Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:41 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Redeschiderea Muzeului din Medgidia, la mâna autorităţilor judeţene Doina Păuleanu - „Inventarul se află în Muzeul de la Constanţa"

ro

17 Oct, 2011 01:00 2369 Marime text
cap_6.jpg Demersul jurnaliştilor de la Medgidia s-ar putea materializa dacă şi Consiliul Judeţean ar ceda, printr-o hotărâre de CJ, clădirea muzeului „Grigorescu" către Consiliul Local Medgidia

În 2009, Consiliul Judeţean a pus cruce mai multor instituţii de cultură de interes judeţean, aşa încât închiderea Muzeului de Artă „Lucian Grigorescu" de la Medgidia a trecut uşor neobservată.

Mai exact, prin modificarea organigramei Muzeului de Artă Constanţa, în 2009 s-a renunţat la cinci posturi de muzeograf, acestea fiind exact ale angajaţilor la acel moment ai Muzeului „Lucian Grigorescu" din Medgidia, secţie a Muzeului de Artă Constanţa.

La iniţiativa TV Alpha Media din Medgidia, în acest week-end a avut loc o dezbatere publică prin care se doreşte să se tragă un semnal de alarmă în legătură cu necesitatea redeschiderii muzeului de la Medgidia, care poartă numele pictorului român post-impresionist, născut la 1 februarie 1894 în localitate.

Unde se află bunurile de la Muzeul „Grigorescu"?!

Organizatorii dezbaterii au invitat la discuţii toţi factorii de decizie ai judeţului, dar din păcate la manifestări au absentat nemotivat reprezentanţii Direcţiei de Cultură din cadrul Consiliului Judeţean, dar şi cei ai Muzeului de Artă din Constanţa. Cum şefa Direcţiei de Cultură a CJC, Carmen Vasile, a fost de negăsit, am încercat o discuţie cu directorul Muzeului de Artă Constanţa, Doina Păuleanu. Aceasta susţine că nu a putut fi prezentă la dezbatere pentru că este plecată din ţară, însă, şi dacă n-ar fi fost, nu avea de ce să participe la o dezbatere fără obiect. „Muzeul de Artă «Lucian Grigorescu» din Medgidia nu are patrimoniu, nu a avut niciodată. Lucrările aparţin Muzeului de Artă Constanţa, iar încasările acestei secţii înainte de închidere, în urmă cu doi ani şi jumătate, erau foarte mici, nejustificând plata celor cinci angajaţi şi a cheltuielilor de întreţinere. În ultimele şase luni de funcţionare au avut cinci vizitatori. Doar copiii mai vizitau muzeul, în grupuri organizate", susţine Păuleanu.

Totodată, nu putem neglija nici aspectele ce ţin de starea precară a clădirii şi a acoperişului, starea de conservare a lucrărilor expuse fiind pereclitată. „Muzeul nu mai beneficia nici de încălzire, nu s-a investit deloc în reabilitarea acoperişului, motiv pentru care clădirea era serios afectată de ploi, iar lucrările nu erau în siguranţă, lipsind şi sistemul de alarmă", completează Doina Păuleanu.

CJC spune că nu are bani!

Cât priveşte posibilitatea ca de la Consiliul Judeţean să se mai facă vreo investiţie în clădirea de altă dată a Muzeului, este greu de crezut, spune şi Mihai Petre, consilier judeţean din partea PDL: „Situaţia este destul de complicată, este bine însă că toate lucrările sunt în siguranţă. Am discutat personal cu directorul Doina Păuleanu".

Din păcate, toată lumea ridică din umeri când vine vorba de reabilitarea clădirii construite în 1975 şi care beneficiază de o arhitectură deosebită. Tot ce nu are legătură cu Fundaţia „Fantasio" nu interesează oricum autoritatea judeţeană, aşa că soluţiile trebuie căutate în cu totul altă parte.

Trecerea muzeului din subordinea CJC în subordinea CL Medgidia

Prefectul Claudiu Iorga Palaz a participat şi el la dezbaterea organizată de TV Alpha Media pentru redeschiderea Muzeului de Artă „Lucian Grigorescu" din Medgidia. Mai precis, este vorba despre o dezbatere organizată în incinta clădirii Muzeului de Artă „Lucian Grigorescu".Demersul jurnaliştilor de la Medgidia s-ar putea materializa dacă şi Consiliul Judeţean ar ceda, printr-o hotărâre de CJ, clădirea Muzeului „Grigorescu" către Consiliul local Medgidia.

Din spusele primarului oraşului, Marian Iordache, se pare că autoritatea locală a făcut în mai multe rânduri solicitări către CJC, însă toate au rămas fără rezultat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii