Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:53 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Achitările de la Medgidia „Raiul" primarilor acuzaţi de corupţie

ro

18 Oct, 2010 01:56 2768 Marime text
cap_5.jpgDin cele patru dosare înregistrate în ultimii doi ani, în două dintre ele instanţa i-a achitat pe edili

Cu cele mai multe procese pe rol în care diferiţi primari sunt acuzaţi de fapte de corupţie, Judecătoria Medgidia ar putea deveni, totodată, „raiul" edililor suspectaţi de comiterea de infracţiuni: din cele patru dosare cu primari inculpaţi, două au fost soluţionate prin achitare. Motivul? De fiecare dată acelaşi - „faptei îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii". Concret, pe rolul Secţiei penale a Judecătoriei Medgidia au fost înregistrate, numai în ultimii doi ani, nu mai puţin de patru dosare în care diverşi foşti sau actuali edili sunt judecaţi pentru diferite infracţiuni.

primari_Aliman_primar_Topalu_Gheorghe_06.jpgMai exact, este vorba despre fostul primar din Medgidia, Dumitru Moinescu, despre actualul edil din Cernavodă, Mariana Mircea, despre primarul din Aliman, Gheorghe Topalu, şi despre cel din Mircea Vodă, Dumitru Dedu. În două din cele patru cazuri ajunse la Judecătoria Medgidia, magistraţii au pronunţat soluţii de achitare. Celelalte procese sunt încă pe rol. Pornind în ordine cronologică, fostul primar din Medgidia, Dumitru Moinescu, a fost trimis în judecată pe data de 13 martie 2009, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Soluţia de achitare a sa a fost pronunţată de instanţă la capătul unei cercetări judecătoreşti ce a durat mai bine de un an. Mai exact, pe 25 mai 2010, instanţa a respins cererea formulată de Moinescu prin avocat ca dosarul să fie trimis înapoi procurorilor pentru refacerea urmăririi penale, însă l-a achitat pe fostul primar. „În baza articolului 11 alineat 2 litera a, raportat la art.10 alin.1 lit.d Cod procedură penală, achită pe inculpatul Moinescu Dumitru, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului", au decis judecătorii. Articolele invocate în hotărârea instanţei, în baza cărora a fost decisă achitarea, fac referire la faptul că o astfel de soluţie poate fi pronunţată în momentul în care „faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii" (art. 10, alin. 1 lit. d Cpp). Lui Moinescu i se imputa faptul că acesta i-ar fi ajutat pe fraţii Titi şi Marian Nicolae şi pe alţi indivizi implicaţi într-un scandal petrecut pe 9 aprilie 2006 la discoteca Teacher`s din Medgidia. Potrivit actului de inculpare, edilul, „folosindu-se de calitatea sa de primar al municipiului Medgidia, le-a dat ajutor acestora pentru a zădărnici urmărirea penală, creând o stare de pericol pentru relaţiile sociale a căror ocrotire este asigurată prin apărarea activităţii de înfăptuire a justiţiei".

Edilul, judecat cu expertul şi secretarul

Al doilea primar a cărui onoare a fost reparată de magistraţii Judecătoriei Medgidia este Gheorghe Topalu, edilul din Aliman. Deferit instanţei pe 14 iunie 2010 de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, Topalu a fost acuzat de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. Alături de el au fost trimişi în judecată expertul judiciar Gheorghe Dobriţoiu şi secretarul comunei Aliman, Viorel Crăciun. Potrivit anchetatorilor, cei trei ar fi responsabili de crearea unui prejudiciu de 323.420,22 în dauna comunei Aliman, după ce ar fi dat în concesiune balta Vederoasa, la sfârşitul anului 2005, în baza unei subevaluări flagrante. Până la finalul procesului, Consiliul Local Aliman nu s-a constituit parte civilă în dosar, în ciuda faptului că procurorii au considerat că ar fi înregistrat o pagubă de peste trei miliarde de lei vechi, în urma acţiunilor primarului. Totuşi, judecătorii nu au fost de aceeaşi părere. Rămas în pronunţare încă de la prima înfăţişare, dosarul a fost soluţionat pe 24 septembrie, când Judecătoria Medgidia a pronunţat o hotărâre de achitare a inculpaţilor. „În baza art. 11 pct. 2 lit.b Cod procedură penală, raportat la art. 10 lit. d Cpp, achită pe inculpaţii Dobriţoiu Gheorghe, Crăciun Viorel, Topalu Gheorghe pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată", a decis instanţa, care a luat act că partea vătămată Consiliul Local Aliman nu s-a constituit parte civilă. De menţionat că, din nou, soluţia de achitare a fost pronunţată în baza articolului care prevede că faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive.

Mircea şi Dedu, încă pe rol

primari_Cernavoda_primar_Mariana_Mircea_02.jpgCeilalţi doi edili judecaţi la Medgidia sunt primarul din Cernavodă, Mariana Mircea, acuzată de fals în declaraţii, şi, respectiv, cel din Mircea Vodă, Dumitru Dedu, acuzat de procurorii DNA că ar fi încercat să deturneze fondurile europene. Concret, în ceea ce o priveşte pe Mariana Mircea, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia i-au imputat faptul că ar fi comis infracţiunea de fals în declaraţii, completând în fals declaraţiile de avere. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori în luna aprilie 2010, faţă de primar a început urmărirea penală pe data de 22 martie 2010, în urma unei sesizări a Agenţiei Naţionale de Integritate, referitoare la declaraţia de avere din 16 iulie 2008. Ulterior, procurorii au extins cercetările şi pentru declaraţia de avere din data de 17 aprilie 2008. Concret, procurorii spun că în respectivele declaraţii de avere există mai multe probleme legate de terenurile deţinute de Mariana Mircea şi de suprafeţele acestora. Procesul se află încă pe rolul instanţei, următorul termen de judecată fiind fixat pe data de 19 noiembrie. Nu în ultimul rând, în ceea ce-l priveşte pe Dumitru Dedu, acesta a fost trimis în judecată de procurorii DNA, sub acuzaţia că ar fi încercat să deturneze fondurile europene. Alături de Dedu este judecată şi Cristina Căluian, secretarul comunei. Acuzaţiile aduse de DNA sunt de „folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în forma tentativei", pentru primar, în timp ce secretara este acuzată de complicitate la această infracţiune, dar şi de fals material în înscrisuri oficiale, în formă agravantă, şi fals intelectual. După un prim termen la care a fost amânat, procesul se va judeca pe 22 octombrie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii