Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:14 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat pentru afaceri globale la „Conferința internațională de sprijin și de promovare a investițiilor - Tunisia 2020”

ro

01 Dec, 2016 09:14 1788 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri globale, Daniela Gîtman, a participat, în perioada 29-30 noiembrie 2016, la „Conferința internațională de sprijin și de promovare a investițiilor – Tunisia 2020”, desfășurată sub patronajul președintelui Republicii Tunisiene, Beji Caid Essebsi.
 
Conferinţa a avut ca obiectiv prezentarea Planului de dezvoltare pentru perioada 2016-2020, a obiectivelor, opţiunilor strategice şi necesităţilor de finanţare ale Tunisiei pentru proiecte economice majore, precum şi prezentarea programului de reforme al guvernului tunisian menit să îmbunătăţească gradul de atractivitate a Tunisiei din perspectiva creșterii investițiilor străine.
 
În intervenţia sa, demnitarul român a reliefat aportul direct al evenimentului la crearea unei platforme pentru prezentarea progreselor înregistrate de autoritățile de la Tunis în procesul de democratizare a țării, precum şi a oportunităților oferite de către guvernul tunisian pentru dezvoltarea de parteneriate utile între mediile de afaceri. A reconfirmat susținerea politica oferită de România pentru întărirea democrației în Tunisia, sens în care a exprimat convingerea că Republica Tunisiana va deveni un exemplu de urmat de către țările din regiune aflate, de asemenea, într-un proces de tranziție democratică. În acest sens, a salutat determinarea autorităților de la Tunis în avansarea reformelor politice și economice și s-a declarat convinsă de justețea afirmațiilor ministrului afacerilor externe tunisian, Khemaies Jhinaoui, care, la 27 octombrie 2016, aflat într-o vizită oficială la București, a declarat că “nu există un plan B, tranziția democratică în Tunisia trebuie să reușească și va reuși”.
 
Secretarul de stat Daniela Gîtman s-a referit și la asistența acordată Republicii Tunisiene de către România în procesul de democratizare, sens în care a menționat faptul că Tunisia reprezintă unul dintre principalii beneficiari ai asistenţei pentru dezvoltare furnizate de țara noastră în Africa de Nord, fondurile fiind alocate pentru susţinerea de programe pentru consolidarea sistemului electoral, a reformei justiţiei, combaterea corupției și lupta împotriva terorismului internațional. A abordat, totodată, aspecte legate de cooperarea în cadrul dimensiunii sudice a vecinătății Uniunii Europene, cu accent asupra angajamentului regional constant și constructiv al țării noastre. În context, a precizat că România urmăreşte sporirea impactului asistenței oficiale pentru dezvoltare, în scopul consolidării contribuţiei româneşti la efortul de sporire a vizibilităţii țării noastre atât în relaţiile cu statele partenere, cât şi în cadrul politicilor UE de cooperare internaţională pentru dezvoltare.
 
A doua zi a lucrărilor conferinței s-a axat pe prezentarea tematică și a contactelor cu mediul de afaceri, context în care au fost analizate oportunitățile de intensificare a cooperării economice în baza proiectelor majore ce urmează a fi implementate de autoritățile tunisiene, împreună cu parteneri internaționali, în intervalul 2016 - 2020.
 
Informații suplimentare:
 
„Conferința internațională de sprijin și de promovare a investițiilor – Tunisia 2020” a fost organizată de autoritățile tunisiene împreună cu Franța, Qatar, Canada și Banca Mondială. La eveniment au participat peste 50 de înalți demnitari străini, reprezentanți ai instituțiilor financiare și un număr important de companii străine.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii