Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:27 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lustruiti-va ghetutele!

ro

05 Dec, 2009 00:52 1189 Marime text
manuela1_editorial.jpgAm fost, n-am fost cuminţi, astăzi ne pregătim ghetuţele. Este o tradiţie la care unii oameni, printre care mă număr şi eu, nu pot renunţa, nici măcar când, după toate aparenţele, s-au făcut mari.

Gestul de a dărui este cel mai apreciat în această perioadă. Trebuie, însă, să ştim să şi primim. Să ne bucurăm de fiecare dar, indiferent de valoarea sa. Este posibil ca anul acesta cadourile de Moş Nicolae şi de Crăciun să fie sub aşteptările noastre, mai ales după ce, anul trecut, moşul a fost mai bogat. Trebuie să primim toate darurile cu aceeaşi căldură. Dar să privim partea plină a paharului. După toate estimările, anul acesta românii vor cheltui mult mai puţini bani cu ocazia Crăciunului, fapt care poate avea şi un aspect pozitiv: sărbătoarea Crăciunului - a Naşterii Domnului - va fi mai puţin comercială, comparativ cu anul trecut. Nu ştiu, deocamdată, cum voi aprecia pe pielea mea acest lucru, dar încerc să preîntâmpin o eventuală dezamăgire. Ceea ce ne macină acum nu sunt darurile de Crăciun, ci dacă vom face faţă lunilor de început de an 2010, când se anunţă noi explozii de preţuri. Cred că noi, românii, suntem obişnuiţi cu puţin. Nu va fi un şoc prea mare, decât dacă nu strângem cureaua până la ultima gaură. Niciodată nu am avut prea mult. A fost o scurtă perioadă de creştere economică - a fost conjunctura mondială de aşa natură - perioadă pe care am şi uitat-o. Cred că trebuie să ne lustruim cu toţii ghetuţele de Moş Nicolae, pentru că nu se ştie dacă anul viitor le vom mai avea, ori dacă Moşul nu va fi tentat chiar el să plece cu ele, neavând unele ale lui. Ştiu că sunt români care în această perioadă fac eforturi pentru ca cei mici să nu simtă lipsurile şi să aibă o copilărie neumbrită de neajunsurile unei vieţi de adult. Nu trebuie să se simtă în nici un caz dezamăgiţi, trişti, din cauza faptului că nu le pot oferi daruri multe şi scumpe copiilor, ci trebuie să se simtă mândri că reuşesc cu posibilităţi minime să şi-i crească şi să aibă grijă să fie sănătoşi. Dincolo de toate aceste aspecte, mai puţin fericite, trebuie să ne păstrăm optimismul. Aşa suntem noi, românii. La noi, întotdeauna după vale, urmează în deal. După ce ne dezamăgim până la lacrimi, ne vine inima la loc şi zâmbim şi râdem din tot sufletul. Facem haz de necaz când ne e mai rău, înjurăm, dăm cu căciula de pământ, dar ne revenim câteva minute mai târziu, dându-ne seama că dracul nu-i chiar atât de negru. Să primi, aşadar, şi sărbătorile din acest an cu zâmbetul pe buze. Deci nu vă mai ţin! Hai, lustruiţi-vă ghetuţele!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • redivivus 05 Dec, 2009 08:55 Constat ca redactia vrea sa transforme ziarul dintr-un instrument activ de formare a opiniei publice intr-o simpla gazeta de prezentare a unor stiri diverse si unor editoriale banale.Ieri s-a scris despre cadouri bagate in cutii,azi despre cadouri in ghetute.Daca autoarea n-ar fi asa de frumoasa, adaugam si zicala "Tara piere si baba se piaptana", dar nu o fac.Sunt doar un simplu comentator,dar, mi-ar fi placut ca povestea cu Mos Nicolae si Mos Craciun si darurile lor sa fie adaptate la ziua de maine de care depinde cine va primi pe viitor cadouri in"ghetute".Incerc s-o fac eu,la fel ca si ieri,adaugand cateva idei: Romania are nevoie de o clasa politica mai putin corupta,mai putin ticalosita,de o justitie in slujba dreptatii celor multi , de un parlament eficient si mai putin costisitor,de un stat si institutii care sa mearga in pas cu vremea,de reformarea sistemelor de sanatate,educatie si invatamant,de scoatere a agriculturii din impas.Oligarhia mafiota si politica a demonstrat ca nu vrea nici o schimbare, si nu accepta sa i se reduca privilegiile.Presedintele poate avea un rol hotarator in realizarea acestor deziderate.BASESCU a pregatit terenul pentru ca sa intelegem necesitatea reformelor.Numai naivii mai pot crede ca PSD-ul lui Iliescu si Geoana si PNL-ul lui Tariceanu si Antonescu vor aplica masurile hotarate prin referendum.Aceste doua partide s-au pus in slujba clientelei corupte si pradalnice de talia lui Vantu.Politica lor va adanci prapastia dintre bogati si saraci,ne va tine intr-o permanenta criza morala si politica.BASESCU este singurul capabil sa-i elimine pe ticalosi,deoarece provine dintre ei si stie cel mai bine bine ce le poate pielea.Duminica sa mergem la vor si sa introducem in ghetutele numite urne,voturile noastre care vor asigura pe viitor ,cadouri si pentru cei saraci.VOTAM BASESCU!