Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:14 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

NELU BALACI-EROU DE COGEALAC

ro

23 Jun, 2009 02:59 2204 Marime text
emilian_editorial.jpgCuvântul EROU nu este deloc gratuit aici şi acum. Pentru că prea multe rele trec pe lângă noi şi nu mai avem timp pentru faptele bune. Avem timp de ciumaci, de nikite, de brăilence. De cei buni, de EROI DE COGEALAC, nu. 

Tocmai de aceea nu ar trebui să uităm şi acum. Nu ar trebui să uităm, că pe timp de pace, un tânăr din Cogealac a salvat trei oameni din patru câţi au fost în pericol. Iar noi, ceilalţi, nu ar trebui să trecem cu uşurinţă peste fapta lui. A lui NELU BALACI. Sau ION BALACI. Pentru că în ciuda eforturilor noastre, nu am putut să aflăm cum îl cheamă pe salvatorul celor trei. Pe EROU. 

Cel care duminică a intrat în fântâna popii din localitate să salveze oameni. Şi care nu s-a gândit la el. La viaţa lui. Nu. A intrat pur şi simplu. Şi a salvat trei oameni. Pentru al patrulea a fost prea târziu. Şi-atunci? De ce să lăsăm astfel de fapte neobservate? De ce să nu îl ridicăm pe Nelu Balaci, la rangul de EROU, pe care îl merită? Dar să reamintim povestea.

Duminică (!!!!), după amiază, câţiva localnici au sărit să îi sleiască fântâna popii din Cogealac. A lui Nicolae Dumitrache. Care a uitat de cele sfinte şi s-a lăcomit să nu aducă o echipă de specialişti să facă lucrarea. A făcut-o cu câţiva enoriaşi, probabil pe o ţuică, un pahar de vin şi un blid de mâncare.

Şi aşa cum spuneam, patru oameni, au intrat să adîncească fîntâna popii. Să-i cureţe izvoarele cum se spune. Fatalitate pentru primul dintre ei: Ilie Voica, tată a trei copii. A leşinat aproape instantaneu la intrarea în puţ.

A intrat al doilea şi a păţit la fel. Al treilea a vrut să-i salveze, dar a căzut şi el leşinat peste ei. Cel de-al patrulea, Laurenţiu Achimaş, la fel.

Acum intervine EROUL. Şi până să vină pompierii, echipaţi cu tot ce trebuie, el i-a scos din puţ pe toţi. Fără mască, fără tub cu oxigen.

Şi dintre cei patru, trei, şi-au revenit. Iar meritul este al EROULUI.

Nu a putut să îl salveze pe Ilie Voica. Tată a trei copii. Dar asta e. Nu poţi face tot ce vrei. Iar EROUL a făcut mult. 

Tocmai de aceea:

-îi sugerez lui Cati Hristu, primarul de la Cogealac să îl propună consilierilor pe EROUL Balaci să devină cetăţean de onoare al localităţii; 

-îi sugerez lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, să găsească o modalitate de a-l stimula, moral şi material, pe EROUL Balaci;

-îi sugerez lui Traian Băsescu, preşedintele României, ca în limita competenţelor pe care le are să acorde un ordin sau o medalie prin care să se marcheze curajul EROULUI Nelu Balaci de la Cogealac.

Şi tocmai de aceea, noi, ceilalţi, ar trebui să ne plecăm în faţa lui. A EROULUI. Pentru că merită.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • consatean 25 Jun, 2009 13:42 felicitari si multa sanatate sa-i de dumnezeu pentru binele facut
  • CRISTI 23 Jun, 2009 18:50 ASA MAI DA TREBUIA ONORAT SUS CU NELU BALACI SA-L FACA CETATEAN DE ONOARE
  • adrian 23 Jun, 2009 16:49 Tot respectul pentru un asemenea OM , ne miram ca in aceaste vremuri mai exista asemenea OAMENI . Merita o decoratie si chiar recompense materiale