Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:08 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România a fost aleasă, prin consens, membru în Biroul Adunării Statelor Părți la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, pentru un mandat de 3 ani

ro

10 Dec, 2014 11:21 648 Marime text
La 8 decembrie 2014, în cadrul celei de-a XIII-a sesiuni a Adunării Statelor Părți la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale (ASP CPI), România a fost aleasă, prin consens, membru în Biroul ASP CPI, pentru un mandat de 3 ani.
Biroul este organul decizional al ASP CPI pentru perioada dintre sesiunile acesteia. Biroul ASP CPI are un caracter reprezentativ, ţinând seama îndeosebi de principiul repartizării geografice echitabile şi de necesitatea asigurării unei reprezentări adecvate a principalelor sisteme juridice ale lumii.

Alegerea României în Biroul ASP CPI reprezintă o recunoaştere a demersurilor consistente şi constante ale României de sprijinire a acestei instanţe penale internaţionale şi consolidează profilul României de susţinător activ al activităţii CPI.
Precizăm că, în cursul anului 2013, România a deținut poziția de co-facilitator al Planului de acţiune pentru universalitatea şi punerea în aplicare completă a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale. În această calitate, România a organizat, la Bucureşti, Haga şi New York, o serie de evenimente menite să promoveze Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale şi activitatea acestei instanţe penale internaţionale. Demersurile recente ale României includ vizita la București a unor înalți oficiali ai CPI: E. S. Sang-Hyun Song, președintele CPI (octombrie 2013), și a E.S. Fatou Bensouda, procurorul CPI (iulie 2014).
 
Informaţii suplimentare:
Curtea Penală Internaţională (CPI) este prima şi totodată singura instanţă penală internaţională permanentă. Această instituţie a fost înfiinţată prin Statutul de la Roma al CPI, adoptat la data de 17 iulie 1998, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2002. În prezent, 122 de state sunt părţi la Statutul CPI. CPI este complementară jurisdicţiilor penale naţionale, competenţa acesteia incluzând crimele cele mai grave care privesc ansamblul comunităţii internaţionale.

România este în mod tradiţional un susţinător al justiţiei penale internaţionale. Prin vocea ilustrului diplomat şi jurist Vespasian Pella, România a pledat încă din perioada interbelică pentru înfiinţarea unei jurisdicţii penale internaţionale cu caracter permanent în sprijinul păcii şi stabilităţii în lume.
România a semnat Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale la data de 7 iulie 1999 şi l-a ratificat prin Legea nr. 111 din 28 martie 2002, fiind printre primele 60 de state care au întreprins acest demers, făcând astfel posibilă intrarea în vigoare a Statutului.
Noul Birou ales în cadrul celei de-a XIII-a sesiuni a ASP CPI este format din: Africa de Sud, Chile, Columbia, Costa Rica, Ghana, Japonia, Marea Britanie, Nigeria, Germania, Italia, Olanda, Republica Cehă, Republica Coreea, Romania, Samoa, Senegal, Slovenia, Suedia, Uganda, Ungaria, Uruguay.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii