Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:07 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Semnarea Planului de Acțiune pentru implementarea Parteneriatului dintre Guvernul României şi UNICEF pentru perioada 2013-2017

ro

23 Aug, 2013 19:43 744 Marime text
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, și Reprezentantul UNICEF în Romania, Sandie Blanchet, au semnat astăzi, 23 august 2013, la sediul MAE, Planul de Acțiune pentru implementarea Parteneriatului dintre Guvernul României şi UNICEF pentru perioada 2013-2017.
Domeniile vizate în Planul de acţiune sunt: dezvoltarea timpurie a copilului; educaţie pentru toţi copiii; adolescenţii vulnerabili; protecţia copilului împotriva violenţei, abuzului şi neglijării; monitorizarea drepturilor copilului şi bună guvernare.
 
Negocierile noastre au avut ca rezultat un document complex, centrat pe realitățile actuale din România, pe care le abordează cu pragmatism. Acest plan de acțiune nu este un document care doar constată o situație de fapt. Dimpotrivă, identifică soluții și stabilește un orizont de timp pentru punerea lor în aplicare ”, a arătat ministrul Titus Corlățean.

Subliniind importanţa cooperării interinstituționale cu UNICEF, a cărui activitate a fost apreciată, îndeosebi pentru stabilirea de standarde în domeniu, ministrul afacerilor externe a arătat faptul că „MAE a reprezentant constant o interfață activă a României în relaționarea cu instituțiile internaționale partenere, inclusiv cu UNICEF /…/, jucând un rol central în prezentarea, în plan internațional, a eforturilor depuse de România,  cu deplină responsabilitate pentru asigurarea protecției drepturilor copilului ”.

Totodată, șeful diplomației române a punctat provocările actuale, menționând, inter alia, „combaterea excluziunii sociale care, din păcate, afectează grupurile vulnerabile, printre care se regăsesc și unii copii aparținând minorităţii romilor sau identificarea unor forme de protecție adecvată a copiilor ai căror părinți lucrează în afara frontierelor ţării”.

Informații suplimentare

UNICEF-România a elaborat proiectul programului de ţară 2013-2017, care defineşte liniile prioritare ale relaţiei de colaborare viitoare. Comitetul Executiv UNICEF a aprobat acest document în septembrie 2012. Bugetul UNICEF pentru derularea Programului de ţară este de peste 16 milioane de dolari.
În perioada ianuarie – mai 2013, s-au derulat consultările între UNICEF, autorităţile guvernamentale şi reprezentanţii societăţii civile pentru elaborarea Planului de acţiune aferent, cu obiective specifice, în sprijinul implementării programului de ţară.

Acesta a fost agreat de toate instituţiile guvernamentale implicate, respectiv Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Justiţiei, Agenţia Naţională Pentru Romi, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, Agenţia Naţională Antidrog, Institutul Naţional Pentru Statistică, Ministerul Afacerilor Externe.

Implementarea Planului de acţiune va fi evaluată anual împreună cu Guvernul român şi actorii relevanţi, urmând ca exerciţiul de revizuire la jumătatea ciclului de implementare (midterm review) să aibă loc în 2015.
Ulterior aprobării Planului de acţiune vor fi elaborate Planurile de lucru sectoriale, care vor fi aprobate de ministerele de linie. Acestea stabilesc la nivel de detaliu activităţile, bugetele şi partenerii de implementare la nivel sectorial.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice este principala instituţie guvernamentală care gestionează problematica drepturilor copilului în ţara noastră. Ministerul Afacerilor Externe este responsabil pentru aspectele derivate din relaţia de cooperare cu UNICEF, precum şi pentru coordonarea naţională a Programului de ţară al UNICEF (în colaborare cu MMFPSPV).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii