Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:19 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Independenta, termenul de finalizare a proiectului a fost prelungit cu 30 de zile

ro

24 Sep, 2004 00:00 691 Marime text

Situatie fara precedent in programul Sapard

Lucrarile au demarat in jurul datei de 15 martie, iar termenul limita pentru finalizarea lucrarii a fost 30 septembrie * Programul vizeaza reabilitarea unei suprafete de 15 kilometri de drumuri si corectarea canalului de scurgere a apelor pluviale din satul Tufani * Ploile abundente si pantele mari din Independenta, Tufani si Olteni au facut ca o buna parte din lucrare sa fie refacuta * Unitatile de invatamant de pe raza comunei au fost pregatite pentru noul an scolar * Caminele culturale sunt modernizate si dotate corespunzator cerintelor actuale

Cea mai mare realizare a acestui an pentru foarte multe localitati este, fara doar si poate, programul Sapard, care prevede reabilitarea si pietruirea drumurilor din intravilanul localitatilor. Comuna Independenta este una dintre localitatile care au realizat un program eligibil si au prins aceasta ampla lucrare. La Independenta, lucrarile au demarat in jurul datei de 15 martie, iar termenul limita pentru executarea lucrarii este 30 septembrie. Programul vizeaza reabilitarea unei suprafete de 15 kilometri de drumuri din toata comuna si corectarea canalului de scurgere a apelor pluviale din satul Tufani, unde, din cauza pantelor mari, exista pericolul producerii de inundatii. In ciuda unui inceput in forta, vara a adus multe necazuri societatii prestatoare si, implicit, primariei.Ploile abundente si pantele mari din Independenta, Tufani si Olteni au facut ca o buna parte din lucrare sa fie refacuta. La aceasta situatie se adauga si ineficienta constructorului, si din aceasta cauza, la sfarsitul lunii iulie, s-a dispus ca in localitate sa se ia masuri severe: "A fost schimbat seful de santier pentru modul defectuos in care a lucrat, pentru lipsa de fermitate si eficienta, in patru luni de zile executand doar 40% din proiect, iar piatra folosita pentru lucrare s-a dovedit a fi de proasta calitate. In acest moment, lucrarile au fost preluate de directorul societatii prestatoare, care a stabilit un program riguros, in urma caruia au fost dublate numarul utilajelor si cantitatea de piatra", a precizat primarul Cristea Gascan. Acum, cu aproximativ o luna inaintea termenului limita pentru finalizarea lucrarilor, la Independenta a fost realizat peste 70% din program si, pentru a evita orice neplacere, primarul Cristea Gascan a depus o solicitare in vederea obtinerii unei amanari, din motive obiective. Conducerea centrala a SAPARD cunostea situatia dificila din Independenta si a aprobat o amanare cu aproximativ o luna. Chiar in aceste zile, o echipa mixta formata din specialisti a validat realizarea fazei de 61% din proiect pentru a se realiza transa a doua de plata in valoare de aproximativ 13 miliarde lei. Potrivit declaratiei primarului Cristea Gascan, "a mai ramas de realizat doar tratamentul bituminos. Constructorul a decis sa schimbe solutia cationica, ce se va face la o temperatura de 70 grade si care se va pune intr-un singur strat. Acum speram ca totul sa se termine cu bine, iar comuna Independenta sa se numere printre localitatile care au finalizat cu succes acest proiect.

In noul an scolar, elevii beneficiaza de spatii moderne

Una dintre principalele preocupari ale primarului Cristea Gascan a fost aceea de a moderniza unitatile de invatamant, astfel incat acestea sa raspunda cerintelor. De aceea, in ultimii ani, scolile din localitate au fost intr-un continuu proces de modernizare. Cu toate acestea, in vara ce doar a trecut, au fost efectuate de catre firme specializate lucrari de renovare, dezinfectare, dezinsectie si deratizare. La solicitarea elevilor si a parintilor, s-a decis ca din acest an sa se reinfiinteze in satul Tufani clasele V-VIII. Masura a fost luata datorita problemelor de transport si din cauza distantei mari pe care aproximativ 35 de copii trebuiau sa o strabata zilnic. Potrivit declaratiei primarului Cristea Gascan, microbuzul care efectua transportul este de proasta calitate si nu facea fata. Copiii erau transportati in conditii improprii, iar iarna mijlocul de transport era mai tot timpul defect. In acest moment, o parte din ore sunt acoperite de preot si preoteasa, iar restul celor ce asigura desfasurarea procesului instructiv-educativ sunt cadre didactice aduse de la Independenta. Cheltuielile de transport pentru acestia sunt suportate de primarie. Din acest an, in Independenta a fost infiintata a doua clasa a scolii de arte si meserii. Este vorba de specializarea industrie alimentara, dupa ce anul trecut elevii au putut sa se inscrie la cursurile de pregatire in domeniul agriculturii. In acest an, la cursuri sunt inscrisi si trei copii din satul Dumbraveni, care din cauza situatiei financiare precare beneficiaza de sprijin de la primarie. In cadrul unei sedinte de Consiliu local s-a decis ca cei trei elevi sa primeasca gratuitate pe transportul in comun. Din aceasta iarna, elevii tuturor scolilor de pe raza comunei vor avea caldura gratie centralelor noi care au fost montate in unitatile de invatamant. Primaria a achizitionat combustibilul necesar si, atunci cand va fi cazul, acesta va fi adus. Mai mult decat atat, au fost deja platite 10 tone de lemne pentru incalzirea locuintelor de serviciu in care locuiesc cadrele didactice care predau in localitate. Pentru a veni in sprijinul acestora, primaria a achizitionat trei apartamente pe care le-a pus la dispozitia profesorilor care locuiesc departe, insa predau in Independenta.

Cablu TV pentru comunitate

Inca din timpul verii, in comuna au demarat lucrarile de racordare a localitatii la reteaua de cablu. Lucrarea a fost solicitata de o mare parte a locuitorilor si de aceea a fost considerata o prioritate. In aceste zile au inceput probele si cablarea abonatilor casnici. In afara unui numar de 16 programe, cetatenii vor putea viziona si un program propriu, in care pentru inceput vor fi transmise informatii utile, iar ulterior programul va fi diversificat.Concomitent, au demarat si lucrarile de cuplare la sistemul de telefonie digitala a unui numar de 230 de familii. Intr-o prima faza au fost cuplate 150 de abonati telefonici. Noua investitie vine in sprijinul localnicilor care vor putea sa sune de acasa in orice colt al lumii.Tot la capitolul investitii si modernizari, primarul Cristea Gascan a amintit si intentia sa de a achizitiona un videoproiector pentru a schimba stilul de predare in cadrul scolii: "Dorim sa predam ore virtual, sa facem o altfel de scoala de care elevii sa fie mult mai atrasi si sa poata intelege mult mai bine si mai usor ceea ce se preda".

Obiectivele culturale sunt renovate

Tot din aceasta vara au inceput lucrarile de renovare a caminului cultural din Independenta. Cladirea a fost renovata si modernizata, iar interiorul a fost decorat si utilat. Dupa finalizarea lucrarilor, primaria a dispus si modernizarea caminului din satul Tufani, care a fost renovat in proportie de 90%. Cladirea beneficiaza de geamuri termopan, a fost inlocuita instalatia electrica, a fost redirectionata scena astfel incat sa se atenueze ecoul si a fost montat tavanul fals. Potrivit declaratiei primarului Cristea Gascan, "pe lista de prioritati figureaza si caminul din satul Olteni, unde va trebui sa montam burlane pentru preluarea apelor pluviale. Mai avem mici retusuri la scoala din localitate si consideram ca institutia va fi una moderna. Am pus accent pe scoala si biserica, intrucat consideram ca cele doua institutii constituie suportul de educatie si spiritualitate a populatiei si de aceea ele nu trebuie sa dispara din peisajul rural. In ceea ce priveste caminul cultural, vrem ca acesta sa-si reia locul avut cu ani in urma". Tot in satul Olteni se afla la final lucrarea de forare a unui put pentru alimentarea cu apa. Aici a fost realizat cel mai adanc put din toate localitatile dobrogene, respectiv 200 metri. Urmeaza sa inceapa amenajarea unei statii de tratare a apei, statie care va fi la nivel european, si a unui bazin de apa nou. Abia de la primavara se va incepe montarea retelei noi la locuinte. In opinia reprezentantului administratiei publice locale, abia atunci vor fi probleme intrucat localnicii nu vor avea bani pentru a suporta costurile racordurilor, iar primaria va fi aceea care va trebui sa gaseasca o solutie.Autoritatile locale tin cont de dorintele localnicilor si in acest sens au fost facute demersuri pentru infiintarea unui punct de jandarmi in comuna Independenta. "Infiintarea acestui punct este absolut necesara intrucat a crescut numarul furturilor din camp, iar cei trei politisti pe care ii avem acum nu fac fata celor cinci localitati. Avem insa certitudinea ca punctul de jandarmi va fi infiintat si ca furturile vor disparea", a conchis primarul Cristea Gascan.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii