Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:25 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„A căzut“ şi fostul şef al gardiştilor din Constanţa Fronea, condamnat cu executare alături de şeful său, Sorin Florea

ro

22 Oct, 2014 00:00 6279 Marime text
Dan Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al Poliţiei Judeţului Constanţa, a fost condamnat, ieri, de Tribunalul Bucureşti, la 6,8 ani de închisoare cu executare. Manolachi a fost găsit vinovat de comiterea infracţiunilor concurente de folosire a informaţiilor ce nu sunt destinate publicităţii şi de favorizare a făptuitorului. De menţionat că Tribunalul Bucureşti a dedus din pedeapsa aplicată lui Manolachi durata reţinerii de 24 de ore, de la data de 19 martie, şi arestul preventiv de la data de 4 aprilie - la zi. De asemenea, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 250 de lei, consemnată la CEC Bank.
 
Într-o altă cauză, fostul ofiţer de poliţie judiciară al DNA este judecat, la Curtea de Apel Bucureşti, alături de mai multe persoane, printre acestea aflându-se şi Răducu Valentin Preda, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi fost consilier al primarului Radu Mazăre.
 
Sorin Florea, fost comisar general al Gărzii Financiare, şi Ciprian Mihail Fronea, fost comisar-şef al Gărzii Financiare - Secţia Constanţa, bănuiţi de comiterea infracţiunilor concurente de complicitate la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi favorizarea făptuitorului, au luat câte 2,8 ani de închisoare cu executare. Eduard Cristian Tomescu, fost comisar în cadrul Gărzii Financiare - Comisariatul General, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor concurente de complicitate la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi favorizarea făptuitorului, s-a ales tot cu 2 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. Condamnările Tribunalului nu sunt definitive, ele putând fi atacate la instanţa superioară, respectiv Curtea de Apel Bucureşti.

Cercetările, îngreunate  

Procurorii Anticorupţie susţin că, „în zilele de 7 şi 8 iulie 2012, Manolachi, în calitatea sa de comisar-şef în cadrul DNA - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, ar fi furnizat, pe circuitul format din Fronea - Florea - Tomescu, informaţii nedestinate publicităţii, care vizau aspecte esenţiale ale unui dosar instrumentat de unitatea de parchet din care făcea parte. „Aceste informaţii reprezentau: conţinutul denunţului care a stat la baza înregistrării dosarului, solicitarea şi dispunerea autorizaţiilor de interceptare de către instanţa de judecată, rezultatul activităţilor infracţionale monitorizate ca urmare a autorizării de către instanţă, aspecte de ordin tactic privind ancheta şi realizarea momentelor operative. Prin aceste acţiuni, inculpatul Manolachi Dan Emil a urmărit să obţină pentru sine bunuri necuvenite în valoare de 250 de lei, precum şi ca autorul infracţiunii de corupţie să evite prinderea în flagrant delict. Acţiunile desfăşurate de inculpatul Manolachi Dan Emil au condus la îngreunarea cercetărilor şi, implicit, la acel moment, la obţinerea de foloase necuvenite pentru altul, reprezentând obiectul infracţiunii de corupţie, şi anume suma de 200.000 de euro“, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii