Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:00 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin informativ - MAE - 26 august 2014

ro

26 Aug, 2014 16:33 1471 Marime text
Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a convocat, la sediul Guvernului, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, ca urmare a solicitării Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) referitor la apariția, pentru prima dată în România, a bolii “Bluetongue – boala limbii albastre”, specifică rumegătoarelor.
În calitate de președinte al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, vicepremierul Gabriel Oprea a cerut reprezentanților ANSVSA să ia de îndată măsurile necesare în vederea prevenirii și limitării transmiterii acestei boli la nivel național, după ce în județul Buzău au fost confirmate 28 de focare cu un efectiv de 73 bovine și 5 ovine.
În urma analizării situaţiei, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a adoptat o Hotărâre conform căreia alocarea fondurilor necesare controlului și eradicării bolii să fie asigurate din bugetele ANSVSA și ale direcțiilor sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, iar fondurile necesare ecarisării teritoriului în localitățile afectate, din bugetele consiliilor locale ale localităților respective.
În cazul în care bugetul actual nu poate asigura fondurile necesare, ANSVSA va întreprinde demersurile pentru alocarea sumelor necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014.
Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a cerut specialiștilor prezenți la ședință să se asigure că populația este corect informată cu privire la măsurile dispuse de autorități și referitor la specificul bolii “Bluetongue”, respectiv că nu prezintă riscuri pentru sănătatea oamenilor, însă este obligatoriu ca toţi deţinătorii de animale, să anunţe rapid autorităţile despre apariţia oricărui semn de boală la animalele proprii.

Conform specialiștilor ANSVSA boala “Bluetongue” nu afectează omul, dar produce pagube economice prin transmiterea și îmbolnăvirea altor animale. De asemenea, laptele produs sau carnea acestor animale nu prezintă pericol pentru populație.
Întrucât este încadrată ca boală cu risc major pentru animalele rumegătoare, cu impact preponderent de natură economică, apariția primelor cazuri a fost notificată, conform procedurilor, statelor Uniunii Europene și țărilor membre ale Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală. Din datele existente, în momentul de față, focare de boală au fost semnalate și în alte state din sudul Europei, inclusiv state vecine României.
În aplicarea deciziilor stabilite, specialiştii ANSVSA vor realiza posibilele scenarii de evoluţie a bolii şi vor propune măsurile ulterioare, necesar a fi luate în funcţie de această evoluţie.
Menționăm că la acest moment Prefectura Județului Buzău a dispus deja restricţii de circulație a bovinelor și ovinelor din localitățile în care boala a fost confirmată prin buletine de analiză și interzicerea târgurilor de animale. Totodată, sub coordonarea specialiștilor ANSVSA s-a realizat informarea primăriilor și fermelor crescătoare de animale pentru luarea unor prime măsuri de prevenire a răspândirii bolii, izolarea animalelor bolnave, colectarea de date pentru ancheta epidemiologică și inventarierea tuturor exploatațiilor din regiunea afectată.
Conform Hotărârii de Guvern 94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgență, acest organism interministerial are în competenţă inclusiv gestionarea riscurilor biologice, aşa cum sunt epizootiile.

DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii