Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:27 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amendamentele la buget au taiat din fondurile pentru salubrizare Mangalia - condamnata sa fie acoperita de gunoaie, in prag de sezon estival (document)

ro

15 Mar, 2010 04:14 2108 Marime text
cap_5.jpgAutorul amendamentelor care pun administraţia locală în dificultatea de a asigura curăţenia oraşului şi a staţiunilor şi după 1 mai, ar fi consilierul liberal Viorel Oleniuc, susţine primarul Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac

Consilierii locali ai municipiului Mangalia, întruniţi în şedinţă pe 11 martie, au aprobat un buget cu multe lipsuri pentru anul 2010. Accesând ediţia online a ziarului, la adresa www.ziuaconstanta.ro, puteţi vizualiza în întregime amendamentele aduse bugetului local pe 2010 al municipiului.

În cadrul întrunirii au fost aduse mai multe amendamente formei iniţiale a proiectului de buget, care au şi fost înregistrate la primărie cu doar 20 de minute înainte de începerea şedinţei. Bugetul a fost votat aşadar, tocmai în această formă, cu amendamentele făcute pe ultima sută de metri. Proiectul de buget al Mangaliei pe 2010, a fost adoptat cu o majoritate de 12 voturi la şapte. Consilierii PSD şi FD au cerut amânarea bugetului şi, pentru că ceilalţi colegi de Consiliu nu au fost de acord, au părăsit sala.

Contactat telefonic, primarul Mangaliei, Claudiu Tusac, ne-a declarat că secretara viceprimarului oraşului, Ion Mincă, ar şti de înregistrarea, pe ultima sută de metri a amendamentelor. În aceste condiţii este clar că aleşii locali nu au avut cum să studieze amendamentele, întrucât bugetul are nu mai puţin de 400 de pagini.

Adio pachete şi mai puţină hrană la cantina socială

Printre aceste amendamente, făcute în ultimul moment, se numără şi reducerea bugetului pentru asigurarea alimentelor necesare cantinei sociale din Mangalia, la aproximativ două treimi din cât era prevăzut iniţial. Suma pentru cantina socială a fost de 685.000 lei, iar cea propusă prin amendament, şi aprobată de altfel, este de 285.000 lei. Astfel, banii aprobaţi joia trecută, de către Consiliul Local Mangalia pentru hrana persoanelor cu situaţii materiale precare vor ajunge doar pentru o scurtă perioadă de timp.

În plus, se pare că nici pensionarii Mangaliei nu vor vedea anul acesta obişnuitele pachete cu alimente, pentru că suma aprobată ca urmare a amendamentelor este foarte mică şi a fost deja cheltuită până la aprobarea bugetului.

Prin amendamentele aduse la bugetul Mangaliei pe acest an, locuitorii municipiului îşi vor lua adio şi de la locuinţele pentru tineri, de la cele sociale, cât şi de la cele ANL. Acest fapt se va întâmpla deoarece a fost tăiată din buget suma de 1.500.000 lei pentru locuinţele în regim de închiriere (sociale), cei 800.000 lei prevăzuţi pentru lucrările de sistematizare verticală pentru locuinţele ANL, dar şi banii pentru alimentarea cu energie electrică a locuinţelor ieftine pentru tineri.

Tusac: „Este o bătaie de joc"

Primarul municipiului Mangalia, Claudiu Tusac, este de părere că sumele aprobate nu sunt nici pe departe suficiente pentru întregul an 2010. „Este o bătaie de joc la adresa cetăţenilor din Mangalia. Cu aceste fonduri nu se poate face mai nimic", ne-a declarat primarul municipiului, Claudiu Tusac.

Un amendament, susţinut, după cum susţine primarul Claudiu Tusac, de către consilierul PNL Viorel Oleniuc, ar putea aduce în paragină oraşul chiar înainte de începerea sezonului estival.

Este vorba despre faptul că bugetul pentru salubrizare şi întreţinerea spaţiilor verzi a fost diminuat considerabil. Contactat telefonic, Virgil Radu - directorul tehnic al societăţii Polaris M Holding care asigură curăţenia oraşului Mangalia, a precizat că din câte a aflat ar fi vorba despre reducerea fondurilor pentru salubrizare şi spaţii verzi la un sfert din cuantumul prevăzut iniţial.

Datorii de 2,7 milioane lei, buget aprobat de 3,6 milioane lei

Potrivit unui referat întocmit de către Direcţia Gospodărire a municipalităţii din Mangalia, la momentul de faţă datoriile către firma de salubrizare totalizează 2.672.022,01 lei, după cum urmează: 350.083,86 pentru spaţii verzi, 1.903.134,49 lei pentru salubrizare şi 418.803,66 lei pentru deszăpezire.

În urma şedinţei Consiliului Local Mangalia din 11 martie 2010, bugetul aprobat pe anul 2010 pentru aceste lucrări este de 3.600.000 lei.

Astfel, pentru lucrările de întreţinere a spaţiilor verzi au fost alocaţi 1.500.000 lei. Potrivit reprezentanţilor de la Gospodărire, suma alocată este insuficientă întrucât datoriile acumulate până în prezent sunt, aşa cum am arătat mai sus, de 350.083,86 lei. Această sumă reprezintă lucrările efectuate în perioada decembrie 2009 - martie 2010. Conform graficelor de lucrări pe anul 2009, suma cheltuită pentru aceste lucrări a fost de 2.647.295,67 lei. Drept urmare, suma alocată pe anul 2010, poate acoperi cheltuielile pentru aceste lucrări doar până în luna iunie 2010. Astfel, potrivit reprezentanţilor de la Gospodărire, lucrările ce vor fi necesare în perioada sezonului estival, precum şi lucrările periodice de toamnă nu vor mai fi executate din cauza lipsei de prevederilor bugetare din bugetul aprobat.

Şi staţiunile vor rămâne nemăturate

În ceea ce priveşte lucrările de salubrizare în oraş şi staţiuni (măturat mecanizat, măturat manual, întreţinerea curăţeniei carosabilului şi trotuarelor, întreţinerea spaţiilor verzi, răzuitul rigolelor, ridicarea gunoiului neorganizat, curăţenie generală) suma alocată este de 2.000.000 lei şi acoperă doar datoriile cumulate în perioada iulie 2009 - martie 2010. „În aceste condiţii, Primăria nu mai poate comanda lucrări de salubrizare începând cu luna aprilie 2010", se arată în referatul Direcţiei Gospodărire.

Referitor la lucrările de deszăpezire, suma aprobată pentru 2010 este de 100.000 lei pentru perioada decembrie 2009 - martie 2010. Căderile masive de zăpadă şi temperaturile foarte scăzute au favorizat crearea de polei, astfel încât, potrivit reprezentanţilor de la Gospodărire, costul lucrărilor prestate în această perioadă a depăşit cu mult suma aprobată în bugetul pe anul 2010, mai exact cu 318.803,66 lei.

În aceste condiţii, banii pentru salubrizarea oraşului şi a staţiunilor vor ajunge doar pentru primul trimestru al lui 2010, iar la 1 mai, când vor veni turiştii, Mangalia riscă să fie plină de mocirlă, praf, gunoaie neridicate şi buruieni în loc de spaţii verzi.

Oleniuc: „Eu am propus majorarea bugetului pentru salubrizare"

Menţionăm că l-am contactat telefonic, pentru a afla şi opinia sa, pe consilierul liberal Viorel Oleniuc. Acesta ne-a declarat că nu el este autorul amendamentului de reducere a fondurilor pentru salubrizare, ci din contră, că el şi colegii de la PNL au susţinut majorarea bugetului pentru curăţenie cu cinci miliarde. „Am susţinut majorarea bugetului pentru salubrizare tocmai pentru ca primarul Tusac să nu mai aibă motiv să spună că din cauza noastră nu are bani de curăţenie", a afirmat Oleniuc. El a precizat că Vasile Olan, preşedintele Comisiei de buget ar fi făcut ultimele amendamente.

cap_6.jpgTusac: „O fi propus în somn..."

Contactat telefonic, primarul Claudiu Tusac susţine că Oleniuc este cel care a propus reducerea sumei pentru curăţenia oraşului şi a staţiunilor. „O fi propus la el acasă sau în somn majorarea bugetului pentru salubrizare. Dacă a fost aşa, atunci de ce a semnat amendamentele şi de ce nu a votat împotrivă sau nu s-a abţinut, pentru că aşa se face când nu eşti de acord", a afirmat primarul Mangaliei, adăugând că Viorel Oleniuc este cel care s-a lăudat în oraş şi pe la primărie că a redus fondurile pentru salubrizare.

Precizăm că semnatarii amendamentelor prin care s-au redus aceste cheltuieli sunt Paul Foleanu, Ioan Griguţă, Dănuţ Moldovan, Ioan Negrea, Marian Crăciun, Vasile Iorga, Sorin Andrei, Sorin Cucoranu, Ion Mincă, Ion Anghel, Vasile Olan, preşedintele Comisiei Economice, de Buget, Învăţământ şi Sănătate şi Viorel Oleniuc.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • maximus66 15 Mar, 2010 19:01 Acesti consilieri duc un razboi cu primarul TC insa victime colaterale suntem noi locuitorii municipiului. Parca vad peste doi ani la alegeri discursurile actualilor domni consilieri ca primarul TC nu a facut nimic in anii care au trecut. Imi pare rau ca mi-am dat votul unui partid din actuala alianta PD-L PNL PRM PC din Mangalia
  • politicosul 15 Mar, 2010 14:16 astia sunt consilierii mangaliei.niste mincinosi. si cand ii intrebi pe stada cine este vinovat de mizeria din oras, te trimit la primar.