Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:43 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea secretarului de stat Radu Podgorean cu delegaţia Grupului de prietenie cu România din Parlamentul Republicii Lituania, condusă de vicepreşedintele Parlamentului lituanian, Algirdas Sysas

ro

23 Jun, 2015 22:14 975 Marime text
Secretarul de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul Radu Podgorean s-a întâlnit astăzi, 23 iunie 2015, la Parlamentul României, cu o delegaţie a Grupului de prietenie cu România din Parlamentul Republicii Lituania, condusă de Algirdas Sysas, vicepreşedinte al Parlamentului de la Vilnius.

În cadrul întrevederii, a fost salutat nivelul excelent al relaţiilor româno-lituaniene, caracterizate printr-o conlucrare strânsă la nivel politic şi o foarte bună cooperare în cadrul Uniunii Europene, ca şi în cadrul altor organizaţii internaţionale.

Oficialul român a evidenţiat caracterul dinamic al cooperării dintre Parlamentele celor două ţări, atât la nivelul comisiilor parlamentare, cât şi al grupurilor de prietenie, care contribuie la consolidarea relaţiilor bilaterale. Totodată, a salutat faptul că cele două ţări au poziţii şi interese similare asupra unor dosare de interes major pe plan european şi regional, cu accent pe dosarele care privesc Vecinătatea Estică.
În ceea ce priveşte relaţiile româno-lituaniene, s-a convenit că dinamica pozitivă, înregistrată în ultimii ani în urma schimburilor comerciale, trebuie susţinută prin valorificarea potenţialului de cooperare în acest sector, dar şi în sfera investiţională. Algirdas Sysas a relevat, de asemenea, importanţa dezvoltării cooperării în domeniile educaţiei, ştiinţei şi cercetării - în care România şi Lituania dispun de un potenţial recunoscut – precum şi a organizării unor acţiuni de anvergură în sfera culturală, în scopul unei mai bune cunoaşteri între cele două popoare.

Întrevederea a prilejuit un amplu schimb de opinii cu privire la evoluţiile din Vecinătatea Estică, perspectivele Parteneriatului Estic şi relaţiile Uniunii Europene cu Federaţia Rusă.
De asemenea, a fost salutat faptul că România şi Lituania au poziţii similare în ceea ce priveşte menţinerea sancţiunilor UE la adresa Federaţiei Ruse. Ambele ţări şi-au exprimat interesul pentru sprijinirea în continuare a Ucrainei şi pentru o strânsă coordonare, atât la nivelul UE cât şi al NATO, în vederea promovării unei viziuni comune. Oficialul român a reiterat, în context, importanţa susţinerii eforturilor de reformă şi recunoaşterea aspiraţiilor europene ale statelor partenere din Vecinătatea Estică, în special ale Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii