Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:53 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agentul cu epoleţi „pătaţi" Poliţist condamnat cu executare pentru sustragere de înscrisuri

ro

06 Oct, 2010 02:37 1371 Marime text
Premieră în instanţele constănţene: un poliţist a fost condamnat la închisoare cu executare, pentru distrugere sau sustragere de înscrisuri oficiale. Dacă sentinţa va rămâne definitivă, omul legii va fi încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Poarta Albă, unde va trebui să execute cel puţin o treime din pedeapsă înainte de a putea cerere eliberarea condiţionată.

Numele agentului care a „pătat" epoleţii este Iulian Iliuţă Nucu, devenit oricum una dintre oile negre ale poliţiei, după ce a fost prins în flagrant când primea o sumă de bani cu titlul de mită. În cursul zilei de ieri, magistraţii Judecătoriei Constanţa au pronunţat verdictul „vinovat" în procesul în care Nucu era acuzat de distrugere sau sustragere de înscrisuri oficiale, reţinere sau distrugere de înscrisuri şi, respectiv, favorizarea infractorului. Încadrat ultima dată la Poliţia Techirghiol, omul legii a fost condamnat la trei pedepse cu închisoarea, pentru cele trei infracţiuni care i se impută. Astfel, a primit un an pentru sustragere de înscrisuri, şapte luni pentru cea de-a doua infracţiune şi alte zece luni pentru favorizarea infractorului. Potrivit legilor în vigoare însă suspectul găsit vinovat va executa pedeapsa cea mai grea, astfel că agentul Nucu s-a ales cu o pedeapsă de un an de zile ... cu executare efectivă în penitenciar. Trebuie menţionat că nu este pentru prima dată când eticheta „vinovat" i se aplică agentului de poliţie, în urmă cu mai bine de un an el fiind condamnat de Tribunalul şi Curtea de Apel Constanţa pentru infracţiuni de corupţie, pedeapsa de un an şi jumătate de închisoare fiindu-i suspendată condiţionat. Revenind la procesul în care a fost condamnat la un an cu executare, Nucu a fost deferit instanţei de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, faptele sale fiind descoperite în urma unor percheziţii efectuate la locuinţa acestuia în legătură cu o posibilă contrabandă cu icoane şi obiecte prezumate a face parte din patrimoniul cultural naţional.

Plângeri şi declaraţii acasă la agent

Potrivit actului de inculpare, în baza căruia a fost condamnat Nucu, pe 28 ianuarie 2009, moment la care poliţistul era agent şef adjunct la Poliţia Techirgiol, a vândut bunurile de patrimoniu în parcarea de la Selgros. Mai mult de atât, „în urma percheziţiei domiciliare (...) au fost descoperite mai multe înscrisuri care aparţin Poliţiei Negru Vodă şi respectiv Poliţiei Techirghiol şi care au fost sustrase de învinuit (nr. agentul Nucu) din păstrarea unităţilor de poliţie". În plus, tot la percheziţii s-au descoperit peste 30 de plângeri penale formulate de locuitori din Techirghiol, dar şi „declaraţii olografe date de diferite persoane în legătură cu plângeri penale". Nu în ultimul rând, oamenii legii au descoperit la acasă la colegul lor o declaraţie olografă a unui anume Gabriel Nicolae, prin care arată că pe 9 noiembrie 2008 a condus fără permis şi a fost implicat într-un accident. Totuşi, agentul de poliţie nu a constatat fapta printr-un proces verbal şi nici nu a adus-o la cunoştinţa colegilor de la Techirghiol sau a celor de la Rutieră. Sentinţa pronunţată de Judecătoria Constanţa poate fi atacată în apel, acesta urmând să se judece la Tribunalul Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii