Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:41 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe când un scut anti-prostie în curtea IPJ?

ro

04 May, 2011 21:57 2311 Marime text

lavinia_bun.jpgCă tot e moda scuturilor în aceste zile... propun o chetă publică pentru amplasarea unui scut care să ne apere de lipsa de reacţia a inspectorului-şef Catană, ale cărui interese bine cunoscute în zona portuară au transformat strada, în mai puţin de un an, în inamicul nr. 1 al constănţeanului.

Trăim fără voia noastră într-o urbe în care lucrurile au scăpat cu totul de sub control, în oraşul în care poliţiştii au pierdut lupta cu infractorii şi în care oamenii nu se mai simt în siguranţă, adesea, nici în casele lor.

În oraşul condus în plan poliţienesc de Catană, zis şi „confidenţial", singurul gând care ne-a mai rămas e să ne înarmăm. După ultimele evenimente petrecute în stradă, n-ar fi greşit să etichetăm activitatea Poliţiei constănţene ca fiind la fel de confidenţială precum salariul inspectorului-şef, care a demonstrat că atât poate când rămâne singur şi neajutorat. Adrian Rapotan a fost inspirat şi a intrat în concediu fix pe 30 aprilie, anticipând probabil nebunia care se etalează în fiecare an în staţiunile de cocalari şi drogaţi de pe litoral. Deh, nea Catană - pot să-ţi spun nea că eşti de-o seamă cu tata -, aşa se întâmplă când îţi pui secretara de cabinet de sex masculin să-i facă raport de activitate primului-adjunct, umilind fără drept de apel exact omul care ţine în mână tot operativul IPJ...

Ca să ne întoarcem la sărbătoarea de 1 Mai scăpată de sub control... ce mai, a fost mai rău ca în favelele braziliene, atât de dragi primarului nostru. Câţiva bolnavi de optimism se chinuiesc să aducă turişti... ca să plece de la mare eventual între patru scânduri.

O catastrofă din punct de vedere organizatoric pentru poliţişti, aşa cum am văzut în stradă şi la televizor, chiar dacă din rapoartele IPJ răzbate optimismul. Scene incredibile de violenţă pe o terasă din Mamaia. Peste 20 de oameni, unii înarmaţi cu cuţite, îl bat crunt pe un tânăr. Victima scapă miraculos cu viaţă din ploaia de lovituri. Unul dintre bătăuşi ridică un cuţit şi se apropie de cel căzut la pământ. În ciuda loviturilor, victima are puterea să se ridice şi să plece, pe propriile picioare. Când au ajuns la faţa locului, poliţiştii şi jandarmii n-au mai găsit niciun bătăuş. De ce? Pentru că nu aveau decât un litru de benzină în rezervor sau poate pentru că aveau altele de făcut. Şi totuşi, cei care au reuşit să ajungă la faţa locului după câteva minute au susţinut nu au dat nici măcar o amendă, din simplul motiv că nu au mai avut cui să i-o dea. În schimb, marinerul din fruntea IPJ spune că poate să dovedească prezenţa în zonă a subalternilor printr-un proces verbal. Care deocamdată, aşa cum ne-am obişnuit, rămâne strict secret.

Păi dacă oamenii dumneavoastră au ajuns la faţa locului, domnule Catană, de ce nu au confiscat arma albă şi nu au încătuşat golanii? Că tot face parte din procedura poliţienească. Dar ce să ne mai mirăm că nu au fost în stare să confişte corpul delict, când abia după trei zile, domn' Catană a reuşit marea performanţă de a identifica victima!? Într-un comunicat al poliţiei judeţene se precizează că pe o alee din zona unde a avut loc conflictul tânărul a fost găsit sângerând de o patrulă formată dintr-un poliţist al secţiei din staţiunea Mamaia şi unul de la frontieră. Bărbatul din Bucureşti, în vârstă de 33 de ani, a fost dus la spital. Poliţiştii vor să-i identifice pe toţi participanţi la scandal, dar probabil nu mai au de unde să-i ia, golanii burtoşi fiind probabil bine-mersi acasă cu picioarele pe masă şi fumegând din trabucuri. Pentru că nimeni n-a depus plângere, poliţiştii puteau da cel mult o amendă. Nu s-a întâmplat însă nici măcar atât.
Domnule Catană, puteţi dovedi că poliţia a fost acolo fără s-o daţi din colţ în colţ? Clubul unde a avut loc scandalul a fost în trecut ţinta mai multor acţiuni ale ofiţerilor de la Crimă Organizată. Nu de puţine ori, de aici au fost săltaţi dealeri şi consumatori de droguri. Cu atât mai mult ar fi trebuit să vă mişcaţi din bocanci.

La final nu întreb decât atât: este moral ca un marinar şi alţi ingineri îmbrăcaţi în uniformă de poliţie, intraţi prin uşa din spate, fără şcoală de poliţie, să spună cine trebuie dat afară din rândul adevăraţilor poliţişti, între patru pereţi, la o şuetă cu secretara de cabinet de sex masculin şi alţi trei din găşculiţă?

Ce pregătire profesională au? Orice, dar nu şcoală de profil. Trăiască partidul!

P.S. Începând cu data de 8 iunie, comisarul-şef Dumitru Catană va intra în rândul pensionarilor. Motivul: nu s-a găsit în Ministerul de Interne un post pe măsura staturii şi pregătirii profesionale a domniei sale, refuzându-i-se astfel un eventual transfer în cadrul MAI.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ptr domnul Zaheu 05 May, 2011 18:06 In cazul in care nu ati lecturat, Rapotan se afla in concediu din 30 aprilie. In conditiile in care nu mai exista un al doilea adjunct la IPJ, in lipsa lui Rapotan, Catana raspunde si viceversa.
  • Dan Pitran 05 May, 2011 09:05 LOOOOOOOOOOL!
  • zaheu 05 May, 2011 08:54 e incredibil.strada de facto ii revine lui rapotan. oamenii lui de la ordine publica si rutiera trebuiau sa fie in strada sa intervina. cine pe cine roade, de ce este laudat intotdeauna rapotan? poti raspun de domn,soara?