Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:00 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Andrei Galbur

ro

23 Jan, 2017 16:46 1210 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 23 ianuarie 2017, la București, o întrevedere cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Andrei Galbur, primul omolog primit la București de noul șef al diplomației române.
 
Cu această ocazie, cei doi miniștri au efectuat o evaluare a stadiului actual și perspectivelor relațiilor bilaterale, reiterând interesul reciproc pentru dezvoltarea în continuare a cooperării pe toate planurile, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
 
Ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat că relația cu Republica Moldova rămâne o prioritate de importanță majoră a politicii externe a României și a confirmat voința fermă a Bucureștiului de a sprijini în continuare parcursul european și procesele de reformă promovate de Chișinău, în conformitate cu Acordul de Asociere și cu Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, al căror obiectiv este de a răspunde aspirațiilor de prosperitate și securitate ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova.
 
Ministrul Andrei Galbur a reiterat hotărârea fermă a Guvernului de la Chișinău de a realiza în deplină măsură agenda sa europeană de reforme și de modernizare a societății și a adresat mulțumiri Guvernului României pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în promovarea programelor sale de dezvoltare, inclusiv prin implementarea proiectelor de infrastructură și de sprijinire a populației.
 
Cei doi miniștri au convenit asupra reluării ședințelor Comisiei mixte interguvernamentale România - Republica Moldova pentru integrare europeană, stabilind ca următoarea reuniune să aibă loc la Chișinău, în prima jumătate a anului 2017.
 
Cei doi demnitari s-au pronunțat, de asemenea, în favoarea organizării, în primăvara acestui an, la Bruxelles, a unei reuniuni a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM), în cadrul căreia să fie efectuată o analiză cuprinzătoare asupra evoluției parcursului european al Republicii Moldova.
 
A fost efectuat un schimb de opinii privind procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Cei doi miniștri au pledat pentru continuarea eforturilor în vederea identificării unei soluții politice în cadrul negocierilor în formatul „5+2”, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și adoptarea unui statut special pentru regiunea transnistreană.
 
La final, miniștrii Teodor Meleșcanu și Andrei Galbur au concluzionat că Parteneriatul Strategic bilateral trebuie consolidat pe mai departe.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii