Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:51 20 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inculpati cu „crize" de identitate

ro

23 Feb, 2009 03:54 1347 Marime text

judecator_Coada_Ciprian_01.jpgUn cetăţean irakian şi-a amânat procesul ani buni, pe motiv că nu ar fi fost el persoana căutată de instanţă

Cazul tinerei condamnate în locul alteia le-a trezit judecătorilor constănţeni amintiri cu privire la cazurile similare întâlnite de-a lungul carierelor. Vicepreşedintele Tribunalului Constanţa, judecătorul Ciprian Coadă, spune că a avut de-a face cu două situaţii asemănătoare, în una dintre ele fiind implicat un cetăţean irakian.
Totuşi, în niciunul dintre acestea nu s-a ajuns atât de departe încât să fie altcineva condamnat în locul autorului de drept al infracţiunilor. Judecătorul Coadă îşi aminteşte că de primul caz s-a lovit în urmă cu câţiva ani buni, când îşi desfăşura activitatea de magistrat la Judecătoria Sectorului 4, în Bucureşti. În această situaţie, confuzia fusese produsă în mod deliberat, de făptuitorul deferit instanţei. Datele de stare civilă ale bărbatului, cuprinse în actul de sesizare a instanţei, erau eronate. Însă, încă de la primele termene, instanţa şi-a dat seama de confuzie, iar dosarul a fost trimis la parchet. Magistraţii au descoperit că individul cercetat pentru abaterile de la legea penală fusese identificat în baza unui buletin de identitate fals care nu era al său, pe care acesta îl sustrăsese alături de mai multe alte documente. În ceea ce priveşte cel de-al doilea caz de acest gen, pe care l-a întâlnit în cariera sa purtătorul de cuvânt al Tribunalului Constanţa, acesta a implicat un cetăţean irakian. Totuşi, nici de această dată, situaţia nu a fost întocmai pe modelul tinerei condamnate în locul altcuiva. Astfel, conform sursei citate, este vorba despre un proces care s-a aflat pe rolul Tribunalului, în care acuzatul era un cetăţean irakian. Pentru a scăpa de răspunderea faptelor sale, bărbatul a încercat să inducă în eroare instanţa şi să pretindă că, de fapt, nu el este adevărata persoană căutată de justiţie. Chiar şi confruntat cu multitudinea de probe existente împotriva sa, omul nu vroia să recunoască nici mort că este vorba despre el. Pentru a scoate la iveală adevărul, s-au făcut adrese peste adrese către autorităţile irakiene, procedura fiind cu atât mai grea cu cât, la momentul respectiv, avea loc şi războiul din Irak, iar multe dintre acte au fost indisponibile o mare parte din timp. În cele din urmă, cu sprijinul Oficiului pentru Refugiaţi, care le-a furnizat probe indubitabile potrivit cărora bărbatul acuzat şi individul reţinut sunt una şi aceeaşi persoană, instanţele constănţene au reuşit să clarifice situaţia.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii