Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:07 03 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angajatii de la Sofema, revoltati de ilegalitatile patronului

ro

20 Feb, 2008 00:00 2530 Marime text
1203450145.jpg

La sfarsitul saptamanii trecute, salariatii de la fabrica de confectii SC Sofema Shirts SRL din Basarabi au primit din partea conducerii o adresa prin care patronul, de origine belgiana, le aducea la cunostinta ca a decis sa sisteze activitatea societatii.

In adresa se precizeaza ca aceasta incetare a activitatii este temporara. Insa, Rodica Paraschiv, lider de sindicat, sustine ca documentul este doar un paravan in spatele caruia Kathleen Vandamme, actualul patron al fabricii, incearca sa ascunda decizia finala de disponibilizare. "Noi nu am fost anuntati de ceea ce se va intampla. Au tras de timp pentru a-si face treaba", spune aceasta. In adresa se mai arata ca motivul care l-a determinat pe patron sa ia o astfel decizie este "lipsa de comenzi" inregistrata in ultima perioada. In concluzie, intre 18 februarie - 07 martie 2008, angajatii au fost nevoiti sa-si ia un mini- concediu fara plata. Tot in acest document, se specifica faptul ca seful fabricii de confectii isi asuma obligativitatea ca, dupa aceasta perioada de "relaxare" a salariatilor, activitatea sa fie reluata in cazul in care situatia pietei o va permite.

Fabrica din Egipt vs Sofema Shirts

Dar punctul de vedere al patronului se bate cap in cap cu opiniile celor 160 de angajati ai societatii Sofema. Rodica Paraschiv spune ca decizia patronului de a inchide firma si de a o declara falimentara nu este fundamentata si nu se incadreaza in prevederile legale. "Nu se poate vorbi de o lipsa a comenzilor. Decizia de disponibilizare nu este justificata de o posibila situatie falimentara a societatii", explica aceasta. Adrese prin care se solicita situatia financiara a fabricii Sofema Shirts au fost trimise in repetate randuri. "Atat in decembrie, cat si in ianuarie am inaintat patronului adrese prin care solicitam sa ni se clarifice situatia financiara in care se afla in prezent fabrica de confectii" - sustine liderul de sindicat. Toate aceste demersuri au ramas, insa, fara niciun rezultat. Singurul semn din partea conducerii l-au primit pe 14 februarie, cand le-a fost comunicat ca, surpriza, vor intra in concediu fara plata. "In ultimi cinci ani s-a inregistrat un profit enorm. Si-au investit banii castigati in Romania intr-o fabrica din Egipt", spune Rodica Paraschiv. Aceasta este convinsa ca patronul belgian este decis sa-si deschida o afacere pe meleagurile africane si sa-i lase pe angajatii de la Sofema cu ochii-n soare. Salariatii au aflat despre aceste planuri pentru ca au existat frecvente restructurari, iar scuza patronului era societatea din Egipt. "Ni se explica faptul ca acolo forta de munca este mai ieftina", spune liderul de sindicat. Afirmatiile acesteia sunt confirmate de faptul ca, in prezent, din peste 450 de salariati care existau initial au mai ramas, in 2008, doar 160.

Administratorul fantoma

Rodica Paraschiv sustine ca au sesizat Inspectoratul Teritorial de Munca, dar initiativa lor a fost in zadar. Controlul inspectorilor nu a putut fi dus la bun sfarsit pentru ca administratorul nu a fost de gasit. Inspectorii urmeaza sa se deplaseze, din nou, la sediul societatii in cursul zilei de vineri. "De 12 luni, angajatii Sofema nu stiu nimic despre niciun administrator", spune Rodica Paraschiv. Insa, se pare ca acesta exista. Intr-un comunicat de presa primit de la Sectia Regionala de Politie Transporturi Constanta se precizeaza ca lucratorii postului de Politie Transporturi Navale Agigea au fost sesizati telefonic de administratorul SC Soferma Shirts SRL despre faptul ca societatea si-a incetat activitatea din lipsa de comenzi. Nu se precizeaza daca aceasta sistare va fi sau nu temporara. Pe 21 februarie, muncitorii ar trebui sa-si primeasca salariile, dar liderul de sindicat se declara sceptic. Cu sau fara salarii, angajatii de la fabrica de confectii sunt decisi sa mearga pana in panzele albe si nu au de gand sa puna capat protestelor. "Majoritatea salariatilor s-au strans in institutie si au ramas pana la ora 16.00. Parte dintre cei care fac naveta nu au putut veni pentru ca ar fi trebuit sa dea pe transport 10 lei", explica Rodica Paraschiv.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii