Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:33 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sanatoriul Techirgiol, afacere de familie

ro

05 Dec, 2007 00:00 4498 Marime text
1196800985.jpg

22 de angajati sunt cercetati de DNA pentu ca au jecmanit institutia cu peste 100 de miliarde

Dosarul in care fosta conducere a Sanatoriului Balnear si de Recuperare Techirghiol, in frunte cu doctorul Vlad Moraru(foto), este acuzata ca a praduit institutia, transformand-o intr-o ruina, a ajuns, zilele trecute, la DNA Constanta. Anchetatorii sunt de parere ca la Sanatoriul Techirghiol s-au furat peste 100 de miliarde de lei vechi. Practic, cei 22 salariati care au adus sanatoriul la sapa de lemn sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, delapidare, gestiune frauduloasa, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si evaziune. Sesizarea a fost primita pe data de 24.07.2006, fiind formulata de un grup de angajati ai sanatoriului, care, sub protectia anonimatului, dezvaluiau neregulile care se petreceau in institutie. Acuzati erau directorul general Vlad Petru Moraru, directorul financiar, Reiean Ciorabai, Lidia Sandu, sef serviciu aprovizionare, casiera Victoria Acsan, Marcela Hagimasuri si Carmen Camelia Matei, ambele din cadrul compartimentului financiar preventiv, Julieta Duma, sef depozit, Anca Corina, jurist, Dumitru Boar, tehnician principal si Mihai Mihaila, sef serviciu administrativ, Ion Popa, sef serviciu tehnic, Mihaela Stan, contabil. In fapt, numarul celor implicati era mult mai mare, la aceasta ora 22 de persoane fiind cercetate penal. Intr-o buna zi, acestora le-a venit ideea de a jefui sanatoriul, au constatat ca nu este deloc greu si au pus la cale planul. S-a actionat acolo unde era mai simplu, adica la procedura selectiei de oferte si a atribuirii contractelor de achizitii publice. Practic, dupa cum s-a constatat ulterior, toate licitatiile erau doar de forma, pe hartie. In fapt, contractele de achizitie publica erau, fara exceptie, atribuite direct, desi legea impunea selectia de oferte, unor firme apartinand rudelor salariatilor mentionati mai sus. Pe de alta parte, pentru a frauda legea evitand obligativitatea licitatiei deschise, contractele de valoare mare erau defalcate in mai multe contracte cu valoare minima. Anchetatorii au stabilit ca, intrecand orice masura, jefuind sanatoriul pe fata, contractele erau incheiate fara a fi specificata cantitatea de bunuri furnizata si pretul de achizitie al acestora. Daca, initial, contractele erau atribuite la pretul cel mai scazut, ulterior, prin acte aditionale, termenii erau modificati, astfel ca se ajungea la preturi uriase.

Licitatii castigate de rude, cu adaos comercial de 384%

Daca totusi se organiza o asa-zisa licitatie, menita a arunca praf in ochii lumii, nu s-a respectat niciodata numarul minim de 5 agenti economici carora trebuia sa li se solicite oferte. Pe scurt, prin complicitatea celor mentionati mai sus, bunurile pentru sanatoriu erau achizitionate la preturi uriase, diferenta de bani intrand in buzunarul salariatilor sanatoriului sau al rudelor acestora. La o verificare amanuntita a iesit la iveala faptul ca asa-zisii furnizori erau nimeni altii decat rudele salariatilor sanatoriului. De exemplu, casierul Victoria Acsan este sotia lui Ion Acsan, asociat unic al SC Acsan Vic Com SRL, si sora lui Mihai Stanila, titularul Asociatiei Familiale Tismana din Agigea, ambele fiind furnizori, fara contract, al SBR Techirghiol. La randul sau, Marcela Hagimasuri, seful serviciului financiar-contabilitate, este mama lui George Hagimasuri, care detine PFA cu acelasi nume si care a fost, de asemena, furnizor fara contract al sanatoriului. Contabila Camelia Matei este sotia lui Florin Matei, administrator al SC Andra Invest SRL si concomitent angajat al Sanatoriului. Marin Gabriel, functionar la Serviciului Aprovizionare este fiul Adelicai Marin, care are PFA cu acelasi nume. Aceste firme au avut, toate , un lucru in comun, si anume sanatoriul a fost fie singurul, fie cel mai important beneficiar al lor. De exemplu, PFA Hagimasuri achizitiona marfa de la supermarketuri, pe care le revindea catre sanatoriu, unicul sau beneficiar. Adaosul comercial practicat era insa de 384%, rezultand in final un pret la care Sanatoriul ar fi putut achizitiona, de la orice alta firma, o cantitate tripla de marfa. La randul sau, PFA George Daniel Hagimasuri, fara a incheia niciun contract cu sanatoriul, a incasat peste 530.000 de lei. In concluzie, procedura de achizitie "cerere de oferte", pentru indiferent ce bunuri, era doar formala, pentru a exista faptic la dosar.

Chitante din "31 iunie”

Principiile prevazute de lege, ca libera concurenta, eficientizarea utilizarii fondurilor publice, tratamentul nediscriminatoriu pentru toti posibilii ofertanti au fost efectiv calcate in picioare. In aceste conditii, management defectuos la nivelul conducerii este putin spus. Angajatii si rudele acestora au bagat sume uriase de bani in buzunar, astfel incat, la momentul de fata, defileaza mandri la volanul unor superbe mercedesuri prin Eforie Sud si Techirghiol. Cu ocazia cercetarilor au fost chiar gasite chitante datate "31 iunie", in conditiile in care luna respectiva are, oricum am calcula, numai 30 de zile. Directorul financiar Reiean Ciorabai le-a atentionat pe Julieta Duma si Mihaela Stan sa se poarte cu grija cu noua conducere, care este numita pe criterii politice. Au fost folosite efectiv toate metodele de fraudare a legii. De exemplu, din 2003 si pana in 30 octombrie 2006 sanatoriul a platit catre SC Acsan Vic Com SRL suma de 4.211.220 lei, dar facturile emise catre sanatoriu sunt in suma de 3.374.350 de lei, diferenta fiind achitata fara documente justificative, in avans. Pe de alta parte, desi platile trebuiau facute prin trezorerie, de multe ori sumele au fost achitate prin casierie. Suma de 220.224 lei a fost platita catre SC Acsan Vic Com fara chitanta emisa de furnizor, pe ochi frumosi, doar pe baza de dispozitie de plata, fara numar si fara data. Victoria Acsan nu solicita niciodata documentele de identitate ale persoanelor carora le efectua platile, in documente fiind mentionate date fictive privind numarul si seria actului de identitate al celui care ridica sumele de bani. De exemplu, unele dintre aceste persoane erau plecate demult din tara, iar PF-urile pe care acestea le detinusera isi incheiasera de ani intregi activitatea. Si exemplele pot continua. Oficial, prejudiciul creat sanatoriului se ridica la 8.680.048, 93 lei, la care se adauga o lipsa la inventar de 3.815.383.58 lei. Pe langa acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice, delapidare, gestiune frauduloasa, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si evaziune, in cauza exista indiciile comiterii infractiunilor de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, efectuarea de acte de comert incompatibile cu functia ori incheierea de tranzactii financiare prin utilizarea informatiilor obtinute in virtutea functiei in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Olimpia 28 Jan, 2011 18:59 Niste hoti, unul a murit :Moraru, Acsan Ion, altii sunt bolnavi, deci hotia face rau. Si pe astia nu i-a arestat inca, n-au purtat catuse in vazul lumii, vezi ce justitie dreapta avem in Romania ?