Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:03 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lungu s-a reintors, temporar, la carma Directiei de Cultura

ro

02 Feb, 2010 04:16 1325 Marime text
virgil_lungu_04.jpgDe curând, aminteam că foşti directori membri PNL, care au condus timp de patru ani diverse instituţii deconcentrate constănţene, au decizii judecătoreşti definitive şi executorii, ceea ce le-ar permite revenirea pe posturi fără probleme. Primul caz de acest gen s-a confirmat şi-l are ca protagonist pe liberalul Virgil Lungu.

Majoritatea directorilor liberali demişi, care au apelat la instanţă, au solicitat nu doar repunerea în funcţie, ci şi plata drepturilor salariale ce li s-ar fi cuvenit în conformitate cu postul din care au fost înlăturaţi. La nivelul judeţului Constanţa sunt câţiva membri PNL care au decis să-şi facă dreptate apelând la instanţă, printre ei numărându-se şi Virgil Lungu, cel ce a coordonat activitatea Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional în intervalul 2005 - începutul anului 2009. Înlăturarea sa din funcţie s-a făcut odată cu numirea social-democratei Daniela Caruţiu. Ulterior, odată cu rămânerea la guvernare doar a PD-L-ului, pe acest post a fost promovat democrat-liberalul Gheorghe Balaban. Numirea sa a survenit în baza ordinului nr. 396 din 11 noiembrie emis de ministrul Culturii. Numai că, Balaban a reuşit să conducă instituţia doar două luni şi un pic deoarece procesul intentat de Virgil Lungu îşi urma cursul şi, într-un final i-a dat acestuia dreptate. În consecinţă, în data de 28 ianuarie, actualul ministru al Culturii a emis ordinul de repunere în funcţie a liberalului.

Spre deosebire de cazul Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral, când am asistat la un circ gratuit oferit de directorul PSD Laurenţiu Marin ce nu concepea nici în ruptul capului să fie înlocuit, la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional rocada s-a petrecut în linişte. Surse din cadrul instituţiei ne-au confirmat că, odată cu sosirea ordinului pentru Lungu, fostul director Gheorghe Balaban nu a mai venit la direcţie şi nici nu a vociferat.

Schimbare „pe termen scurt"

Fiind vorba de aplicarea unei hotărâri judecătoreşti, reacţia democrat-liberalului Balaban este de înţeles. Pe de altă parte, preşedintele organizaţiei judeţene PD-L Constanţa, senatorul Mircea Banias, ne-a dat de înţeles că această situaţie este temporară. „Atât situaţia de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, cât şi cea de la Direcţia de Cultură le-am discutat cu colegii din Guvern. Este neplăcut şi nedrept pentru colegii mei întrucât şi predecesorii lor au fost numiţi tot politic", a menţionat liderul PD-L Constanţa. Totodată, Banias a precizat că miercuri sau vineri Executivul va discuta pe marginea OUG nr. 105/2009, iar lucrurile vor reveni la normal. „Ordonanţa va fi recorectată, articolele neconstituţionale vor fi eliminate şi, apoi, va fi trimisă la Parlament pentru a fi analizată şi aprobată în regim de urgenţă. Colegii mei trebuie să stea liniştiţi. Aceste înlocuiri sunt temporare", a conchis preşedintele PD-L Constanţa Mircea Banias.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii