Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:39 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la conferinţa de presă dedicată readucerii în ţară a 145 monede de aur (stateri) dacice de tip Koson

ro

08 Nov, 2013 20:10 1134 Marime text
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a participat astăzi, 8 noiembrie 2013, alături de Daniel Barbu, Ministrul Culturii, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, dr. Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, procurorul Bogdan Licu, prim-adjunct al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Bogdan Tohăneanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne la conferinţa de presă dedicată readucerii în ţară a 145 monede de aur (stateri) dacice de tip Koson.

Evenimentul a avut loc la  Muzeul Naţional de Istorie a României şi a fost organizat de  Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
Demersul  reprezintă încununarea a trei ani de muncă, la care au participat magistraţi de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, reprezentanţi ai Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe şi experţi de la Muzeul Naţional de Istorie a României, precum şi omologi ai lor din Marea Britanie.

“Din perspectiva MAE, subiectul s-a aflat în mod constant în atenţia noastră, iar Ambasada României la Londra a fost în dialog permanent cu autorităţile britanice şi a depus eforturi considerabile pentru obţinerea deciziei de restituire şi finalizarea în bune condiţii a acţiunii de repatriere a monedelor. În acest fel, Ministerul Afacerilor Externe şi-a îndeplinit din nou datoria de a apăra în străinătate, interesele statului român ”, a declarat Titus Corlăţean.

Ministrul afacerilor externe a salutat restituirea de către autorităţile britanice, la 6 noiembrie  2013, a acestor bunuri de patrimoniu aparţinând statului român, dar şi efortul conjugat al autorităţilor române competente - Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne,  care a condus la obținerea acestei reuşite.

„Sprijinul oferit de omologului meu britanic, William Hague, căruia i-am solicitat, în cadrul întrevederii pe care am avut-o la 10 octombrie 2013 în contextul vizitei mele în Regatul Unit, susţinerea pentru recuperarea cât mai rapidă a monedelor dacice de patrimoniu naţional a fost decisiv. Reuşita acestei acţiuni are o dublă semnificaţie, din perspectiva bunei colaborări dintre România şi Marea Britanie, în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări, dar şi pentru că este un succes al diplomaţiei române”, a încheiat ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii