Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:12 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul preşedinte al Senatului, audiat de DIICOT Jandarmul acuzat că a spart mail-urile mai multor demnitari, judecat la Constanţa

ro

03 Dec, 2012 00:01 1390 Marime text
Organele de anchetă susţin că fostul om al legii folosea numele de cod „Virgil". La Constanta, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi a primit două mail-uri problemă, unul de la Igaş, iar celălalt de la Blaga

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală au finalizat cercetările specifice în dosarul jandarmului constănţean suspectat că ar fi spart e-mail-urile mai multor demnitari. Printre presupusele victime ale jandarmului s-au aflat foştii miniştri de Interne Traian Igaş şi Vasile Blaga, acesta din urmă fiind audiat de lucrătorii DIICOT. La vremea respectivă, Vasile Blaga, fost ministru de Interne şi fost preşedinte al Senatului, a declarat că nu ştia de cele întâmplate.

La data de 3 aprilie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au dispus reţinerea pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore a lui Florin Niculae, de 30 de ani, din Constanţa. La data de 4 aprilie, organele de anchetă l-au prezentat pe fostul jandarm magistraţilor Judecătoriei Secţiei 5 cu propunere de arestare preventivă. Spre surprinderea unora, judecătorii au respins ca nefondată propunerea formulată de DIICOT, însă au dispus luarea măsurii obligării de a nu părăsi ţara fără încuviinţarea instanţei, pe o perioadă de 30 de zile după punerea în libertate. Decizia Judecătoriei a fost atacată cu recurs de procurori. La data de 26 aprilie, Tribunalul Bucureşti a respins ca fiind nefondat recursul formulat de DIICOT împotriva încheierii de şedinţă din 4 aprilie, pronunţată de Judecătoria Sectorului 5. În urmă cu puţin timp, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au finalizat cercetările specifice şi au dispus trimiterea în judecată a jandarmului acuzat de spargerea mai multor e-mail-urile aparţinând unor demnitari români.

Primul termen, în 2013

Cauza penală a fost înregistrată la finele săptămânii trecute pe rolul Judecătoriei Constanţa. Conform datelor oficiale, Florin Niculae va fi judecat pentru „infracţiuni la legi speciale", el fiind acuzat de acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, în scopul obţinerii de date informatice. Un alt capăt de acuzare face referire la „introducea, modificarea sau ştergerea, fără drept, de date informatice ori de a restricţiona, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecinţe juridice". Mai mult decât atât, fostul jandarm este acuzat şi de violarea secretului corespondenţei. Conform Codului Penal „deschiderea unei corespondenţe adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicări efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanţă, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani". Primul termen de judecată al dosarului mai sus precizat a fost stabilit pentru data de 17 ianuarie 2013, ora 08.30, Complet de Judecată P6.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii