Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:16 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce nu vrea să vorbească Prodive Services despre moartea scafandrilor Zarafu şi Ispas

ro

09 Oct, 2010 00:00 3158 Marime text
scafandri.jpgO lună de la dispariţia scafandrilor Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas. Cei doi s-au scufundat în după amiaza zilei de 9 septembrie şi au încercat să filmeze unul dintre rezervoarele epavei cargoului turcesc Medy. Din cauza vremii, nici vasele Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) nu mai inspectează locul în care s-a scufundat nava.

Astfel, Ion Voicu a infirmat zvonurile apărute în ultima perioadă conform cărora agenţia nu mai are combustibil pentru navele sale. „Echipele de căutare sunt în aşteptare. Nu din cauza carburantului nu s-a mai mers în zonă cargoului scufundat, ci a vremii. În urmă cu aproape două săptămâni, Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare a achiziţionat 250 de tone de carburant. Deocamdată, avem toate resursele“, a mai arătat Voicu. Deşi gestionarea operaţiunilor de căutare a scafandrilor Zarafu şi Ispas a fost aspru criticată atât de familiile celor doi, cât şi de apropiaţii acestora, Ion Vociu susţine că le înţelegea durerea, însă nu poate fi „Superman“. „Am făcut, fac şi voi face tot ce ţine de mine în acest caz. Voi face tot ce ţine de mine“, explică şeful ARSVOM. În condiţiile în care angajaţii societăţii comerciale SC Prodive Services SRL Constanţa au efectuat prima inspecţie a cargoului scufundat Medy la solicitarea clubului londonez de asigurări P/I, ne-am întrebat, fireşte, de ce aceştia nu solicită aviz din partea Căpităniei Zonale pentru a-i căuta pe Zarafu şi pe Ispas în epavă. Pentru a obţine mai multe informaţii, l-am contactat pe managerul Prodive Services SRL, Cristian Vlad. „Momentan, nu pot să vorbesc... sunt la o lucrare. Sunaţi-mă în două ore“, s-a scuzat, iniţial, Vlad. După cum ne-am aşteptat, cel care conduce Prodive Services nu a mai răspuns la telefon. 

Prodive Services la DNA  

După cum am mai susţinut şi în numerele trecute, singura firmă care are aviz de a derula cercetări în Medy, acolo unde se presupune că s-ar afla trupurile neînsufleţite ale scafandrilor Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas, este Shark SRL, firmă în care patroni îi găsim pe Gabriel Lucian Bălan şi pe Gheorghe Oancea, acesta din urmă fiind şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor şi Salvamarilor Profesionişti din România. Revenind la Cristian Vlad şi la firma acestuia, Prodive Services, mai putem spune că în luna octombrie 2009 s-a aflat în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa. Bărbatul s-a adresat direcţiei după ce un comisar al Gărzii Financiare Constanţa i-ar fi solicitat o sumă de bani, în cadrul unui control. Pe date de 23 octombrie 2009, comisarul Laurenţiu Zamfir, aflat în timpul unui control financiar-fiscal la SC Prodive Services SRL Constanţa, i-ar fi pretins lui Vlad Cristian bani pentru a-i reduce cuantumul amenzii pe care urma să i-o aplice. Procurorii anticorupţie susţin că suspectul nu i-ar fi precizat denunţătorului ce sumă să-i dea, ci a lăsat acest aspect la aprecierea administratorului. Comisarul ar fi condiţionat de primirea banilor aplicarea unei amenzi de doar 1.500 de lei, faţă de 50.000 de lei, reprezentând limita maximă prevăzută de lege, sau 20.000 - 30.000 de lei, cât îi spusese administratorului, anterior întocmirii procesului verbal de sancţionare, că îi va aplica pentru contravenţiile constatate, precum şi faţă de amenda efectiv aplicată de 3.000 de lei. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii