Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:32 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Final în mega-dosarul „Cărăuşii" Lăsaţi fără miile de euro din traficul de cocaină

ro

13 Sep, 2010 02:24 5027 Marime text
Nu mai puţin de 13 tineri au fost condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea şi la confiscarea unor sume de zeci de mii de euro, într-un mega-dosar de trafic de narcotice, denumit „Cărăuşii", instrumentat de procurorii DIICOT Constanţa şi de poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa. Decizia a fost pronunţată de Tribunalul Tulcea, iar complexitatea anchetei este redată inclusiv de suma-record pe care cei 13 suspecţi au fost obligaţi să o achite, cu titlul de cheltuieli de judecată: aproape 150 de milioane de lei vechi!

Răzvan Cristian Costea, tânărul de doar 24 de ani considerat a fi capul reţelei de narcotraficanţi ce transportau cocaină în stomac, a fost condamnat concomitent la opt ani de închisoare pentru transport de droguri de mare risc şi la şase ani pentru trafic de narcotice. Potrivit legilor în vigoare, tânărul „cap" al reţelei urmează să execute pedeapsa cea mai grea, de opt ani de închisoare. În plus, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 13.000 de euro de la acesta şi i-au menţinut starea de arest, în care tânărul se află începând cu data de 13 septembrie 2008. Al doilea individ de pe lista „neagră" a judecătorilor este Paul Iadvijen, condamnat la şase ani de detenţie şi lăsat fără cei 11.750 de euro obţinuţi din traficul cocainei. Aceeaşi pedeapsă a fost pronunţată şi pentru Emilian Mitel, zis Mox, de la care a fost confiscată suma de 6.400 de euro. Lucian Florin Ştefănescu, un alt suspect, s-a bucurat de clemenţa instanţei, judecătorii condamnându-l la trei ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, şi dispunând punerea acestuia în libertate. Tânărul a rămas însă fără suma de 4.250 de euro, pe care o strânsese din traficul de droguri. Andreea Dumitru, tânăra despre care anchetatorii aveau date, de asemenea, că ar sprijini traficul de cocaină, a primit o pedeapsă cu închisoarea de trei ani şi jumătate, dar instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Pedepse cu suspendare

Lucian Muntianu a fost condamnat la o pedeapsă totală de trei ani şi patru luni, după ce judecătorii tulceni i-au revocat beneficiul suspendării condiţionate a două pedepse, şi i-a fost confiscată suma de 3.500 de euro. Alexandru Bârligea, Ionuţ Ivanov, Răzvan Paul Năstase, Gabriel Oancea şi Ion Badea au primit pedepse de câte trei ani de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor, George Cosmin Dobroş a luat trei ani şi jumătate, tot cu suspendare sub supraveghere, iar Constantin Liviu Balaban urmează să execute patru ani de închisoare, în penitenciar. Totodată, instanţa tulceană a dispus confiscarea sumelor de 2.300 de euro, de la Bârligea, 3.000 de euro, de la Ivanov, 300 de euro de la Oancea, 1.000 de euro de la Badea, 3.800 de euro de la Dobroş şi, respectiv, 4.600 de euro de la Balaban. Cei 13 suspecţi au fost condamnaţi la plata sumei totale de 14.950 de lei, cu titlul de cheltuieli judiciare. Sentinţa poate fi atacată cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Constanţa. Reţeaua a fost destructurată în luna noiembrie 2008, în urma unei acţiuni de amploare a poliţiştilor de frontieră constănţeni, coordonaţi de procurorii DIICOT Constanţa. Ancheta a scos la iveală faptul că narcotraficanţii transportau cocaina din Republica Dominicană spre mai multe ţări din Europa de Vest. Membrii reţelei antrenau cărăuşii să înghită calupuri de cocaină, învelite în cauciucurilor unor degete tăiate de la mănuşi chirurgicale. Preţul pentru fiecare astfel de capsulă transportată şi adusă cu bine la destinaţie era de 50 de euro, suma totală pentru un transport reuşit fiind de 5.000 de euro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii