Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:42 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tratamentul herniilor inghinale, la Ovidius Clinical Hospital

ro

20 Oct, 2015 00:00 5149 Marime text


Hernia inghinală este o afecţiune care se manifestă la nivelul peretelui abdominal din regiunea inghinala şi poate produce disconfort sau chiar durere atunci când cel afectat face efort fizic sau ridică greutăţi. Acest tip de hernie reprezintă chiar o urgenţă chirurgicală atunci când este complicată, fiind cauza apariţiei unei ocluzii intestinale sau peritonite.
La Ovidius Clinical Hospital, echipa de medici specialişti în chirurgie generală se confruntă adesea cu cazuri de hernie inghinală, care au diferite manifestări pentru pacienţi.
 
Astfel, e bine să cunoaştem care sunt cei mai importanţi factori de risc în apariţia herniilor inghinale, dar şi care sunt cele mai bune metode de tratament. 
 
„Herniile apar la nivelul orificiilor slabe din punct de vedere anatomic ale peretelui abdominal. Factorii de risc pentru dezvoltarea herniei sunt efortul fizic intens, tusea cronică, constipaţia, sarcina. Prevenţia este dificilă, însă poate fi realizată prin reducerea factorilor de risc. Sunt câteva recomandări de prevenţie pentru pacient: activitate fizică echilibrată, alimentaţie sănătoasă şi un stil de viaţă sănătos. Hernia se poate manifesta prin disconfort şi chiar durere în zona afectată. Atunci când pacienţii simt o durere în regiunea inghinală, ce poate avea mai multe caractere, fie o durere simplă, fie o arsură, fie o înţepătură mai ales la efort, tuse sau strănut, trebuie să se prezinte la medicul chirurg, pentru un consult. În funcţie de constatările medicului, se poate recomanda şi realizarea unei ecografii de părţi moi pentru a vedea exact defectul parietal de herniere şi conţinutul acesteia. În funcţie de rezultate, se stabileşte atitudinea terapeutică“, ne explică dr. Mihai Hriţcu, medic specialist chirurgie generală la OCH. 

Intervenţia chirurgicală laparoscopică în cazul herniilor inghinale încarcerate sau strangulate



Herniile care nu sunt complicate (încarcerate sau strangulate) nu reprezintă o urgenţă chirurgicală, însă evoluţia lor trebuie monitorizată atent şi urmărite eventualele progrese în dimensiuni. O hernie nu dispare de la sine, cu excepţia herniilor ombilicale la gravide, care se pot retrage după naştere. Tratamentul în condiţii propice este foarte important, iar ideal este ca aceste hernii să fie abordate chirurgical laparoscopic.
 
„Intervenţia chirurgicală laparoscopică este o operaţie care se practică foarte mult în Europa de Vest şi în statele dezvoltate. În România, acest tip de operaţie devine uzuală. Pacienţii o solicită. Am operat peste o sută de astfel de pacienţi în decursul carierei mele şi ne aşteptăm ca numărul să crească. Pacienţii, chiar şi cei cu activitate fizică intensă, cum sunt sportivii, îşi pot relua activitatea în scurt timp după o astfel de intervenţie. Am operat câţiva fotbalişti profesionişti, iar după şase săptămâni, erau deja înapoi pe teren“, menţionează dr. Gabriel Serac, medic primar chirurgie generală, specialist chirurgie bariatrică la clinica Ovidius, despre experienţa intervenţiilor laparoscopice pentru hernie.
 
Şansele de recuperare sunt mari pentru pacienţi în urma intervenţiei chirurgicale laparoscopice. Aceştia nu trebuie să facă eforturi mari cel puţin 4-6 săptămâni, timp în care plasa va fi integrată în ţesut, peretele abdominal va fi întărit şi abia apoi pot reveni la un stil de viaţă obişnuit. Intervenţiile pentru hernie folosind plase duc la scăderea numărului de recidive, iar avantajul este recuperarea postoperatorie foarte rapidă, precum şi reducerea la minimum a durerilor postoperatorii.
 
Ovidius Clinical Hospital, Ovidiu, Constanţa
Telefon: 0241.480.400/401
Email: office@ovidius-ch.ro
www.ovidius-ch.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii