Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:41 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directorul Fundaţiei Fantasio habar n-are câţi bani a alocat pentru Mamaia 100.000 de euro pe zi, atât costă Festivalul de Muzică Uşoară Mamaia

ro

26 Aug, 2011 00:00 2920 Marime text
cap_8.jpg Ediţia din 2002, considerată a fi cea mai de succes, nu a depăşit 150.000 de euro la capitolul cheltuieli de la bugetul CJ

În cel de-al doilea an de criză, Consiliul Judeţean Constanţa continuă să dea semne de prosperitate inexplicabilă. După ce anul trecut, prevalându-se de prevederile OUG63/2010. Consiliul Judeţean a tăiat în carne vie bugetele, punând lacătul pe instituţiile de cultură din judeţul Constanţa, a pompat în Fundaţia Fantasio peste 3 milioane de lei pentru organizarea evenimentelor culturale, aşa cum sunt ele percepute ca fiind culturale de către conducerea CJ, printre care se numără şi Ziua Recoltei, Sărbătoarea Vinului Dobrogean şi cele două Festivaluri de la Mamaia, cel de muzică uşoară şi cel al dansului şi muzicii populare. Consilierul judeţean PDL, Mihai Petre, afirma în cadrul unui interviu online acordat cotidianului nostru că „se poate vorbi despre zeci şi sute de miliarde cu care CJ a finanţat «Fantasio» pentru susţinerea actelor de cultură în condiţiile în care cultura în judeţul Constanţa nu mai există" .Întrebarea care se pune este unde se topesc aceşti bani... Orice încercare de a primi un răspuns exact privind utilizarea fondurilor care ajuns direct din bugetul judeţului în fundaţia „bidon" Fantasio a fost în zadar. Contactat telefonic, directorul fundaţiei, Virgil Iosif, susţine că nu are date cu privire la bugetul din acest an al Festivalului de la Mamaia, deşi evenimentul este organizat şi susţinut financiar de organizaţia non-guvernamentală pe care actele căreia domnia sa îşi pune semnătura. Mai mult decât atât directorul fundaţiei nu ştie cât au costat şi nici cine asigură luminile, sonorizarea, scena, costumele sau cazarea concurenţilor şi a staff-ului tehnic. Surse din cadrul CJ susţin că e normal ca subiectul să-l depăşească profund pe Virgil Iosif, pentru că bugetul nu este deocamdată bătut în cuie şi, cel mai probabil, la fel ca şi anul trecut, la prima şedinţă de Consiliu Judeţean de după festival va fi aprobat şi bugetul final al evenimentului şi cu siguranţă o altă tranşă de bani vor fi direcţionaţi către Fundaţia Fantasio. Anul trecut, costurile festivalului au fost în jur de 1.700.000 - 1.800.000 de lei, iar anul acesta, bugetul va fi cel puţin egal cu cel de anul trecut, susţin surse din CJ.

Mamaia_-_Cristian_Zgabercea_09.jpg

Peste 400.000 de euro pentru un festival de interes judeţean

Oficial, bugetul Festivalului Mamaia de anul trecut ar fi trebuit să ajungă Fundaţiei Fantasio pentru organizarea întregului calendar de evenimente pentru anul 2011. Cel puţin aşa reiese din HCJC43/27 .01.2011 prin care, în şedinţa ordinară de la acea dată, se aloca suma de 1.712.000 lei pentru organizarea programului de evenimente culturale pentru anul 2011, cu precizarea că restul finanţării va fi asigurată din fonduri ale Consiliului Judeţean, ale Fundaţiei Fantasio, din subvenţii şi din sponsorizări. „Cu siguranţă nu vor avea de unde să scoată de la fundaţie sau din sponsorizări suma care să acopere diferenţa de bani, pe lângă alocarea de la sfârşitul anului şi, cu prima ocazie, se va suplimenta costul festivalului din bugetul propriu. Este o bătaie de joc, se aruncă pe apa sâmbetei aproape 500.000 de euro, bani care ar fi putut fi folosiţi în cu totul alte scopuri decât pentru organizarea unui festival care a ajuns de interes judeţean", este părerea mai multor consilieri judeţeni care vor solicita Fundaţiei Fantasio să prezinte execuţia bugetară a tuturor sumelor care au fost alocate de la Consiliul Judeţean de la înfiinţare şi până în prezent.

Ediţia din 2002, considerată reper în istoria Festivalului de la Mamaia, a costat 150.000 de euro

Mamaia.jpg

Mamaia 2011 este un eveniment extrem de scump raportat la ce oferă pe de o parte concurenţilor şi pe de altă parte publicului: compoziţii de slabă calitate, aşa cum susţinea şi preşedintele juriului, Mădălin Voicu, la prima conferinţă de presă dedicată evenimentului, lipsa de interes a compozitorilor profesionişti, după cum ne-a declarat dirijorul şi compozitorul Dumitru Lupu, piese care nu mai sunt însoţite de partitură, lipsa vedetelor, concurenţii de la secţiunea interpretare sunt obligaţi să cânte doar piesele deja orchestrate de Viorel Gavrilă şi compania, pentru ca banii să se scurgă într-o singură direcţie şi exemplele pot continua. De aici şi şocul organizatorilor care s-au trezit că fac un festival pentru ei între ei şi familiile şi prietenii şi gaşca de interese, eventual în condiţiile în care nicio televiziune nu s-a arătat dispusă să preia Mamaia 2011. Evident, evenimentul va fi transmis de Neptun TV şi, din câte se pare, de TVRM, un post de televiziune care nu se recepţionează decât în Bucureşti şi în apropierea capitalei.

În replică pentru ce a ajuns în ultimii ani acest festival, reamintim că ediţia din anul 2002 a concursului de muzică uşoară de la Mamaia, cu Diane Vancea, director de festival şi preluat de Antena 1 a avut un buget de 150.000 de euro. Vom reveni.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii