Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:48 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Problemele judetului, greu de inteles pentru noii alesi

ro

03 Jul, 2008 00:00 1181 Marime text
1215029519.jpg

Prefectul judetului Constanta a convocat, ieri, prima sedinta cu primarii. Aceasta a durat mai mult decat a fost prevazut, subiectele aflate pe ordinea de zi dand celor prezenti batai de cap sau plictisindu-i.

Subiecte precum stadiul derularii Programului national de infiintare a perdelelor forestiere; masuri necesare pentru combaterea efectelor caniculei; prevederi ale Ordinului Comun al Ministerului Economiei si Finantelor si Ministerului Muncii Familiei si Egalitatii de Sanse privind efectuarea platii drepturilor de natura sociala; aplicarea planului anual pentru furnizarea de produse alimentare catre persoanele cele mai defavorizate, dar si realizarea unei retele de comunicare cu autoritatile administratiei publice locale au fost parcurse intr-o ora si jumatate. Prefectul Danut Culetu i-a felicitat pe noii primari si pe cei care-si continua mandatul. Discutia a debutat cu Programului national de infiintare a perdelelor forestiere, prefectul subliniind necesitatea prioritizarii acestui proiect pentru stoparea desertificarii. Prezent la intalnire, Badea Marinescu, inspector sef la ITRSV Bucuresti, a explicat motivele pentru care trebuie concretizat proiectul: "Acestea se infiinteaza pe terenurile arabile si pe fanete, avand scopul de a le proteja impotriva factorilor naturali daunatori". In prima etapa perdelele forestiere se vor infiinta in 12 localitati: Albesti, Baraganu, Cobadin, Cogealac, Deleni, Harsova, Independenta, Mircea Voda, Poarta Alba, Saligny, Topalu si Topraisar, suprafetele ocupate variind de la 132,24 hectare la 29,24 hectare. Terenurile respective trec la categoria paduri, raman in proprietatea oamenilor si sunt administrate de Regia Nationala a Padurilor. Problema ridicata de Marinescu a vizat necesitatea obtinerii acordului de la proprietari. Daca unii cetateni nu sunt de acord, se va face o expropriere pentru cauza de unitate publica, terenul devenind proprietate publica a statului.

De unde vin banii?

Primarul din Baraganu, Costantin Bentea, s-a declarat indignat, mentionand ca n-a inteles nimic din explicatiile date de Marinescu. Mai mult, a evidentiat ca exista probleme legate de sumele care vor fi cheltuite pentru efectuarea planurilor de parcelare si provenienta lor. Directorul OCPI, Ionel Spataru, a precizat ca exista terenuri care au fost vandute, costurile intabularii urmand a fi suportate de actualul proprietar. "Costurile nu sunt mari, sumele care trebuie platite cadastristilor sunt o problema". Culetu spune ca se va gasi solutia pentru plata cadastristilor, propunand o intalnire, saptamana viitoare, cu reprezentantii celor 12 primarii. Edilii au fost informati si despre masurile ce se impun in caz de canicula. In privinta planului anual pentru furnizarea produselor alimentare provenind din stocurile de interventii comunitare destinate persoanelor defavorizate, Stere Pufleanu, reprezentant al APIA, a spus ca vor fi distribuite pe baza datelor furnizate de primarii, pana la finele anului. Ultimul punct al sedintei a vizat proiectul privind realizarea unei retele de comunicare intre localitatile judetului, prin racordarea fiecarei primarii la Internet. Conform precizarilor vicepresedintelui Consiliului Judetean, Cristian Darie, vor avea loc intalniri in acest sens pentru a se stabili operatorul de Internet care ar putea realiza proiectul la costuri cat mai mici.

Scris de: {autor}Claudia CANDET{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii