Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:49 05 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dragu „Monumentul trebuia sa fie un marinar in pielea goala"

ro

05 Jan, 2009 02:54 1339 Marime text

statuie_Victoria_socialista_02.jpgReprezentantul Asociaţiei Cultul Eroilor spune că, iniţial, s-a dorit realizarea unui monument pompos, care să înfăţişeze un marinar dezbrăcat, înalt de 15 metri

În ultima şedinţă de Consiliu Local din 2008 s-a decis revocarea asocierii dintre instituţia publică şi Fundaţia pentru Realizarea Monumentului Marinarilor Români.

De decenii întregi, organizaţiile se străduiesc să obţină finanţare pentru a ridica un monument în cinstea marinarilor care nu au un „mormânt la uscat", „un loc pios", unde rudele să deplângă vieţile pierdute pe mare. Potrivit preşedintelui asociaţiei Cultul Eroilor Constanţa, Marcel Dragu, s-a dorit, iniţial, realizarea unui monument pompos, care să înfăţişeze un marinar dezbrăcat, înalt de 15 metri. Dar au existat voci care s-au opus proiectului realizat de Fundaţia pentru Realizarea Monumentului Marinarilor Români şi, potrivit lui Dragu, sculptura care ar fi trebuit să fie postată în dreptul fostei Bănci Agricole, a fost „îmbrăcată". „Au vrut să-l realizeze în faţa statuii Victoriei, din parcul de la Primărie. Ar fi fost cum nu se poate mai frumos să fie o femeie cu un mănunchi de frunze de stejar şi un marinar în pielea goală. Noi vroiam un monument unde să ţinem slujbe pentru cei care nu au un mormânt la uscat, cu o placă de marmură, pe care să fie trecute numele celor care au pierit pe mare", a declarat preşedintele Cultului Eroilor.  Monumentul a rămas doar la nivel de machetă, autorul Alexandru Deacu a decedat, iar în decembrie 2008 s-a renunţat la asocierea dintre Consiliul Local şi Fundaţia pentru Realizarea Monumentului Marinarilor Români. Prin Hotărârea de Consiliu Local Municipal nr. 345/08.10.1998, se aproba asocierea dintre CLM Constanţa şi fundaţie, pentru realizarea monumentului pe o suprafaţă de 5.400 metri pătraţi. Se dăduse autorizaţia de construire nr. 50/1999, fuseseră obţinute autorizaţiile pentru planul urbanistic de detaliu nr. 118/1995, revocat ulterior prin articolul 2 al Hotărârii de Consiliu Local nr. 382/27.07.2007. Dar, deşi reprezentanţii organizaţiei se luptaseră să obţină sponsorizări şi să ducă la bun sfârşit proiectul, la sfârşitul lui 2008, Consiliul Local a revocat Hotărârea prin care se asocia cu fundaţia în cauză şi punea la dispoziţie terenul de peste cinci mii metri pătraţi pentru realizarea monumentului. Potrivit viceamiralului Petru Anghel, prim-vicepreşedinte al organizaţiei care ar fi trebuit să ducă la bun sfârşit proiectul, s-a renunţat la asociere în urma unor avize negative din partea Ministerului Culturii şi Cultelor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii