Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:58 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita oficială a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, în Regatul Spaniei

ro

05 May, 2017 16:12 1562 Marime text
Ana Birchall: România și Spania consideră că Politica de coeziune și Politica agricolă comună sunt instrumente strategice fundamentale de dezvoltare ale UE ce trebuie păstrate și în viitorul exercițiu bugetar
 
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a efectuat în perioada 4-5 mai a.c., o vizită de lucru la Madrid, unde a avut întrevederi cu mai mulți demnitari spanioli. Astfel, Ana Birchall a avut întâlniri cu Jorge Toledo Albiñana, secretarul de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și al Cooperării din Spania, cu Soraya Rodriguez, președinta Comisiei mixte pentru UE din Parlamentul Spaniei, și cu Pascal Legai, directorul Centrului Satelitar al UE (SatCen).

Pe agenda întrevederilor s-au aflat teme de prim-plan atât la nivel european, precum viitorul Uniunii, negocierile referitoare la Brexit, politica de azil și migrație, Cadrul Financiar Multianual post-2020, politica de coeziune și politica agricolă comună, politica europeană în domeniul social/ pilonul social al Uniunii Economice și Monetare, Politica Europeană de Vecinătate, precum și aspecte legate de pregătirea Președinției României la Consiliul UE.

România și Spania – viziuni comune
În cadrul discuțiilor legate de Cadrul Financiar Multianual post-2020, ministrul delegat a evidențiat, în întrevederea cu Jorge Toledo Albiñana, necesitatea unor abordări echilibrate, cu prezervarea politicilor cu valoare adăugată pentru UE și toți cetățenii europeni. ,,O Europă puternică reclamă menținerea acelor politici tradiționale care au adus beneficii tuturor statelor membre. Prin urmare, este de importanță majoră prezervarea coeziunii și politicii agricole comune în centrul proiectului europene și în perspectiva post-2020. O atenție specială trebuie acordată îmbunătățirii comunicării poveștilor de succes UE, fapt de natură să contribuie la creșterea încrederii cetățenilor în proiectul european”, a subliniat Ana Birchall.

Referitor la agenda europeană actuală, ministrul Ana Birchall a reafirmat angajamentul României de a contribui activ la dezbaterile privind viitorul Europei, în strâns dialog cu partenerii săi europeni. În acest sens, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a salutat mesajul clar de unitate, coerență și indivizibilitate a Uniunii Europene transmis de liderii europeni cu ocazia Summit-ului aniversar de la Roma, din 25 martie 2017.

Ministrul român a subliniat importanța menținerii, în cadrul dezbaterilor europene, a unor abordări solidare și constructive, axate pe prezervarea coeziunii europene și a valorilor fundamentale UE, inclusiv în contextul Brexit. ,,Trebuie să consolidăm piața internă și acest fapt implică, de asemenea, consolidarea celor patru libertăți fundamentale. Acest obiectiv poate fi realizat doar prin asigurarea unui acces corect și nediscriminatoriu al tuturor cetățenilor și companiilor europene la beneficiile pieței unice a UE”, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

În ceea ce privește politica socială europeană, ministrul Ana Birchall a arătat că dimensiunea socială trebuie să constituie o componentă importantă în eforturile de consolidare a competitivității în plan european. A adăugat, în context, că ,,unul dintre rolurile majore ale UE este acela de a prezerva și dezvolta bunăstarea socială în întreaga Uniune Europeană. Suntem convinși că doar în baza unei abordări incluzive privind aspectele sociale la nivel european vom putea reduce disparitățile și facilita o convergență reală între statele membre”.

În cadrul discuțiilor privind migrația, ministrul delegat a evidențiat importanța consolidării dialogului cu statele terțe, cu o abordare cuprinzătoare, pe dimensiunea preventivă și axată gestionarea cauzelor profunde ale fenomenului.

Relații excelente la nivel parlamentar
În cadrul întrevederii cu Soraya Rodriguez, președinta Comisiei mixte pentru UE din Parlamentul Spaniei, au fost abordate, printre altele, oportunitățile de consolidare a cooperării în domeniul afacerilor europene pe dimensiunea parlamentară. Ministrul Ana Birchall a salutat relațiile excelente, în planul cooperării româno-spaniole, dar și în plan european, și a reliefat importanța consolidării dialogului parlamentar: “Avem excelente premise pentru dezvoltarea în continuare a dialogului pe linie parlamentară, în condițiile unei agende bilaterale și europene caracterizate de abordări convergente între țările noastre pe multe dintre temele de interes actual. Parlamentele naționale pot contribui substanțial în dezbaterile actuale cu privire la subiectele majore în plan european”.

Românii din Spania – un exemplu de integrare
Ana Birchall a amintit că românii din Spania constituie, în prezent, o comunitate foarte bine integrată, cu contribuții substanțiale în domeniile economice în care își desfășoară activitatea. “Comunitatea românească din Spania este un exemplu de bună integrare. Românii reprezintă cea mai mare comunitate străină din Spania, cu aproximativ un milion de membri care sunt respectați și apreciați pentru ceea ce fac. De asemenea, comunitatea de români din Spania numără cei mai mulți cotizanți la sistemul de asigurări sociale spaniol și contribuie în mod pozitiv la economia Spaniei prin activitățile derulate în diverse sectoare”, a precizat Ana Birchall.

Totodată, în cadrul întrevederii au fost abordate ultimele evoluții în dezbaterile privind viitorul Europei, partea română subliniind faptul că România contribuie activ la eforturile de revigorare a proiectului european, în baza unei abordări axate pe necesitatea prezervării unității, solidarității și coeziunii europene, a principiilor și valorilor fundamentale ale UE.

Referitor la procesul Brexit, a fost reliefat interesul comun al României și Spaniei de a pleda în continuare la nivelul UE pentru respectarea deplină a tuturor libertăților fundamentale. “România și Spania au interese comune în planul afacerilor europene în primul rând legate de asigurarea respectării depline a principiilor fundamentale ale pieței interne, inclusiv prin menținerea drepturilor și libertăților cetățenilor noștri aflați în Marea Britanie”, a mai precizat ministrul Birchall.

Cooperarea României cu SatCen
Joi, 4 mai, a.c. ministrul delegat a fost primit de către directorul Centrului Satelitar al UE, Pascal Legai și s-a întâlnit cu specialiștii români care își desfășoară activitatea în cadrul centrului. Ana Birchall a subliniat aprecierea României față de activitatea centrului, precum și deschiderea pentru aprofundarea cooperării dintre România și SatCen, inclusiv pe componenta de pregătire și formare profesională în domeniul de specialitate. „România susține în continuare rolul și activitatea Centrului Satelitar al UE, având în vedere că țara noastră este unul dintre principalii beneficiari ai produselor SatCen. Totodată, m-am bucurat să constat faptul că, între experții internaționali care activează în cadrul SatCen, cei de naționalitate română ocupă un loc de frunte, iar contribuția lor este valoroasă și apreciată. A fost o onoare pentru mine să stau de vorbă cu ei”, a susținut ministrul delegat Ana Birchall.

Cooperare cu Biserica Ortodoxă din Spania
În cadrul vizitei de lucru pe care a desfășurat-o la Madrid, Ana Birchall a avut o întrevedere cu PS Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei. “Preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019 este pentru fiecare dintre români un moment de mândrie și trebuie cunoscut și tratat ca atare. Am discutat despre modalități de promovare a acestui moment unic pentru noi în istoria post-aderare cu Preasfințitul Timotei, episcopul care are în Spania și Portugalia spre păstorire o comunitate de români numeroasă, bine închegată, ancorată real în viața socială a ibericilor. Românii trebuie să cunoască și să își asume un rol tot mai important în construcția și viitorul Uniunii Europene, iar o Președinție de succes este un punct de plecare decisiv. Vom colabora cu Biserica Ortodoxă și cu ceilalți parteneri sociali pentru ca proiectul de țară al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene să fie un succes”, a susținut ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii