Un grefier din Mangalia cheamă ÎCCJ și președintele instanței supreme în judecată! Ce a solicitat la Curtea de Apel București
Un grefier din Mangalia cheamă ÎCCJ și președintele instanței supreme în judecată! Ce a solicitat la Curtea


Un grefier din Mangalia a chemat Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și președintele instanței supreme de judecată din România în judecată, Corina-Alina Corbu!
Este vorba despre funcționarul judecătoresc Mirela Cocaină, care a solicitat obligarea pârâților la emiterea ordinului prevăzut de art. 148 alin. (l) din Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciară, prin care să se dispună modificarea statelor de funcții și de personal ale Judecătoriei Mangalia, în sensul transformării funcției de grefier arhivar cu studii medii în grefier arhivar cu studii superioare, urmare a promovării de către reclamantă a examenului organizat la data de 12.12.2018 la nivelul Curții de Apel Constanța şi obligarea pârâților la plata tuturor drepturilor bănești începând cu data de 12.12.2018, cu cheltuieli de judecată.
Dosarul cu indicativul 2568/2/2024 a fost înregistrat la Curtea de Apel București, la data de 16.04.2024, însă după aproape un an, instanța din Capitală și-a declinat competența de soluționare a cauzei în favoarea Curții de Apel Constanța.
MINUTA
Soluția pe scurt: Admite excepţia necompetenţei teritoriale a Curţii de Apel Bucureşti. Declină competenţa de soluţionare a cauzei privind pe reclamanta COCAINĂ MIRELA şi pe pârâţii ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE şi PREŞEDINTELE ÎNALTEI CURŢI DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE, în favoarea Curţii de Apel Constanţa –Secţia Contencios administrativ şi fiscal. Fără cale de atac. Pronunţată astăzi, 28.03.2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: Hotarâre 548/2025 28.03.2025
Drept urmare, potrivit portalului instanțelor de judecată, miercuri, 30.04.2025, dosarul care are obiect „obligaţia de a face” a fost înregistrat pe Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Curții de Apel Constanța.
Deocamdată, nu a fost stabilit termen de judecată.

Ce solicită reclamanta
Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 16.04.2024, reclamanta, în contradictoriu cu pârâţii Înalta Curte de Casaţie și Justiţie şi preşedintele Înaltei Curți de Casaţie și Justiţie, a solicitat obligarea pârâților la emiterea ordinului prevăzut de art. 148 alin. (l) din Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciară, prin care să se dispună modificarea statelor de funcții și de personal ale Judecătoriei Mangalia, în sensul transformării funcției de grefier arhivar cu studii medii în grefier arhivar cu studii superioare, urmare a promovării de către reclamantă a examenului organizat la data de 12.12.2018 la nivelul Curții de Apel Constanța şi obligarea pârâților la plata tuturor drepturilor bănești începând cu data de 12.12.2018, cu cheltuieli de judecată.
Ce a reținut Curtea de Apel București
Conform art. 10 alin.1 şi 3 din Legea nr. 554/2004, în vigoare la data sesizării instanţei: „(1) Litigiile privind actele administrative emise sau încheiate de autorităţile publice locale şi judeţene, precum şi cele care privesc taxe şi impozite, contribuţii, datorii vamale, precum şi accesorii ale acestora de până la 3.000.000 de lei se soluţionează în fond de tribunalele administrativ-fiscale, iar cele privind actele administrative emise sau încheiate de autorităţile publice centrale, precum şi cele care privesc taxe şi impozite, contribuţii, datorii vamale, precum şi accesorii ale acestora mai mari de 3.000.000 de lei se soluţionează în fond de secţiile de contencios administrativ şi fiscal ale curţilor de apel, dacă prin lege organică specială nu se prevede altfel.
(3) Reclamantul persoană fizică sau juridică de drept privat se adresează exclusiv instanţei de la domiciliul sau sediul său. Reclamantul autoritate publică, instituţie publică sau asimilată acestora se adresează exclusiv instanţei de la domiciliul sau sediul pârâtului".
Totodată, potrivit art. 2 alin. 2 din Legea nr. 554/2004 Se asimilează actelor administrative unilaterale şi refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau la un interes legitim ori, după caz, faptul de a nu răspunde solicitantului în termenul legal.
Aşadar, la data sesizării instanţei, legea prevedea competenţa teritorială exclusivă a instanţei de contencios administrativ de la domiciliul reclamantei.
În ceea ce priveşte art. 127 alin. 1 şi 3 C.proc.civ., Curtea observă că forma în vigoare la data sesizării instanţei (16.04.2024) este următoarea: „(1) Dacă un judecător are calitatea de reclamant într-o cauză de competenţa instanţei la care îşi desfăşoară activitatea sau a unei instanţe inferioare acesteia, va sesiza una dintre instanţele judecătoreşti de acelaşi grad aflate în circumscripţia oricăreia dintre curţile de apel învecinate cu curtea de apel în a cărei circumscripţie se află instanţa la care îşi desfăşoară activitatea. (3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător şi în cazul procurorilor, asistenţilor judiciari şi grefierilor”.
Aşadar, Curtea constată că reclamanta are calitatea de grefier în cadrul Judecătoriei Mangalia, iar competenţa de soluţionare a cauzei aparţine în primă instanţă Curţii de Apel Constanţa, o instanţă superioară celei la care îşi desfăşoară activitatea reclamanta, motiv pentru care în cauză nu pot fi reţinute dispoziţiile art. 127 alin.1 şi 3 C.proc.civ..
Astfel, în temeiul 132 alin 3 NCPC, Curtea va dispune declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Curţii de Apel Constanţa - secţia specializată în litigii de contencios administrativ, instanţă în raza căreia reclamanta îşi are domiciliul (conform verificărilor de la fila 46 din dosar), constatând incidenţa art. 10 alin.3 din legea 554/2004.
Sursa text: Rejust.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Înalta Curte anulează suspendarea deciziei CCR privind alegerile prezidențiale!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp