Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:18 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE exprimă preocupare profundă faţă de escaladarea violenţei în Ucraina

ro

24 Jan, 2014 13:57 838 Marime text
În lumina evoluţiilor recente din Ucraina, şi în special din capitala ţării vecine, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă preocuparea profundă faţă de escaladarea violenţei.  În acest sens, Ministerul român al Afacerilor Externe face apel la utilizarea dialogului, ca unică modalitate de soluţionare a actualei situaţii şi subliniază necesitatea abţinerii de la orice măsuri sau acţiuni cu potenţial agravant.
Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanţe familiilor îndoliate ale celor ce au căzut victime în contextul manifestărilor violente de la Kiev din ultimele zile. Pierderea de vieţi omeneşti nu poate fi în niciun fel justificată, cu atât mai puţin prin argumente sau raţiuni politice.
MAE român subscrie integral declaraţiei Înaltului Reprezentant al UE, Catherine Ashton, din 22 ianuarie 2014, privind evenimentele din Ucraina şi se alătură apelului făcut de oficialul european în sprijinul angajării unui dialog deschis şi cuprinzător între autorităţi, opoziţie politică şi societatea civilă ca singura cale viabilă pentru soluţionarea situaţiei din această ţară. Totodată, susţine sprijinul consolidat, prin intermediul tuturor instrumentelor diplomatice, pe care UE a decis să îl acorde pentru soluţionarea politică a actualei crize.
Ministerul Afacerilor Externe al României deplânge modul şi circumstanţele în care a fost adoptat, recent, de către Parlamentul ucrainean pachetul legislativ care are ca efect restrângerea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, cu precădere libertatea de expresie şi asociere. Astfel de paşi, adoptaţi în contextul actual al evoluţiilor din Ucraina, sunt de natură să semnaleze regrese pe linia consolidării societăţii democratice ucrainene şi pot altera progresele obţinute în relaţia UE-Ucraina.
Totodată, recursul la violenţa nu este în măsură să contribuie la soluţionarea crizei politice declanşate la finele anului 2013. Respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale reprezintă baza necesară pentru dialog in sprijinul valorificării investiţiei semnificative a poporului ucrainean în parcursul său european.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii