Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:21 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Război total Gigi Chiru - Nicuşor Constantinescu (document)

ro

20 Oct, 2010 02:23 3250 Marime text
deschidere.jpgDupă ce Inspectoratul de Stat în Construcţii Constanţa a solicitat în repetate rânduri autorităţilor judeţene, fără niciun rezultat, să transmită toate documentele care au stat la baza emiterii autorizaţiei nr. 44/14.07.2010 de construire a parcului eolian de la Cogealac - Fântânele - Grădina, în urmă cu două zile, problema a fost mutată în instanţă

Chiru_Cogealac_Gigi_Chiru.jpgPe rolul Tribunalului Constanţa, secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, a fost înregistrat pe 18 octombrie dosarul nr. 13840/118/2010 care face referire la anularea actului administrativ (autorizaţia nr. 44) emis de Consiliului Judeţean Constanţa. Primul termen de judecată în acest dosar este 18 noiembrie.

În cererea de chemare în judecată, se arată că prin autorizaţia care a fost emisă de Consiliul Judeţean Constanţa s-a autorizat executarea unui parc eolian, putere instalată 195 MW, în comunele Cogealac, Fântânele şi Grădina, actul fiind considerat nelegal de către ISC din mai multe motive. Primul dintre ele vizează faptul că în emiterea acestei autorizaţii au lipsit documentaţii de urbanism şi, mai mult, a fost emisă fără ca în spate să fie un certificat de urbanism.

Plângere prealabilă trimisă degeaba la CJC

De altfel, înainte ca această situaţie să se mute în instanţă, Inspectoratul a transmis, pe 25 august a.c., o plângere prealabilă prin care solicită Consiliului Judeţean Constanţa revocarea autorizaţiei de construire nr. 44/14.07.2010, pentru aceleaşi motive transmise şi instanţei de judecată. În plus, este argumentat faptul că certificatul de urbanism nr. 109/25.07.2010, pe numele SC Ovidiu Development SRL, indicat în autorizaţie ca stând la baza emiterii acesteia, se referă la alt amplasament decât cel indicat în autorizaţia 44, respectiv doar la Cogealac şi Fântânele, fără Grădina. Cu alte cuvinte, comparând planul de situaţie avizat spre neschimbare, anexă a autorizaţiei nr. 44, cu planul de amplasare vizat spre neschimbare, anexă a certificatului de urbanism nr. 109/25.07.2010, rezultă că zona în care au fost autorizate construcţiile ce fac obiectul autorizaţiei nr. 44 nu corespunde cu zona pentru care a fost emis certificatul de urbanism. Certificatul de urbanism face referire la realizarea unui parc eolian la Cogealac, cu 100 de turbine de putere 2,5 MW fiecare, şi racordarea parcului eolian la reţeaua naţională în comunele Fântânele şi Cogealac.

Mai mult, se pare că, la momentul depunerii cererii pentru emiterea autorizaţiei de construire, anumite avize îşi pierduseră valabilitatea.

În ciuda apelului ISC transmis către CJC pentru revocarea autorizaţiei nr. 44/14.10.2010 nimeni nu a luat nicio măsură, fapt pentru care s-a procedat la mutarea în instanţă a problemei.

Contactat telefonic, directorul ITC, Gigi Chiru, a susţinut că toate acţiunile Inspectoratului vizează respectarea legalităţii în domeniul emiterii autorizaţiilor de construire. „Pe zona Cogealac - Fântânele mai sunt în curs de verificare încă şase autorizaţii de construire, pentru una dintre ele controlul fiind încheiat, unde, de asemenea, s-a solicitat emitentului revocarea autorizaţiei de construire, considerând că aceasta este nelegal emisă".

Cum s-au desfăşurat evenimentele la Cogealac?

Totul a început pe 19 iulie, când Primăria Cogealac a trimis o solicitare Inspectoratului de Stat în Construcţii, în care, în condiţiile în care nu există acordul favorabil al administraţiei publice locale Cogealac, se solicită prin această sesizare, sprijinul ISC în declanşarea procedurii de verificare a legalităţii emiterii autorizaţiei de construire nr. 44/15.07.2010, pentru că Primăria Cogealac nu a primit şi nici nu a eliberat documente de urbanism premergătoare emiterii vreunei autorizaţii de construire pentru parc eolian.

Pe 22 iulie, ISC informează Prefectura Constanta asupra neconformităţilor care au stat la baza eliberării autorizaţiei 44, drept pentru care supune analizei Prefecturii oportunitatea suspendării şi anulării autorizaţiei, dar şi oprirea executării oricăror lucrări până la soluţionarea pe fond a cauzei. Pe 2 august, Ministerul Dezvoltării Regionale şi ISC central trimit Inspectoratului Teritorial în Construcţii Constanţa o adresă prin care solicită verificarea neconformităţilor depistate la emiterea autorizaţiei 44. După câteva zile, pe 10 august, ISC central revine cu o adresa prin care solicită clarificări cu privire la emiterea autorizaţiei. O zi mai târziu, Primăria Cogealac, prin viceprimarul Mihai Dore, face o nouă sesizare cu privire la legalitatea autorizaţiei, urmând ca pe 12 august, ISC să anunţe CJC. Mai apoi, pe 16 august s-a efectuat o verificare a legalităţii autorizaţiei. De aici a pornit povestea privitoare la refuzul CJC de a pune la dispoziţia ISC documentele care au stat la baza emiterii autorizaţiei, ISC amendându-l pe şeful CJC, Nicuşor Constantinescu, pentru obstrucţionarea controlului. Tot pe 16 august, ISC verifica dosarul de autorizare aflat în posesia investitorului SC Ovidiu Development, unde constată o serie de neconformităţi. Pe 17 august, ISC aplică o nouă sancţiune contravenţională preşedintelui CJC. Pe 22 septembrie, investitorul SC Ovidiu Development cheamă în judecată ISC în vederea suspendării actelor de control ale ISC, pe motiv de formă, nu de fond.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cez romania 20 Oct, 2010 14:58 Golanul ala de Cristinel Dragomir umbla cu prostiile astea administrative, la solicitarea sefului,bineinteles. are hectare la Fantanele si Mireasa, pe numele lui si al nasului sau de cununie, cameliu Babinciuc, care are si casa la Gradina. el masluieste certificatele de urbanism, e acuzat si in instanta pentru asta, pt favorizarea firmei Tomis Team. e bun doar la furat idiotul asta!