii liberali bine poziţionaţi, dar şi pe Mariana Cojoc, lector la Universitatea „Ovidius", care a obţinut, în fond, cel mai mare procent în Colegiul 10. Sorţii şi legislaţia referitoare la alegerile uninominale au hotărât ca Maria Stavrositu să ocupe fotoliul de deputat, în detrimentul colegei sale social- democrate.

{mos_ri:femei, politica}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • EA 24 Mar, 2009 19:30 femeile aduc un plus de echilibru, daca mai au si atitudine de invingator, cu siguranta vor sti mai bine sa argumenteze, sa convinga...NU subestimati femeile, uneori devin mai puternice decat orice barbat; si mai au un avantaj: barbatii le considera contracandidate fragile, ceea ce-i determina sa fie superficiali, sa se pregateasca mai putin in confruntarea cu o"biata" femeie...