Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:34 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

ro

22 Oct, 2013 18:04 590 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat marţi, 22 octombrie 2013, la Luxemburg, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale. Discuţiile au vizat pregătirea reuniunii Consiliului European din 24-25 octombrie, evaluarea exerciţiului anual al Semestrului European de coordonare a politicilor economice, valoarea adăugată a strategiilor macro-regionale şi negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europeană.

În perspectiva reuniunii Consiliului European din 24-25 octombrie 2013, miniştrii afacerilor externe sau afacerilor europene din statele membre UE au avut, conform practicii, un schimb de opinii asupra tematicii abordate în cadrul proximului Consiliu European dedicat economiei digitale, inovării şi serviciilor, alături de aspecte privind creşterea economică şi ocuparea, Uniunea Economică şi Monetară, pregătirea Summit-ului Parteneriatului Estic (Vilnius, 28-29 noiembrie) şi evenimentele tragice din 2-3 octombrie 2013 de la Lampedusa.

Secretarul de stat George Ciamba a subliniat susţinerea pe care România o acordă implementării agendei digitale a Uniunii Europene şi eforturilor de impulsionare a sectoarelor cercetării şi inovării, în special având în vedere rolul acestora în stimularea creşterii economice şi competitivităţii. Legat de aspectele vizând creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă, secretarul de stat George Ciamba a evidenţiat importanţa menţinerii subiectului pe agenda reuniunii şefilor de stat şi/sau guvern şi necesitatea transmiterii unui mesaj ferm în ce priveşte combaterea şomajului în rândul tinerilor. Secretarul de stat român a salutat importanţa acordată la nivel european dimensiunii sociale a Uniunii Economice şi Monetare şi consolidării mecanismelor de coordonare în domeniul politicii economice, subliniind că realizarea unei Uniuni Economice şi Monetare puternice şi stabile trebuie să se bazeze pe respectarea deplină a principiilor fundamentale ale UE.

Secretarul de stat George Ciamba a pledat, de asemenea, pentru transmiterea unui mesaj al Consiliului European care să reflecte importanţa Summit-ului de la Vilnius în dezvoltarea Parteneriatului Estic şi în relaţiile viitoare ale statelor partenere cu UE.
În acelaşi timp, a exprimat susţinerea României pentru un mesaj politic care să reitereze importanţa intensificării eforturilor comune la care UE s-a angajat în urma evenimentelor tragice de la Lampedusa, evocând în context contribuţia României la operaţiunea Maritimă Comună Aeneas 2013, coordonată de Agenţia FRONTEX prin participarea de succes a navei româneşti “Ştefan cel Mare”. 

Secretarul de stat român a apreciat valoarea adăugată a strategiilor macro-regionale, evidenţiind progresele înregistrate la nivelul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării şi perspectivele favorabile pentru avansarea implementării proiectelor în viitorul cadrul financiar UE 2014/2020, prin includerea obiectivelor Strategiei în programele operaţionale. A menţionat, în acest context organizarea, de către România, a Forumului Anual al Strategiei şi, în marja acestuia, a reuniunii miniştrilor de externe din statele dunărene. 
În ceea ce priveşte procesul de extindere, Consiliul a confirmat deschiderea capitolului 22 „Politica regională” al negocierilor de aderare cu Turcia.

Referitor la Semestrul European, România consideră că exerciţiul coordonării politicilor economice şi fiscale în 2013 a fost unul de succes, datorită unui nivel înalt de implicare al statelor membre şi instituţiilor europene.
Reuniunea Consiliului Afaceri Generale a marcat, de asemenea, adoptarea formală, a noului program preventiv de asistenţă financiară UE-FMI pentru România. Decizia reflectă credibilitatea crescută de care România beneficiază, ca urmare a implementării angajamentelor asumate în planul consolidării fiscale şi a reformelor structurale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii