Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:00 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La noua Policlinică OCH Inedită formă de educație pentru sănătate, în aer liber (galerie foto)

ro

18 May, 2019 00:00 4729 Marime text
Recenta inaugurare a noii Policlinici Ovidius Clinical Hospital, din centrul Constanței, de pe str. Flămânda nr. 19, a oferit și o neobișnuită surpriză, toate privirile fiind atrase încă de la sosire de trei uriașe obiecte gonflabile, ușor de distins, ele având forma a trei organe vitale din corpul omenesc: plămâni, creier și colon.
 
Dincolo de apariția lor inedită în peisajul unui asemenea eveniment, acestea ilustrau la dimensiuni impresionante și afecțiunile pe care fiecare dintre aceste organe le suferă de-a lungul vieții. Explicate pe înțelesul tuturor, diagnosticele cu frecvență crescută sunt afișate la vedere, constituind o reală formă de educație pentru sănătate, concomitent cu lecția de anatomie... pentru cunoscători.
 
Așadar, fiecare pacient care va ajunge să apeleze la serviciile policlinicii OCH va intra în contact cu informații legate despre pericolele care ne pândesc sănătatea. Spre exemplu, pe colon, unul dintre afișe ne face cunoscut faptul că „majoritatea cancerelor colorectale încep ca o creștere pe suprafața interioară a colonului sau a rectului. Aceste creșteri se numesc polipi. Polipii sunt creșteri benigne (non-canceroase), dar cancerul poate începe în unele tipuri de polipi. Cele două tipuri principale de polipi sunt: Adenoamele - acești polipi se transformă uneori în cancer. Din acest motiv, adenoamele sunt numite afecțiuni precanceroase. Polipi poliproplazici și polipi inflamatorii: aceștia sunt mai frecvenți, dar, în general, ei nu sunt precanceroși”.
 
Un alt exemplu de explicație oferită ca diagnostic am găsit pe forma gonflabilă reprezentând creierul. „Un anevrism este o umflătură într-un vas de sânge cauzată de o slăbiciune a peretelui vasului de sânge, de obicei unde se ramifică. Când sângele trece prin vasul de sânge slăbit, tensiunea arterială determină o mică suprafață să se extindă spre exterior ca un balon. Termenul medical pentru un anevrism care se dezvoltă în interiorul creierului este anevrism intracranian sau cerebral”.
 
În fine, pe imensul plămân... gonflabil ne-a atras atenția următoarea informație: „Cancerul pulmonar este cancer al traheii (trahee), al bronhiilor (căilor respiratorii) sau al sacilor de aer pulmonar (alveole). Cancerul pulmonar a fost o boală rară la începutul secolului XX, dar creșterea expunerii la fum de tutun și alte declanșatoare ale bolii au contribuit la o pandemie în secolele XX și XXI și este situat pe un tragic prim loc în statisticile de mortalitate. Mortalitatea este ridicată din cauza diagnosticării tardive. Factorul de risc principal este fumatul”.
 
Însă multe alte informații pot fi găsite pe aceste trei „organe” gonflabile, care, cu siguranță, vor ajuta la înțelegerea unor fenomene și poate chiar la schimbarea unor deprinderi nocive de viață. Evident, imediat ne-am gândit la cât de util ar putea fi pentru școlari acest gen de lecții aplicate, în care elevul poate observa aproape „pe viu” la ce riscuri se supune, uneori inconștient.

Citește și: 

LIVE TEXT. Premieră națională în domeniul sănătății, la Constanța Inaugurarea unui nou centru medical Ovidius Clinical Hospital și lansarea Cardului cu algoritm de prevenție personalizată

Premieră națională în medicina constănțeană Primul instrument de asistență computerizată a diagnosticului pentru prevenție în medicina primară, la noua policlinică Ovidius Clinical Hospital (galerie foto+video)

Surprize la inaugurarea noii policlinici Ovidius Clinical Hospital (fotoreportaj)


 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii