Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:29 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De unde banii? Gardistul Enache şi-a împrumutat firma cu un miliard (documente)

ro

21 Jan, 2011 00:00 5762 Marime text
Garda_-_sigla_Garda_Financiara_02.jpgAi o firmă şi te afli într-un impas financiar? Nu-i nimic, te împrumută comisarii Gărzii Financiare Constanţa. Cel puţin, acesta este mesajul pe care pare să-l transmită Teia Enache, gardist de vază la Constanţa. Potrivit declaraţiei de avere aferente anului 2009, afişată pe site-ul instituţiei, Teia Enache, comisar în cadrul Gărzii Financiare Constanţa, avea de recuperat suma de 103.300 de lei, fiind vorba despre un împrumut acordat în nume personal societăţii SC Single YKS SRL Constanţa. Firmă pe care, de altfel, a înfiinţat-o în 2004 şi unde a fost acţionar timp de trei ani.

Menţiunea lui Enache despre suma acordată firmei Single YKS se rezumă la "(împrumut) creditare societate în perioada 2004 - prezent". Cu toate că gardistul "sprijinea" financiar societatea Single YKS încă din 2004, conform propriilor afirmaţii, el nu a găsit de cuviinţă să menţioneze acest aspect şi în declaraţia de avere aferentă anului 2008, afişată de asemenea pe site-ul Gărzii Financiare Constanţa. Probabil i-o fi scăpat din vedere faptul că una dintre societăţile care funcţionează pe raza de competenţă a instituţiei publice unde era angajat are să-i restituie peste un miliard de lei vechi. Cronologic vorbind, declaraţia de avere completată de Teia Enache pentru anul 2008 nu scoate la iveală cine ştie ce aspecte. Fără terenuri, apartamente sau maşini, gardistul se mândrea în schimb, la vremea aceea, cu un cont şi un depozit bancar, valoarea totală a celor două ridicându-se la 86.000 de lei. Lipsit de datorii, comisarul de la Gardă a precizat că a realizat un venit de 2.330 de lei, fiind vorba despre salariile încasate de la Garda Financiară Constanţa. Foarte interesant, acesta a precizat în declaraţia de avere din 2008 că a mai realizat şi alţi 3.993 de lei, lucrând ca "director vânzări", fără să menţioneze unde. Soţia sa, Daniela Enache, a realizat un venit anual de 16.685 de lei, fiind comisionar vamal la Eurogroup SRL.

Venit şi de la SPITVBL


În 2009 însă lucrurile încep să devină cu adevărat interesante pentru comisarul nostru, cel puţin după cum reies ele din declaraţia de avere completată de acesta şi afişată pe site-ul Gărzii Financiare Constanţa. Astfel, investiţiile sale ajung la suma totală de 86.565 de lei, iar gardistul apare ca fiind binefăcătorul societăţii Single YKS SRL, căreia i-a împrumutat nu mai puţin de 103.300 de lei: "(împrumut) creditare societate în perioada 2004 - prezent", explică Teia Enache. Foarte interesant, din Monitorul Oficial nr. 1114/2004, reiese că firma a fost înfiinţată de Teia Enache, asociat unic. Ulterior, în societatea este cooptată şi soţia sa, iar în 2007 gardistul s-a decis să separe munca la stat de activitatea privată şi s-a retras din firmă. Potrivit informaţiilor furnizate de site-ul www.vrajitorul.eu , în anul 2009, cu un angajat, societatea a avut o cifră de afaceri de 351.024 de lei, datorii de 168.077 de lei şi profitul brut 0. Înfiinţată în anul 2004, Single YKS SRL are ca obiect principal de activitate "comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse nealimentare". Revenind la declaraţia de avere a lui Enache, acesta a menţionat că a încasat suma de 105 lei de la Serviciul Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local Constanţa, unde a lucrat ca funcţionar public. Pentru acelaşi an, gardistul a încasat şi 33.028 de lei de la Garda Financiară Constanţa. Soţia sa a realizat un venit de 21.812 lei, fiind comisionar vamal la Eurogroup. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii