Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:17 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ţinta DNA, pe afaceriştii "porturari" Firmele fantomă din Portul Constanţa

ro

06 Nov, 2010 00:00 3375 Marime text
09_afaceristul_-_portul_constanta.jpgProcurorii anticorupţie constănţeni au început să sară la gâtul afaceriştilor din Portul Constanţa. Primul căzut este Paul Dragomir, fost asociat unic şi administrator al SC Large Naval Eurotrading SRL, însă surse avizate susţin că ar fi vorba despre o anchetă mai amplă, care vizează mai mulţi particulari care îşi derulează afacerile prin Portul Constanţa. În ceea ce-l priveşte pe Dragomir, procurorii au întocmit deja rechizitoriul şi au trimis dosarul în instanţă, acuzându-l pe fostul patron de la Large Naval Eurotrading de comiterea a două infracţiuni de evaziune fiscală şi de uz de fals, în formă continuată.

Mai exact, procurorii au ajuns la concluzia că, în perioada iunie 2007 - martie 2008, Paul Dragomir, în calitate de asociat unic şi administrator al SC Large Naval Eurotrading SRL Constanţa, ar fi comercializat către SCM Recycling SA Constanţa deşeuri fier vechi, fără a înregistra în contabilitate veniturile astfel realizate. "Pentru a putea realiza astfel de operaţiuni comerciale, inculpatul a folosit două înscrisuri falsificate, respectiv o autorizaţie de colectare a deşeurilor industriale reciclabile şi o autorizaţie de mediu", au explicat procurorii DNA. Oamenii legii au descoperit că afaceristul ar fi declarat fictiv sediul social şi alte puncte de lucru, "în scopul vădit de a obţine venituri ilicite şi de a nu putea fi identificat în vederea stabilirii obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat".

Modul de operare

În plus, se pare că "particularul" din Portul Constanţa "s-a folosit de un contract cadru de închiriere pentru stabilirea sediului social, de autorizaţia de colectare a deşeurilor industriale reciclabile seria D nr. 7/30.05.2007, ce figurează a fi fost emisă de Prefectura Judeţului Ialomiţa şi de autorizaţia de mediu nr. 18/20.05.2007, ce figurează a fi fost emisă de Agenţia de Protecţie a Mediului Ilfov , cunoscând că aceste înscrisuri sunt falsificate". Procedând în acest fel, au adăugat anchetatorii, Dragomir a reuşit să se sustragă de la plata obligaţiilor datorate bugetului general consolidat al statului. În urma anchetei desfăşurate de DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, oamenii legii au stabilit că prejudiciul cauzat de SC Large Naval Eurotrading SRL se ridică la nu mai puţin de 9.358.398 de lei, echivalentul a 2.648.458 de euro. "În acelaşi scop evazionist, Dragomir Paul a declarat în mod fictiv sediul social al firmei sale şi a desfăşurat activităţi comerciale în alte locaţii, ce nu au putut fi stabilite de organele fiscale", au mai precizat procurorii, adăugând că, la momentul înmatriculării societăţii comerciale la Oficiul Registrului Comerţului, Dragomir ar fi folosit un contract de închiriere fals. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa s-a constituit parte civilă în proces, cu suma de 9.358.398 de lei. Nu în ultimul rând, procurorii anticorupţie au mai spus că nu au fost luate măsuri asigurătorii în vederea recuperării prejudiciului cauzat de societatea lui Dragomir pentru că nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului, pe care să poată fi instituit sechestrul. Dosarul a fost trimis pe rolul Secţiei penale a Judecătoriei Constanţa, unde urmează să se stabilească prima înfăţişare în proces.

Firme cedate puştilor din Brăila

SC Large Naval Eurotrading SRL Constanţa a fost înfiinţată în luna mai 2007, de Paul Dragomir, acesta devenind, totodată, şi administratorul societăţii. Sediul social era declarat pe strada Andrei Mureşan, la numărul 29 Bis, camera 2. Domeniul principal de activitate era comerţul cu ridicata cu produse intermediare neagricole şi cu deşeuri, iar activitatea principală era reprezentată de comerţul cu ridicata cu deşeuri şi resturi. Capitalul social subscris era de 200 de lei, iar durata de funcţionare era nelimitată. Firma are sediul expirat, certificatul de înmatriculare preschimbat şi bilanţul anual nedepus la Registrul Comerţului pentru anii 2007 şi 2008. Foarte interesant, în august 2008, adică după încheierea activităţii infracţionale pe care i-o impută procurorii DNA, Paul Dragomir a hotărât să se retragă din SC Large Naval Eurotrading SRL, cedându-şi acţiunile în favoarea unui puşti din Brăila de 21 de ani, Eduard Marian Mihai. Acesta din urmă mai apare în firmele SC Esplanada SRL Brăila şi SC Eurospeed Trans SRL, ambele fiindu-i cedate de acelaşi Paul Dragomir. Surse avizate susţin că nu este exclus ca acesta să fie doar vârful aisbergului în ceea ce priveşte ancheta DNA în Portul Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii