Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:41 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Soluţiile dispuse în dosarul crimelor în serie de la Constanţa

ro

21 Oct, 2010 00:00 1245 Marime text

Rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT Constanţa - prin care Valentin Şlepac, Sergiu Bahaian şi Adrian Grigoraş, indivizii desemnaţi drept cei mai temuţi criminali în serie din România de după 1989 au fost trimişi în judecată - a însemnat şi scoateri de sub urmărire penală şi încetarea urmăririi penale în anumite cazuri, pentru o parte dintre suspecţi.

În acest sens, este de amintit că Adrian Grigoraş, zis Blondu`, individul considerat a fi mâna dreaptă a lui Valentin Şlepac şi complicele mărturisit al său în cel puţin două cazuri de omor, a primit scoatere de sub urmărire penală pentru infracţiunea de „iniţiere sau constituire de grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup“. Decizia a fost luată după ce procurorii au ajuns la concluzia că nu sunt elementele constitutive ale infracţiunii. Totuşi, nu este de trecut cu vederea că acelaşi Blond este totuşi judecat pentru două fapte de omor şi omor deosebit de grav şi, respectiv, pentru favorizarea infractorului. Aceeaşi soluţie, de scoatere de sub urmărire penală, a fost pronunţată şi în cazul lui George Florian Oprea, pentru acuzaţiile de nedenunţare a unor infracţiuni şi, respectiv, iniţiere, constituire sau aderare la grup infracţional organizat. Scoaterea de sub urmărire penală (SUP) a fost pronunţată tot pentru că nu erau întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor. SUP au luat şi fraţii Marin şi Petrică Piciog, pentru iniţiere, constituire sau aderare la grup infracţional, procurorii apreciind că cei doi nu au participat la infracţiunea care a făcut obiectul cercetării.

NUP, pentru că au murit

De asemenea, anchetatorii au dispus încetarea urmăririi penale faţă de Ionel Ulezu şi Petrică Captalan pentru aderare la grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, dat fiind că a intervenit decesul acestora. Mai exact, pentru că cei doi au fost asasinaţi de Şlepac, la comanda lui Bahaian, potrivit declaraţiilor primului. O soluţie similară a fost luată şi în cazul lui Lucian Cernat, altă victimă a lui Şlepac, despre care procurorii au stabilit că „această victimă nu a participat la activitatea infracţională comisă de grupul infracţional organizat care a făcut obiectul cercetărilor în prezenta cauză“. Ion Bojin, un alt individ bănuit că ar fi fost acolitul lui Bahaian, a primit NUP (neînceperea urmăririi penale) pentru omor, dat fiind că „nu s-a probat participarea acestuia la omorul comis asupra victimei Ionel Ulezu“. În plus, Bojin a luat NUP şi pentru nedenunţarea unor infracţiuni, „întrucât acesta a denunţat faptele de omor comise de Şlepac Valentin şi Grigoraş Adrian, înainte de începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii acestor infracţiuni“. Ionuţ-Alberto Ceptureanu, la rândul său suspectat la un moment dat că ar fi făcut parte din gruparea lui Bahaian, a primit NUP pentru „aderare la grup infracţional“ pentru că „acesta nu a participat la activitatea infracţională comisă de grupul infracţional organizat care a făcut obiectul cercetărilor în prezenta cauză“.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii