Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:39 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bani publici pentru vila lui Iuruc

ro

28 Apr, 2004 00:00 9319 Marime text

Afaceri in stil mafiot

Dumitru Alexe este acuzat de fals material in inscrisuri oficiale si inselaciune in forma calificata * Potrivit anchetatorilor, acesta, in calitate de administrator la SC "Elamih Star" SRL, cu stiinta a intocmit in fals documente de evidenta primara prin care a atestat efectuarea lucrarilor de constructie la imobilul care era proprietatea lui Stelian Iuruc * In acest mod, Alexe este acuzat ca a contribuit in mod fraudulos la obtinerea taxei pe valoarea adaugata in valoare de trei miliarde de lei * Potrivit anchetatorilor, valoarea finala a lucrarilor este de 1,1 miliarde de lei, insa proprietarul, Stelian Iuruc, a solicitat rambursarea sumei de trei miliarde de lei cu titlu de TVA * In cazul de fata au mai fost cercetati si Nelu Iuruc, precum si Corneliu Dan Dimcica, Mihai Steriu si Stila Pilici, insa procurorii au dispus scoaterea acestora de sub urmarire penala

Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta i-au mai facut "cadou" un dosar penal lui Dumitru Alexe, cumnatul lui Nelu Iuruc, si au dispus trimiterea in judecata a acestuia sub acuzatia de fals material in inscrisuri oficiale si inselaciune in forma calificata. Potrivit actului de inculpare, Dumitru Alexe, in calitate de administrator la SC "Elamih Star" SRL, in luna noiembrie 2001, cu stiinta, a intocmit in fals documente de evidenta primara prin care a atestat efectuarea lucrarilor de constructie la imobilul care era proprietatea lui Stelian Iuruc, fratele lui Nelu Iuruc, contribuind in mod direct la obtinerea in mod fraudulos a taxei pe valoarea adaugata in valoare de trei miliarde de lei. In acelasi dosar au mai fost cercetati si Nelu Iuruc, Corneliu Dan Dimcica, Mihai Steriu si Stila Pilici, ultimii trei fiind inspectori de specialitate in cadrul Administratiei Finantelor Publice si al Directiei Controlului Fiscal Constanta, insa toti patru au fost scosi de sub urmarire penala. Anchetatorii au intrat pe firul acestei infractiuni in momentul in care a fost intocmit un alt dosar penal care-i avea ca inculpati pe Iuruc si Dumitru si care viza rambursarea in mod nejustificat a taxei pe valoare adaugata in valoare de 14 miliarde de lei. In urma cercetarilor efectuate, la timpul respectiv, s-a retinut faptul ca, in calitate de reprezentant al SC "Elamih Star" SRL din Constanta, Dumitru Alexe, in perioada ianuarie 2001 - februarie 2002, a atestat in mod mincinos prin documente de evidenta primara faptul ca ar fi executat lucrari de constructie in beneficiul SC "Stenel Trade" SRL, firma care-l are ca administrator pe Nelu Iuruc.

Anonima de la minister

In luna februarie 2002, la sediul Ministerului Finantelor Publice s-a primit o anonima care viza mai multe nereguli cu privire la cererile de rambursare de TVA formulate de familia Iuruc. Ca urmare, reprezentantii institutiei au solicitat Administratiei Finantelor Publice Constanta- Serviciul Control si Audit Intern o verificare amanuntita. La randul lor, acestia au intocmit un referat cu privire la declansarea unei inspectii. Totodata, concomitent cu declansarea inspectiei, s-a procedat la cercetari penale cu privire la cererea de rambursare a taxei pe valoarea adaugata, cerere formulata de Stelian Iuruc pentru un imobil.

O vila de miliarde

In anul 1999, Stelian Iuruc, fratele lui Nelu Iuruc, a cumparat un imobil situat pe strada Topraisar la numarul 13. La scurt timp, casa a fost demolata, urmand sa se construiasca o alta locuinta, compusa din demisol, parter, un etaj si mansarda, de fapt o ditamai vila care lipsea familiei Iuruc. Potrivit autorizatiei de constructie nr. 639/2000, valoarea imobilului care urma sa fie construit era de 1,1 miliarde de lei. Memoriul de receptie a fost intocmit in luna martie 2001, iar din continutul acestuia rezulta ca la imobilul cu pricina fusesera finalizate atat lucrarile de constructie, cat si cele de interior. In baza acestui memoriu, un inspector de specialitate s-a deplasat la adresa unde locuia familia Iuruc si a verificat stadiul lucrarilor. Conform declaratiei inspectorului, nu se mai impunea efectuarea nici unui gen de lucrare, astfel ca s-a incheiat procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, valoarea finala fiind de 1,1 miliarde de lei. La data de 16 august 2001, Stelian Iuruc a depus la Administratia Finantelor Publice Constanta o cerere prin care se solicita rambursarea sumei de trei miliarde de lei cu titlu de TVA, ca urmare a constructiei realizate pe strada Topraisar, bani pe care i-a primit in scurt timp. Pentru a veni in sprijinul acestei cereri si a face dovada solicitarilor sale, Iuruc a adus facturi emise de SC "Elamih Star" SRL, in calitate de antreprenor, adica firma cumnatului sau, Dumitru Alexe. In urma cercetarilor efectuate de oamenii legii s-a descoperit ca, de fapt, totul nu a fost decat o escrocherie, motiv pentru care acestia au ajuns pe mana anchetatorilor. Cu toate acestea, o alta persoana care s-ar face vinovata de savarsirea acestei infractiuni, in speta Stelian Iuruc, nu mai poate fi trasa la raspundere pentru ca a decedat la data de 16 decembrie 2001. Cu toate acestea, pentru recuperarea prejudiciului s-au dispus masuri de indisponibilizare a imobilului de catre Administratia Finantelor Publice. La ora actuala, in casa respectiva locuiesc familia lui Stelian Iuruc, cat si cea a lui Nelu Iuruc. Potrivit procurorilor, pe parcursul urmaririi penale, Dumitru Alexe a negat savarsirea faptei, dar nu a prezentat argumente de natura a dovedi nevinovatia sa.

Condamnati intr-un alt dosar

In luna aprilie, judecatorii de la Tribunalul Constanta s-au pronuntat intr-un alt dosar penal care-i are ca protagonisti pe Iuruc si Alexe. Prin sentinta dispusa de magistrati s-a hotarat condamnarea lui Dumitru Alexe la 10 ani de inchisoare si a lui Nelu Iuruc la 11 ani de detentie. Ei sunt acuzati de inselaciune, fals in inscrisuri oficiale si uz de fals si au fost obligati sa plateasca prejudiciul cauzat statului, in valoare de aproximativ 16 miliarde de lei. Potrivit actului de inculpare, Iuruc a solicitat si obtinut de la Administratia Financiara restituirea taxei pe valoare adaugata in valoare de 14,2 miliarde de lei, in patru transe, pentru constructia in care se afla sediul societatii "Stenel Trade". Ulterior, anchetatorii au depistat ca rambursarea a fost necuvenita, deoarece in momentul solicitarii TVA-ului constructia era deja finalizata. La ultimul termen de judecata, reprezentantul Ministerului Public a solicitat instantei sa constate ca persoanele implicate in cazul rambursarilor ilegale de TVA sunt vinovate si sa le condamne la pedepse privative de libertate. La randul lor, avocatii inculpatilor au cerut ca dosarul sa fie restituit procurorilor pentru a fi conexat cu dosarul vizandu-i pe inspectorii fiscali (dosarul de fata) care au acordat rambursarea de TVA sau ca inculpatii sa fie achitati. Hotararea Tribunalului Constanta nu este definitiva si poate fi atacata cu apel la instanta superioara. Nelu Iuruc mai este cercetat in alte doua dosare penale aflate pe rolul instantelor constantene, fiind acuzat de implicare in furturile masive de combustibil din conductele Petrotrans, precum si in afaceri ilegale cu bauturi alcoolice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii