Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:32 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Canalizare menajeră şi pluvială în Cumpăna

ro

07 Sep, 2010 00:00 1783 Marime text
cumpana.jpgInvestiţia, finanţată în parteneriat cu Guvernul Norvegiei, include canalizare pe 23 de străzi, două staţii de pompare a apelor menajere şi două pentru ape pluviale

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a anunţat ieri lansarea proiectului privind „Extinderea reţelei de canalizare, reabilitarea conductei de refulare până la staţia de epurare Constanţa-Sud şi rezolvarea problemelor legate de apele uzate“. 

Investiţia este finanţată prin Programul de Cooperare Norvegian - Mecanismul financiar SEE (Spaţiul Economic European). Valoarea totală a proiectului este de 3.559.590 de euro, din care 2.240.050 de euro reprezintă contribuţia nerambursabilă din Mecanismul financiar SEE, iar 1.319.540 euro este co-finanţarea eligibilă. Potrivit primarului Mariana Gâju, proiectul prevede construcţia a 23,8 km de reţea de canalizare pe raza comunei, realizarea a două staţii de ape uzate şi a alte două staţii de pompare a apelor pluviale, instruirea personalului implicat (zece persoane) în exploatarea investiţiei, precum şi promovarea proiectului. Grupul ţintă este format din locuitorii comunei Cumpăna şi agenţii economici de pe raza localităţii. Perioada de implementare este de 24 de luni, dar nu mai târziu de 30 aprilie 2011. Primarul comunei Cumpăna a precizat că lucrările de extindere a canalizării pe cele 23 de străzi incluse în proiect se vor desfăşura şi în cursul iernii pentru a fi gata la termen, adăugând că acest lucru ar fi putut fi evitat doar dacă licitaţia nu ar fi fost contestată şi nu s-ar fi pierdut atât de mult timp. Pe această cale, edilul din Cumpăna a cerut locuitorilor comunei să manifeste înţelegere pe timpul derulării lucrărilor.  

Lucrările, monitorizate la fiecare etapă

Mariana Gâju a precizat că autoritatea locală a comunei Cumpăna nu dispune de un buget care să susţină partea de co-finanţare de 37% din proiect, astfel încât a apelat la sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa. Potrivit primarului, peste cinci ani, reţeaua de canalizare va fi predată către RAJA Constanţa. Proiectul include, de asemenea, realizarea a 4,025 km de canalizare pentru apele pluviale care vor fi deversate în Canalul Dunăre - Marea Neagră. „Lucrările vor fi monitorizate la fiecare etapă, atât de către Inspectoratul Teritorial în Construcţii, cât şi de către reprezentanţi ai Guvernului Norvegiei, astfel încât vor trebui să se desfăşoare foarte riguros. Va fi măsurată conducta, dar şi stratul de nisip pentru a se vedea dacă este exact ca în proiect“, a subliniat primarul Mariana Gâju. Edilul comunei Cumpăna a adăugat că după finalizarea lucrărilor de canalizare se vor asfalta străzile. „Am accesat 2,5 milioane de euro printr-un proiect finanţat din fonduri europene, din care 1,5 milioane euro sunt destinaţi asfaltării a 15 străzi care au toate utilităţile“, a afirmat primarul. Mariana Gâju a precizat că prin acest proiect se va introduce canalizare şi pe alte străzi, care vor fi asfaltate la rândul lor ulterior.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii