Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:13 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum a „îngrozit" Judecătoria Constanţa CSM-ul

ro

18 Oct, 2011 01:00 2561 Marime text
Dosarele Judecătoriei Constanţa „îngrozesc" statisticile justiţiei! Şi o fac în asemenea măsură, încât inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii au propus efectuarea de verificări directe la instanţă. Ultima analiză a datelor transmise inspectorilor CSM de către instanţa constănţeană pe tema depăşirii termenului rezonabil de soluţionare a dosarelor a dus la concluzia că aceasta este lider pe ţară în ceea ce priveşte dosarele mai vechi de un an.

Inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii au verificat documentele şi au ajuns la concluzia că la Judecătoria Constanţa există peste 2.600 de dosare mai vechi de un an care nu au fost încă soluţionate. De menţionat că, următoarea în topul negativ al CSM este Judecătoria Oradea, însă dosarele mai vechi de un an nesoluţionate la Oradea sunt aproape jumătate din cele de la Constanţa. Concluziile inspectorilor CSM după ce au analizat datele transmise de către instanţele din ţară au dus la propunerea de a se verifica direct activitatea instanţei constănţene, precum şi a celorlalte trei instanţe cu dosare vechi nesoluţionate. Totuşi, în ceea ce priveşte Judecătoria Constanţa, trebuie spus faptul că aceasta este apreciată de membrii Consiliului Superior al Magistraturii drept una dintre cele mai încărcate instanţe din întreaga ţară, urmându-le imediat celor bucureştene. Adesea, s-a atras atenţia asupra faptului că numărul judecătorilor este în mod constant insuficient în raport cu numărul dosarelor aflate pe rol şi respectiv nou înregistrate. „În raport de datele statistice analizate, propunem efectuarea de verificări directe, la instanţele ce vor fi menţionate mai jos, în perioada 24 octombrie 2011 - 28 octombrie 2011, cu termen de finalizare a raportului de control 12 decembrie 2011", au arătat lucrătorii Inspecţiei Judiciare în documentul înaintat Consiliului Superior al Magistraturii. Totodată, se precizează faptul că „propunerile au fost formulate de către inspectori care au monitorizat şi analizat datele statistice comunicate de instanţă". În urma analizării datelor primite de la instanţă, inspectorii CSM au stabilit că la Judecătoria Constanţa se aflau, la momentul verificărilor, nu mai puţin de 2.652 de dosare mai vechi de un an în sistem. S-ar putea spune că statisticile vorbesc de la sine, în condiţiile în care următoarea instanţă intrată în atenţia inspectorilor CSM, respectiv Judecătoria Oradea, are 1.347 de dosare mai vechi de un an, în timp ce ultimele două instanţe, Judecătoria Braşov şi Judecătoria Zărneşti, au câte 1.300 şi respectiv 576 dosare de peste un an pe rol. Rămâne de văzut care vor fi impresiile inspectorilor judiciari după contactul direct cu respectivele instanţe, în cazul în care se vor aproba solicitările privind efectuarea de verificări directe la cele patru instanţe de judecată.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • reli 18 Oct, 2011 07:32 de unde au averi de milioane de euro teodor nita,cristian deliorga,valentin stefan? dib salriu?