Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:31 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului Titus Corlăţean cu Karl Erjavec, ministrul afacerilor externe al Republicii Slovenia

ro

05 Nov, 2013 18:54 712 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 5 noiembrie 2013, cu prilejul vizitei sale oficiale la Ljubljana, o întrevedere cu Karl Erjavec, ministrul afacerilor externe al Republicii Slovenia.

Întrevederea celor doi miniştri s-a înscris în dialogul politico-diplomatic periodic şi a avut drept obiective principale aprofundarea relaţiilor româno-slovene, cu accent pe diversificarea şi dinamizarea cooperării economice, precum şi pe intensificarea cooperării pe temele de interes comun la nivel european, regional şi internaţional. 
Cei doi miniştri au analizat stadiul relaţiilor bilaterale, punând în evidenţă nivelul foarte bun al cooperării dintre cele două ţări. România şi Slovenia au fost parteneri activi în procesul de aderare la NATO şi la Uniunea Europeană şi au construit, pas cu pas, o relaţie de încredere, cu multă substanţă şi convergenţă faţă de principalele teme de pe agenda regională, europeană şi internaţională.

Din perspectiva economică, şeful diplomaţiei române a evidenţiat că există auspicii foarte bune de dezvoltare a relaţiilor româno-slovene, arătând că deşi schimburile comerciale bilaterale ating anual 500-600 milioane euro, cele două state pot identifica noi oportunităţi în domeniul afacerilor, pentru a valorifica potenţialul de creştere existent în regiunea Europei Centrale şi de Est şi pentru a contracara efectele crizei economice.
A fost confirmat interesul color două părţi pentru dezvoltarea unui coridor economic şi de transport care să unească sudul României de Slovenia (Marea Neagră, Constanţa, Marea  Adriatică, Portul Koper)
Miniştrii de externe român şi sloven au avut şi un schimb de opinii cu privire la temele aflate în atenţie pe agenda europeană, viitorul Europei, criza economico-financiară, cooperarea în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării, extinderea UE etc.
Discuţiile dintre cei doi miniştri au reconfirmat că România şi Slovenia au abordări apropiate faţă de temele importante ale agendei europene, în special pe dosarele de interes comun precum: politica de extindere a UE, Balcanii de Vest, Parteneriatul Estic, aşteptările în privinţa rezultatelor Summit-ului de la Vilnius, viitorul Europei, securitatea energetică etc.

Miniştrii afacerilor externe român şi sloven au evidenţiat susţinerea pentru continuarea procesului de extindere a UE, pe baza principiului meritelor proprii şi a îndeplinirii criteriilor de aderare. Ministrul Titus Corlăţean a prezentat principalele obiective ale preşedinţiei române a SEECP şi a subliniat importanţa cooperării regionale aprofundate şi coordonarea între acţiunile care vor fi dezvoltate la nivel regional pentru continuarea procesului de integrare europeană şi euro-atlantică a statelor din Europa de Sud-Est.
Plecând de la faptul că România şi Slovenia acordă o atenţie prioritară procesului de aderare a statelor din Balcanii de Vest la UE şi NATO, cei doi miniştri au discutat despre situaţia statelor din Sud-Estul Europei şi au agreat că este necesară menţinerea unei implicări active a UE în regiune. 
Miniştrii Corlăţean şi Karl Erjavec au confirmat că ambele părţi aşteaptă decizii ambiţioase privind Republica Moldova, Ucraina şi Georgia în cadrul  Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Ministrul Titus Corlăţean a mulţumit ministrului Karl Erjavec şi autorităţilor slovene pentru sprijinul constant şi solidar în procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.
Cei doi miniştri au avut un schimb de opinii privind o serie de teme de actualitate de pe agenda de securitate internaţională, precum cooperarea în cadrul NATO, criza din Siria, situaţia din Orientul Mijlociu şi Afganistan.
Pe lângă  convorbirile bilaterale cu ministrul sloven al afacerilor externe, agenda vizitei la Ljubljana a ministrului român include primiri la Preşedintele Republicii Slovenia, Borut Pahor şi la Prim-ministrul Republicii Slovenia, Alenka Bratušek, o întrevedere cu Preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Slovenia, Janko Veber, precum şi participarea la conferinţa economică “Doing Business in Romania and Beyond”, găzduită de Camera de Comerţ şi Industrie a Sloveniei.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii