Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:35 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A castigat procesul cu primaria, pentru revocarea donatiei

ro

13 Apr, 2009 02:41 1604 Marime text
palatul_de_justitie.jpgDosarul se va întoarce la prima instanţă

La mai bine de 30 de ani de când statul l-a forţat să-şi doneze terenul, un constănţean a obţinut un prim câştig de cauză, în instanţă, privind revocarea aşa-zisei donaţii. Este vorba despre Constantin Vasile, bărbatul care a dat în judecată Consiliul Local Constanţa şi Primăria Constanţa pentru revocarea unei donaţii făcute, vrând - nevrând, în 1977, în beneficiul statului român comunist.
De atunci au trecut 32 de ani, însă autorităţile locale nu au vrut să-i returneze terenul ce-i aparţinea de drept, aşa că omul s-a văzut nevoit să-şi caute dreptatea în justiţie. Totuşi, prima instanţă căreia i s-a adresat, respectiv Judecătoria Constanţa, a respins acţiunea introdusă de Constantin Vasile, în contradictoriu cu primăria şi CLC. Astfel, a revenit în sarcina magistraţilor instanţei superioare, Tribunalul Constanţa, să facă lumină în acest caz. La sfârşitul lunii martie a acestui an, judecătorii Tribunalului au desfiinţat această decizie, de respingere a acţiunii iniţiale, şi au trimis dosarul înapoi, pentru a fi rejudecat. Prin hotărârea Tribunalului a fost admis apelul lui Constantin Vasile împotriva sentinţei prin care li s-a dat dreptate autorităţilor locale. Iar aceasta, cu atât mai mult cu cât, iniţial, solicitările sale fuseseră respinse în baza unor excepţii care nu aveau legătură concretă cu procesul în sine. În 1977, Constantin Vasile şi fratele său, Nicolae, deţineau împreună un teren de 200 mp, situat în Constanţa, pe strada Poporului, la numărul 50. La sfârşitul anului 1977, statul român le-a pus în vedere celor doi fraţi că ar fi mai bine să-şi doneze terenul. Actul prin care fraţii Vasile au renunţat la proprietatea lor a fost semnat pe 23 decembrie 1977, iar beneficiarul a fost statul român, prin aşa-numitul Consiliul popular al municipiului Constanţa, de la vremea aceea. „La demolare", povesteşte Constantin Vasile, „am primit în folosinţă cu contract de închiriere un apartament de două camere în Constanţa, pe bulevardul I Gh Duca", dar şi „o cameră şi o sală insalubră în strada Daciei, ambele locuinţe fiind ulterior luate de ICRAL Constanţa, prin metode comuniste, pe care nu este cazul să le detaliez acum". Mai mult, după cum concluzionează Constantin Vasile în cererea de chemare în judecată, „de pe urma demolării nu am avut niciun beneficiu".

Au apreciat că nu există interes

Ironic sau nu, judecătorii primei instanţe căreia i s-a adresat Constantin Vasile pentru a-şi recupera terenul au apreciat că nu există un interes în promovarea acţiunii, dând astfel curs excepţiei invocate de reprezentanţii autorităţilor locale. În sentinţa civilă pronunţată de Judecătoria Constanţa s-a reţinut că „s-a făcut dovada că reclamantul a făcut o ofertă de donaţie către statul român, fără ca această ofertă să fie urmată de încheierea unui contract de donaţie". Apreciind că „nu s-a făcut dovada acceptării donaţiei", magistraţii primei instanţei au stabilit că „oferta nu a avut niciun efect juridic". Iar asta, în condiţiile în care oferta de donaţie nu reprezenta, la momentul respectiv, decât o formalitate, demolarea imobilului fiind deja o realitate. Din fericire, Tribunalul Constanţa, instanţa superioară, a constatat că nu a fost analizat fondul cauzei, astfel că a admis apelul declarat de Constantin Vasile. Dosarul a fost trimis înapoi pe rolul Judecătoriei, unde va fi reanalizat. Pentru Constantin Vasile, singurul dintre cei doi fraţi care a rămas în viaţă pentru a se lupta cu statul, acesta ar putea fi primul pas în recuperarea imobilului pe care a fost forţat să-l cedeze autorităţilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii